Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 09:21

Δυσμενή σχόλια από πολίτες και ΜΜΕ όλης της χώρας: Κακός αντίκτυπος από τον… εξορκισμό του 5G

Γράφτηκε από τον
Δυσμενή σχόλια από πολίτες και ΜΜΕ όλης της χώρας: Κακός αντίκτυπος από τον… εξορκισμό του 5G

 

Θύελλα πικρόχολων και χλευαστικών σχολίων σε όλη την Ελλάδα, δυσφορία σε κυβέρνηση και Περιφέρεια, καθώς και την αντίδραση της Wind προκάλεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με την οποία διακόπτονται οι δοκιμές του δικτύου 5G στην Καλαμάτα.

Την ίδια ώρα και ενώ όλη η Ελλάδα διάβασε στο Διαδίκτυο έκπληκτη το ρεπορτάζ της "Ε" για το δήθεν σχέδιο στείρωσης των Καλαματιανών με 5G, κανένας πλην του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα δεν καταδίκασε τις σκοταδιστικές αυτές απόψεις.

 

Ρεπορτάζ Θανάσης Λαγός

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να επαληθευτεί η Wind που προειδοποιεί στη χθεσινή ανακοίνωσή της ότι "η Καλαμάτα κινδυνεύει να απεμπολήσει το προνόμιο να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης".

Δεν είναι όμως μόνο η Wind που δυσφορεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Η απόφαση δυσαρέστησε και την κυβέρνηση, καθώς πλήττει άμεσα το φιλοεπενδυτικό προφίλ που επιμελώς καλλιεργεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι για την κυβέρνηση η συνέχιση των συμβάσεων για τα δίκτυα 5G είναι θέμα εθνικής σημασίας και για αυτό δεν πρόκειται να σταματήσουν οι δοκιμές επειδή το θέλει μια μικρή ομάδα πολιτών. Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δηλώνει ότι ο "λαϊκισμός και ο σκοταδισμός μόνο βραχυπρόθεσμα κερδίζουν και ότι η πρόοδος δεν σταματά". Ο κ. Νίκας εξέφρασε τη λύπη του για τα αρνητικά σχόλια που προκάλεσε πανελληνίως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΔΕ επειδή καινοτομεί, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων το δίκτυο 5G της Vodafone στην πόλη των Τρικάλων.

Ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας χθες στο "Εθνος" υπενθύμισε ότι στον δήμο του οι σχετικές αποφάσεις πέρασαν ομοφώνως: «Δουλεύουμε εντατικά με τις νέες τεχνολογίες, έχουμε μια ισχυρή ομάδα που δουλεύει τα σχετικά πρότζεκτ, ακούμε τις ανησυχίες του κόσμου και δίνουμε τις απαντήσεις. Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται βλέποντας και τα αποτελέσματα άλλων εφαρμογών που ανέδειξαν τα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια, όπως το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Οσο για το δίκτυο 5G σκεφτόμαστε να διαμορφώσουμε δημοτικό δίκτυο από κεραίες πάνω σε σημεία που ανήκουν στον δήμο (φανάρια, κολόνες), ώστε οι εταιρείες να πληρώνουν τον δήμο για τη χρήση του».

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας που ψήφισαν να διακοπεί η σύμβαση με τη Wind επειδή είναι ετεροβαρής, δεν κατέθεσαν προτάσεις για νέα οικονομική συνεργασία με την εταιρεία. Κάτω από προϋποθέσεις και αν δεν παρασύρονταν από την ομάδα πολιτών που πίεζε για διακοπή των δοκιμών για λόγους υγείας, θα μπορούσαν να είχαν προτείνει στη Wind μια νέα οικονομική συνεργασία και εφόσον αρνιόταν επισήμως και εγγράφως η εταιρεία τότε θα ήταν λογική η μη ανανέωση της συνεργασίας. Οπως αποδείχτηκε όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, δεν ήταν λίγοι οι σύμβουλοι που χρησιμοποίησαν προσχηματικά την ετεροβαρή σύμβαση για να ικανοποιήσουν το "λαϊκό αίτημα" όσων ζητούσαν διακοπή των δικτύων 5G πάση θυσία και για λόγους υγείας. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ της διακοπής αυτοπαγιδεύτηκαν, καθώς δεν είχαν την πολιτική εμπειρία να αντιληφθούν ότι το μήνυμα μιας απόφασης πολλές φορές ξεπερνά τις προθέσεις όσων την λαμβάνουν.

 

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Χθες λοιπόν και κάτω από βροχή αρνητικών σχολίων για την Καλαμάτα η επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα Τόπος Ζωής" Τόνια Κουζή διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι δεν θεωρεί ανθυγιεινό το δίκτυο 5G και ότι ψήφισε υπέρ της πρότασης διακοπής της σύμβασης για οικονομικούς λόγους. "Αν, λοιπόν, το 5G είναι κακό ή όχι για την υγεία μας δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του κράτους που οφείλουν να απαντήσουν" αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Κουζή παραβλέποντας τις μετρήσεις του "Δημόκριτου", σύμφωνα με τις οποίες οι δοκιμές είναι ασφαλείς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ούτε η κ. Κουζή καταδικάζει τις τεχνοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις περί στείρωσης των Καλαματιανών με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση της πόλης. Τις σκοταδιστικές αυτές απόψεις δεν τις καταδικάζουν ούτε οι σύμβουλοι Βασίλης Κανάκης και Παναγιώτης Χειλάς που με αναρτήσεις τους στο Facebook διευκρινίζουν ότι δεν θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία το δίκτυο 5G. 

Επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε στην "Ε" και η δικηγόρος Μαρίστα Ορφανού που εκπροσωπεί “πολίτες που δηλώνουν αντίθετοι στην πειραματική εφαρμογή της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στην πόλη της Καλαμάτας”. Στην επιστολή της η κ. Ορφανού δεν διευκρινίζει αν συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Μέτση περί στείρωσης των Καλαματιανών με ακτινοβολία. Επίσης δεν διευκρινίζει αν θεωρεί τα δίκτυα 2G, 3G και 4G επικίνδυνα όπως ο κ. Μέτσης. Υπενθυμίζουμε ότι ο δρ. Θεόδωρος Μέτσης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Πολιτών τον Αύγουστο στην Καλαμάτα.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ WIND

Χθες το μεσημέρι η WIND εξέδωσε την εξής ανακοίνωση σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας:

“Τι κι αν η χώρα μας προσπαθεί να δεθεί στο άρμα της ανάπτυξης μετά από 10 επώδυνα χρόνια κρίσης; Τι κι αν άπαντες αναγνωρίζουν ότι η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες και 5G, έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει κι αυτό το τρένο; Τι κι αν η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται όραμα και αποφασιστικότητα για να σταματήσει η «αιμορραγία» του brain drain; Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G).

Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα.

Με εκπεφρασμένη την πρόθεση της πολιτείας να δημοπρατήσει τις άδειες για το 5G το 2020, αλλά με ένα εχθρικό περιβάλλον που φαίνεται ότι διαμορφώνεται από μεμονωμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι επενδύσεις κινδυνεύουν να καθυστερήσουν να υλοποιηθούν. Θα έρθουν, όμως, σε άλλες χώρες τις οποίες οι Ελληνες αρέσκονται να θεωρούν πρότυπα, όπως π.χ. οι Σκανδιναβικές. Σε αυτές τις χώρες, οι οποίες, σημειωτέον, είναι από τις πιο αυστηρές σε θέματα ασφαλείας, οι επενδύσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς προχωρούν τάχιστα, για να συναντήσουν οι πολίτες τους τις εξελίξεις, αφού έως το 2025 το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε 5G δίκτυα και υπηρεσίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα κάνει άλματα προς το μέλλον, αξιοποιώντας τις υποδομές, είτε θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προσπαθεί να τις προλάβει ασθμαίνοντας. Η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η υπεύθυνη στάση και ενημέρωση από όσους λαμβάνουν τις κεντρικές αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα συστατικά για να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στην Ελλάδα. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας -να κινείται σε υποδομές τεχνολογίας με 2-3 χρόνια διαφορά σε σχέση με την πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης- είναι κομβικό να μην χαθεί άλλος χρόνος και να μην διευρυνθεί το ψηφιακό χάσμα.

Η ψηφιακή τεχνολογία θα μετεξελίξει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία και θα το κάνει πολύ γρήγορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ που επενδύεται στην ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 9.300 θέσεις εργασίας. Η τεχνολογία 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία έχει τη δυναμική να «ξεκλειδώσει» έσοδα της τάξης των 12,3 τρισ. δολαρίων για ένα ευρύ φάσμα κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτιμάται ότι από το 2020 έως το 2035, η συνολική συμβολή του 5G στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι ισοδύναμη με μια οικονομία του μεγέθους της Ινδίας σήμερα, την έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ότι το 5G θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που δεν έχουν ακόμη επινοηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία για κάθε νέα τεχνολογία και την επίδρασή της στη δημόσια υγεία, είναι εύκολο να καλλιεργηθεί ο φόβος απόρροια της έλλειψης γνώσης, παραπληροφόρησης και συχνά τεχνοφοβίας.

Γι’ αυτό υπάρχουν αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί, παγκόσμιοι, αλλά και εθνικοί, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - Δημόκριτος (οι οποίοι εδώ και χρόνια πραγματοποιούν χιλιάδες μετρήσεις), τους οποίους δεν φρόντισε να συμβουλευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας, για να ενημερώσει σωστά και επίσημα τους πολίτες της.

Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά της. Τα δίκτυα νέας γενιάς, όπως είναι η οπτική ίνα και το 5G, τα οποία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων και να αναζωογονήσουν πολλούς κλάδους. Αυτό δεν θα συμβεί όμως, εάν δεν σταματήσουμε να υψώνουμε εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη”.


NEWSLETTER