Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 14:15

Λίγα ψώνια ακόμη και στη λαϊκή αγορά

Γράφτηκε από τον

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κόσμος, αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας.

 Ο κόσμος ψωνίζει πλέον πολύ λιγότερο, μετρημένα πράγματα, τα απολύτως αναγκαία. Και οι παραγωγοί παρότι έχουν πολύ χαμηλές τιμές, σε αρκετές περιπτώσεις επιστρέφουν στα χωριά τους με τα περισσότερα προϊόντα απούλητα.
Παραγωγός από τα Κρεμμύδια μας επεσήμανε ότι γυναίκα που αγόρασε κάποια πράγματα, της είπε "ευτυχώς που σήμερα έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε κάτι και να ζήσουμε". Προφανώς η γυναίκα θα πληρώθηκε, θα πήρε κάποια χρήματα χθες, τελευταία μέρα του μήνα. Και όλα αυτά ενώ η τιμή της μελιτζάνας που είχε ξεκινήσει με 60 λεπτά στην αρχή της ημέρας, είχε πέσει στα 30 λεπτά. Μια ηλικιωμένη πελάτισσα που αγόραζε, παρατήρησε ότι «αυτή η τιμή είναι καλή για μας, αλλά όχι για τους παραγωγούς που έτσι μπαίνουν μέσα, δεν μπορούν να ζήσουν».
Μια άλλη παραγωγός από το ίδιο χωριό της Πυλίας μας έδειξε ότι τα περισσότερα πράγματα από τους πάγκους της, έμειναν αδιάθετα και θα τα δώσει σε κάποιον που έχει γουρούνια, για να μην τα πετάξει και πάνε τελείως χαμένα.
Στην αγορά συναντήσαμε και τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, που όπως μας είπε πήγε για να ψωνίσει και να δει από κοντά την αγορά, καθώς, λόγω διάφορων εκδηλώσεων, είχε καιρό να πάει. Επιβεβαίωσε ότι οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές για διάφορα κηπευτικά (μελιτζάνες, ντομάτες, αγγούρια), καθώς τα προϊόντα είναι πολλά και έχει πέσει η ζήτηση, η αγοραστική δυνατότητα του κόσμου. Από την εμπειρία του, όπως μας είπε, έχει συνειδητοποιήσει ότι εδώ και μήνες η αγορά της Καλαμάτας έχει μεγαλύτερη κίνηση στις αρχές κάθε μήνα, τότε που οι καταναλωτές έχουν πληρωθεί και έχουν χρήματα.