Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 22:37

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: Δικλείδα ασφαλείας για όλους η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Γράφτηκε από την

«Κανένας γιατρός που είναι σωστός -και η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων είναι σε αυτή την κατηγορία- δεν έχει να "φοβηθεί" κάτι από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ισως αρχικά, οι πιο παλιοί από εμάς, να δυσκολευτούμε κάπως, αλλά γρήγορα θα αντεπεξέλθουμε».
Την πιο πάνω εκτίμηση έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Γιάννης Σπυρόπουλος, στον οποίον απευθύνθηκε χθες η «Ε» με αφορμή την εφαρμογή σε πανελλαδικό επίπεδο, από 1ης Δεκεμβρίου, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΙΚΑ και γενικώς σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Είναι ευνόητο ότι με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος θα γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αν βεβαίως θελήσουν να τον κάνουν -γιατί και παλιότερα δινόταν η δυνατότητα ελέγχων, χωρίς όμως να προκύπτουν τιμωρίες» σημείωσε ο Ι. Σπυρόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί δικλείδα ασφαλείας, η οποία αποκλείει -μεταξύ άλλων- τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε περιπτώσεις ιδιαίτερα «προκλητικές», όπως λόγου χάριν φαρμάκων για χαρακτηριστικές ανδρικές παθήσεις σε βιβλιάρια γυναικών -και το αντίστροφο. Επίσης, αναιρεί πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούνται πάνω από μία φορά, την ίδια ημέρα και στο ίδιο βιβλιάριο, φάρμακα για την ίδια πάθηση από διαφορετικούς γιατρούς.

ΠΛΗΡΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Ο Ι. Σπυρόπουλος, πάντως, διατύπωσε την άποψη ότι το σύστημα δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμο για να αντιμετωπίσει τα ποικίλα προβλήματα και τις διάφορες ειδικές περιπτώσεις. Οπως εκτιμά, επικαλούμενος σχετική ενημέρωσή του, η δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις θα υπάρχει σε ένα χρόνο περίπου. Τόνισε ειδικότερα ότι αυτή τη στιγμή ήδη απασχολούνται 5 ομάδες ειδικών αφ’ ενός για να καταγράψουν και να παραμετροποιήσουν τις επιπλέον, ειδικές περιπτώσεις και αφ’ ετέρου να επεκτείνουν το σύστημα ώστε μαζί με τις συνταγογραφήσεις να καλύπτει και τις απλές εξετάσεις.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΙΣΜ δέχθηκε ότι σε αυτή την πρώτη φάση πιθανότατα να προκύψει πρόβλημα, ιδίως όσον αφορά στους γιατρούς του ΙΚΑ -τους πιο παλιούς τουλάχιστον- που δεν έχουν εμπειρία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή:
«Στο ΙΚΑ προβλέπονται 10 λεπτά για κάθε ασθενή, αν ο γιατρός προσπαθεί να βγάλει άκρη με τον υπολογιστή, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα» είπε ο Ι. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η συνταγή θα μπορούσε ενδεχομένως να «περνιέται» ηλεκτρονικά από τη γραμματεία -όπως θα υποχρεωθούν, εκ των πραγμάτων να κάνουν και οι ιδιώτες γιατροί, «πολλά ιατρεία πλέον διαθέτουν γραμματειακή υποστήριξη» σημείωσε.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας παρατήρησε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου η Πολιτεία να δώσει σε όλους τους γιατρούς τη δυνατότητα να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ.
«Εδώ και χρόνια έχουν εκδοθεί συνταγολόγια για το ΙΚΑ, τα οποία ποτέ δεν έφθασαν στους ασφαλισμένους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τις μονάδες υγείας του Ιδρύματος για να συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς εκεί το φάρμακο που χρειάζονται:
«Ο γιατρός που αναλαμβάνει την εξέταση ευθύνεται και για τη θεραπευτική αγωγή» σημείωσε ο Ι. Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος ασθενής, με διαγνωσμένη πάθηση, να περιμένει πότε θα επιτύχει ραντεβού στο ΙΚΑ ώστε να συνταγογραφηθεί το φάρμακό του:
«Τώρα που ο έλεγχος είναι εύκολος, μπορεί πλέον το ΙΚΑ να δώσει τη δυνατότητα συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς» κατέληξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αναφερόμενος, στην συνέχεια, ο Ι. Σπυρόπουλος στο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που διαπιστώνεται στη δημόσια υγεία, αναφορικά με τις υπέρογκες τιμές με τις οποίες -έχει διαπιστωθεί ότι- τα νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα και υλικά, επισήμανε:
«Η συντριπιτική πλειοψηφία των γιατρών, ούτε υπεύθυνη, ούτε συνυπεύθυνη αισθάνεται για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Κι αυτό γιατί η κοστολόγηση των υλικών και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται αφορά μόνο στην Πολιτεία, αυτή κοστολογεί, αυτή τιμολογεί. Οχι οι γιατροί.
Ο σωστός γιατρός έχει ως μοναδικό του στόχο την θεραπεία τού ασθενούς του και την όσο το δυνατό καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας. Για το γιατρό δεν υπάρχει φθηνό ή ακριβό φάρμακο, δεν υπάρχει φθηνή ή ακριβή εργαστηριακή εξέταση. Υπάρχει μόνο, το κατάλληλο και αναγκαίο φάρμακο, η κατάλληλη και ενδεδειγμένη εργαστηριακή εξέταση.
Αυτό συμβαίνει εκ των πραγμάτων, γιατί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής πιστώνεται στο γιατρό και αν κάτι δεν πάει καλά, η Πολιτεία θα γυρίσει την πλάτη και θα ζητεί ευθύνες από αυτόν».

Βασίλης Μπακόπουλος