Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 09:11

Από τον Δικηγορικό Σύλλογο: Διαμαρτυρίες για την προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

"Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ή θα αλλάξει άμεσα συμπεριφορά ή θα αντικατασταθεί". Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης για την προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Μαρία Παπανικολοπούλου-Μακρή.
Ο σύλλογος έκανε χθες διαμαρτυρία έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο, ενώ το Δ.Σ. απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Κτηματική ΑΕ και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας διαμαρτύρεται ότι αποτελούν καθημερινό φαινόμενο οι σοβαρές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων, αλλά και οι προσβλητικές - υβριστικές συμπεριφορές προς τους υπαλλήλους του γραφείου. Επίσης, καταγγέλλει ότι "παρατηρούνται διαφορετικές εκδοχές και εκτιμήσεις της ίδιας υπόθεσης, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να μην ξέρουν τελικά τι πρέπει να κάνουν". 
Τη δική της πλευρά κατέθεσε στην "Ε" η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου κ. Παπανικολοπούλου-Μακρή, καλώντας όσους θίχτηκαν από τη συμπεριφορά της ή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέσα στην υπηρεσία να βγουν και να το καταγγείλουν επώνυμα. "Προφανώς οι δικηγόροι έχουν παράπονα για να το λέει ο πρόεδρός τους, αλλά μέσα στο γραφείο μου δεν τα έχουν εκφράσει ποτέ - γι' αυτό αισθάνομαι αδύναμη να απαντήσω όταν, αόριστα, κάποιοι δικηγόροι παραπονιούνται", ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι οι δικηγόροι "μιλούν για συμπεριφορά, δεν μιλούν για τη δουλειά μου, την οποία κάνω καλά. Αν δεν την έκανα καλά, θα είχαν τιναχτεί οι συναλλαγές στον αέρα". Τόνισε δε ότι το Υποθηκοφυλακείο έτσι κι αλλιώς ελέγχεται από εισαγγελείς και από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν αρνήθηκε ότι με το Κτηματολόγιο δημιουργήθηκαν προβλήματα, διότι όμως "έχει δυσκολίες και ο νόμος και το τεχνικό θέμα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πράξεις".
Κάλεσε επίσης οποιονδήποτε δικηγόρο που της έκανε ερώτημα προφορικό ή γραπτό και δεν του απάντησε, να εμφανιστεί και να το πει.

"ΠΑΡΑΕΙΣΑΙ ΤΥΠΙΚΗ"

Απαντώντας στις καταγγελίες που ακούστηκαν, σχετικά με δικαιολογητικά που... αλλάζουν κατά το δοκούν, η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου αρνήθηκε κατηγορηματικά πως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανόητο να συμβαίνει αυτό και κάλεσε αυτόν που το είδε "να μου πει την ημέρα, την πράξη και το πρόσωπο". Πρόσθεσε δε ότι "δεν έχει ποτέ κανείς, για μένα, αμφισβητήσει το ότι έχω την ίδια άποψη για όλους, και το έχουν πει και έχουν γράψει οι δικηγόροι παλιότερα". Μάλιστα, όπως είπε, τους αντιμετωπίζει όλους το ίδιο - "σε βαθμό που γίνομαι κουραστική και εκνευριστική. Το αδιάβλητο στις πράξεις και η ίδια τακτική σε όλους με έχουν φτάσει σε σημείο να έχω γίνει κουραστική. Μου έχουν πει δικηγόροι ότι "παραείσαι τυπική"".
Οσον αφορά το λειτουργικό θέμα το οποίο τέθηκε από τους δικηγόρους, είπε ότι οι δύο υπάλληλοι επαρκούν για τον όγκο της δουλειάς, "διότι η δουλειά έχει πέσει (έχουν μειωθεί οι πράξεις αναλογισμού) στο 70%, από τις οποίες παρακρατείται το δικαίωμα του 3‰ που αποδίδεται κάθε τρίμηνο στο Δημόσιο". Και εξήγησε ότι από το ποσοστό αυτό βγαίνουν οι μισθοί και τα έξοδα της υπηρεσίας και ό,τι απομένει το εισπράττει το Δημόσιο. "Λόγω της οικονομικής κρίσης είναι επαρκείς οι υπάλληλοι διότι με δυσκολία βγαίνουν και τα δικαιώματά τους", συνόψισε σε μια φράση.
Τέλος, σχετικά με παράπονα που πολίτες έχουν κάνει στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, η Μαρία Παπανικολοπούλου-Μακρή είπε: "Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που ζήτησε εξυπηρέτηση νόμιμη και να μην του την κάνω. Κάτι άλλο θα ήταν εις βάρος μου γιατί δεν θα εισέπραττε η υπηρεσία". Και καταλήγοντας έθεσε το ερώτημα: "Αρα μου ζήτησε κάτι παράνομο και δεν εξυπηρέτησα πολίτη;".