Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 17:11

Παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΟΓΑ ανακάλυψαν ελεγκτές του οργανισμού στην Αρκαδία

Γράφτηκε από την

Παράνομες συνταγογραφήσεις στις οποίες εμπλέκεται φαρμακείο της Αρκαδίας και ιατροί της περιοχής, ανέδειξε έρευνα που διεξήγαγε κλιμάκιο ελεγκτών του ΟΓΑ, ανέφερε νωρίτερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης ο διοικητής του Οργανισμού, Παναγιώτης Πέτρουλας.
Ο διοικητής είπε ότι ελεγκτές του ταμείου εντόπισαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στα ράφια συγκεκριμένου φαρμακείου χιλιάδες κουτιά διαφόρων φαρμάκων, χωρίς την ταινία γνησιότητας, που σημαίνει όπως εξήγησε, ότι είχαν χρεωθεί σε ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια βρίσκονταν στα ράφια για να πωληθούν σε ασθενείς. Επίσης βρήκαν στο φαρμακείο περί τα 77 βιβλιάρια υγείας και συνταγολόγια, τα περισσότερα ασφαλισμένων του ΟΓΑ, αλλά και άλλων ταμείων καθώς και συνταγές που είχαν χρεωθεί σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, αλλά και σε ανθρώπους που ζουν μόνιμα ακόμα και στην Αμερική. Από τον έλεγχο που ακολούθησε ο κ. Πέτρουλας τόνισε ότι μόνο για ένα εξάμηνο που έγινε ο έλεγχος, Ιούνιος 2009 ως Ιανουάριο 2010, μόνο ο ΟΓΑ ζημιώθηκε κοντά 117.000 ευρώ περίπου και μόνο από το συγκεκριμένο φαρμακείο. Πρόσθεσε ότι από τους ελέγχους του ΟΓΑ προέκυψαν διαφόρων ειδών απάτες σε βάρος του ταμείου, όπως στην Ήπειρο όπου έπαιρναν τα φάρμακα από το φαρμακείο του νοσοκομείου τα χορηγούσαν στους ασθενείς και στη συνέχεια η υπάλληλος έπαιρνε τις συνταγές και τις εκτελούσε σε ιδιωτικό φαρμακείο χρεώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο διοικητής του ΟΓΑ συμπλήρωσε ότι το πόρισμα των ελεγκτών έχει σταλεί στο ΣΔΟΕ, στην Εισαγγελία καθώς και στον Φαρμακευτικό σύλλογο Αρκαδίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας. Διεμήνυσε ότι αυτές οι απάτες σε βάρος του ταμείου θα εξαλειφθούν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα ξεκινήσει από 1η Μαρτίου στον ΟΓΑ και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται θα υπάρξουν ανακοινώσεις τον προσεχή Ιανουάριο, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που επεξεργάζεται το θέμα, αλλά και με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς του οργανισμού.
Τέλος ο κ. Πέτρουλας είπε για το θέμα των παράνομων συνταγογραφήσεων που έχει προκύψει, ότι υπάρχει ευθύνη και των ασφαλισμένων που θα εξεταστεί κατά περίπτωση κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταλογιστούν ποσά σε βάρος τους για την ζημία που προέκυψε στο ταμείο ή ακόμα και να τους αφαιρέσουν την ασφάλιση για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασιλική Φράγκου που κλήθηκε να πάρει θέση, επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο διοικητής του ΟΓΑ ότι ανακάλυψαν οι ελεγκτές του οργανισμού. Ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι εξήγησε ότι επειδή την προηγούμενη Κυριακή έγιναν εκλογές στο σύλλογο και δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα, αμέσως μετά την συγκρότησή του, θα συζητηθεί το πόρισμα που έχουν λάβει από τον ΟΓΑ και θα αποφασίσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Γιώργος Παπασταματάκης μιλώντας κι αυτός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, ανέφερε ότι έχει λάβει γνώση του πορίσματος του ΟΓΑ τις τελευταίες δέκα περίπου ημέρες και διεξήγαγε μια δική του έρευνα, όπως είπε, για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγογραφήσεις. Το θέμα σημείωσε είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι αποδίδονται κατηγορίες σε γιατρούς για το αδίκημα της συνταγογραφίας κατά παραγγελία και πρόσθεσε πως την Δευτέρα προχθές ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου κι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου το βράδυ προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένη απόφαση επί του θέματος.
Να σημειώσουμε ότι ύστερα από χθεσινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας για παρόμοιο θέμα που αναφέρεται σε ιατρό της Αργολίδας ο οποίος χρέωνε αδικαιολογήτως παιδικά εμβόλια σε ασφαλιστικό ταμείο, με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Κώστας Πογιατζής είπε ότι στον ιατρικό σύλλογο δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, συμπληρώνοντας πως αν προκύψει θέμα θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Νίκος Καλογεράκος με δηλώσεις του μας ανέφερε ότι υπάρχει μια παλιά περίπτωση με παράνομες συνταγογραφήσεις στον ΟΓΑ, προ επταετίας περίπου, όπου φέρεται να εμπλέκεται ένας γιατρός της περιοχής και μας ενημέρωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται στην δικαιοσύνη και είναι σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι καινούρια υπόθεση από οιοδήποτε ταμείο δεν υπάρχει σε γνώση του Ιατρικού Συλλόγου.

(Του Δημήτρη Μανιατάκου από το ΑΠΕ)


NEWSLETTER