Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 14:17

Μεγάλη ανταπόκριση στην εθελοντική αιμοδοσία του Κ.Υ. Αρεόπολης

Γράφτηκε από την

Άλλο ένα απόγευμα, αυτό της Τρίτης 30 Οκτωβρίου 2012, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης υποδέχθηκε παλιούς και νέους εθελοντές αιμοδότες και αιμοδότριες. 65 Μανιάτες και Μανιάτισσες αφιέρωσαν το χρόνο τους απαντώντας στο κάλεσμα της εθελοντικής αιμοδοσίας η οποία, όπως και κάθε φορά, διοργανώθηκε από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Σπάρτης. Η έμπρακτη και άκρως τιμητική στήριξη του Δήμου Ανατολικής Μάνης δεν έλειψε ούτε από αυτή την εκδήλωση του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

Η εθελοντική αιμοδοσία κρατά σταθερά έναν πρωτεύοντα ρόλο στην ιατρική πρακτική. Παρά τις εξελίξεις οι οποίες έχουν σημειωθεί ανά επιστημονικό κλάδο, η δωρεά αίματος και παραγώγων αυτού δεν έχουν αντικατασταθεί από καμία διαδικασία τεχνητής υποκατάστασής τους.

Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, η επιτακτικότητα εύρεσης συμβατού δείγματος και τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια απαγορεύουν την οποιαδήποτε χρονοτριβή προκειμένου να επιτευχθεί η διατήρηση της ζωής. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες η διεξαγωγή προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων (χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπευτικά πρωτόκολλα) απαιτεί τη μετάγγιση αίματος στους πάσχοντες.

Η δωρεά αίματος κοστίζει μόνο 10 λεπτά της ώρας στο δότη, αλλά για το λήπτη έχει αξία η οποία εξομοιώνεται με την ίδια τη ζωή.

Πρέπει να τονίσουμε την ολοένα αυξανόμενη ένταξη πολιτών της Μάνης στα μητρώα των εθελοντών αιμοδοτών. Στα ανώνυμα πρόσωπα όλων, αναγνωρίζουμε το δώρο που είναι έτοιμο να προσφερθεί στον πλησίον.

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους και εκείνες οι οποίοι συμμετείχαν.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης