Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 00:00

Κόντρα στη "Φάρις" για βοήθημα σε φτωχή οικογένεια

Γράφτηκε από την
Κόντρα στη "Φάρις" για  βοήθημα σε φτωχή οικογένεια

Η χορήγηση χρηματικού βοηθήματος σε μια οικογένεια που βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ανάγκη ανέβασε τους τόνους στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις" του Δήμου Καλαμάτας. Η ένταση προκλήθηκε μεταξύ του προέδρου της επιχείρησης, Θανάση Ηλιόπουλου, και της συμβούλου Μαρίας Οικονομάκου η οποία έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το αίτημα χορήγησης του βοηθήματος.

Συγκεκριμένα η κ. Οικονομάκου είπε ότι από το Σεπτέμβριο έχει υποβάλει αίτημα στη "Φάρις" προκειμένου να χορηγηθεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον ένα μικρό ποσό της τάξης των 150 με 200 ευρώ το μήνα, προκειμένου να βοηθηθεί μια ανύπαντρη μητέρα με τέσσερα παιδιά, τα οποία είναι μεν αναγνωρισμένα από τον πατέρα τους ο οποίος ωστόσο δεν καταβάλλει τη διατροφή που του έχει επιδικαστεί. Η γυναίκα εισπράττει επίδομα από την Πρόνοια 700 ευρώ το δίμηνο, ενώ πληρώνει ενοίκιο 350 ευρώ το μήνα.

Η Μαρία Οικονομάκου επισήμανε ότι πολλά περιστατικά ανθρώπων που έχουν ανάγκη φτάνουν στον κοινωνικό τομέα της "Φάρις" και εξυπηρετούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και κυρίως από την αρωγή συνδημοτών που βοηθούν, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιάζουσα - καθώς τα παιδιά είναι ηλικίας από πρώτη μέχρι έκτη τάξη του δημοτικού και η μητέρα παραμένει αρκετό καιρό άνεργη, οπότε ένα μικρό ποσό το μήνα προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά της είναι απολύτως αναγκαίο. Μάλιστα η μητέρα δεν συμφωνεί με την πρόθεση του πατέρα να βάλει τα παιδιά σε ίδρυμα, γι' αυτό και προσπαθεί παντοιοτρόπως να τα κρατήσει κοντά της και τα έχει πάντα φροντισμένα, όπως είπε η Μαρία Οικονομάκου.

Η ένταση μεταξύ της συμβούλου και του Θανάση Ηλιόπουλου προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της "Φάρις" είπε ότι τα οικονομικά της "Φάρις" είναι σε οριακό σημείο και μπορεί να μην κινδυνεύουν οι μισθοί των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης επιδομάτων. Εκτίμησε επιπλέον ότι ανάλογα περιστατικά θα πληθύνουν όσο μεγαλώνει η οικονομική κρίση και ζήτησε να υπάρξει προηγουμένως μια συνεννόηση με τον δήμαρχο (ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό) και να παραπεμφθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τότε η Μαρία Οικονομάκου είπε ότι η "Φάρις" έχει υποτίθεται το χαρακτήρα μιας κοινωνικής υπηρεσίας, και για ένα τόσο μικρό ποσό δεν θα πέσει έξω. Επίσης τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει με ευελιξία, ενώ επανέλαβε ότι το θέμα έχει τεθεί σε γνώση της "Φάρις" από το Σεπτέμβριο και ήδη έχει περάσει πολύς καιρός.

Τελικά, μετά και από προτροπή του αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της "Φάρις" ως τακτικό. Ο κ. Μπασακίδης είπε ότι ο δήμος στην πορεία θα πρέπει υποχρεωτικά να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, καθώς οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα πληθύνουν. "Μη δούμε το θέμα μεμονωμένα, το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να οργανωθούμε", είπε χαρακτηριστικά.

 

Μαρία Τομαρά


NEWSLETTER