Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 07:35

Νέους δημάρχους και ακομμάτιστους θέλουν οι πολίτες

Γράφτηκε από την
Νέους δημάρχους και ακομμάτιστους θέλουν οι πολίτες

Οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έχουν πρόθεση να "μαυρίσουν" νυν άρχοντες και αντιπολίτευση εκλέγοντας στη θέση τους νέους ακομμάτιστους, που προέρχονται κυρίως από την Κεντροαριστερά και είναι πάνω από 40 ετών. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τα στοιχεία πανελλαδικής δημοσκόπησης της Κάπα Research για το "Βήμα".

Συγκεκριμένα το 62,9% των πολιτών δεν θέλει να επανεκλέγει ο ίδιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, ενώ το 56,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν τους εκφράζει ούτε η δημοτική αρχή ούτε η αντιπολίτευση. Οσον αφορά τους περιφερειάρχες το 54,1% των ερωτηθέντων έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για αυτούς και το 58,9% δηλώνει ότι δεν θέλει να επανεκλέγει ο ίδιος περιφερειάρχης.

Σε τοπικό επίπεδο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας με ποσοστό θετικών γνωμών 40,2% κατατάσσεται 16ος ανάμεσα στους 20 δημοφιλέστερους δημάρχους της Ελλάδας σε δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται πρωτοπόρος, με ποσοστό μικρότερο του 35% δεν εμφανίζεται στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλών περιφερειαρχών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 67,4% των πολιτών απαντά ότι στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσει για δήμαρχο υποψήφιο που δεν έχει σχέση με τα κόμματα. Το 48,3%  δηλώνει ότι θα ψηφίσει πρωτοεμφανιζόμενο πρόσωπο, ενώ το 44,9% θέλει ο υποψήφιος να έχει εμπειρία από τα διοικητικά του δήμου. Το 42,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αδιαφορεί για τη στάση που τήρησε ο υποψήφιος απέναντι στο μνημόνιο, ενώ το 42,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει υποψήφιο προερχόμενο από το αντιμνημονιακό μπλοκ. Το 44,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κεντροαριστερό υποψήφιο δήμαρχο και το 31% κεντροδεξιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των πολιτών δηλώνει ότι είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την καθημερινή ζωή στο δήμο. Γι' αυτό το 62,9% των πολιτών δεν θέλει να επανεκλέγει ο ίδιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, ενώ το 56,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν τους εκφράζει ούτε η δημοτική αρχή ούτε η αντιπολίτευση.

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις της αυτοδιοίκησης το 58,7% των πολιτών πιστεύει ότι ευθύνονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες και μόλις το 38,9% επιρρίπτει ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Το 51,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ανάδειξη των αιρετών περιφερειαρχών δεν βοήθησε τις περιφέρειες και τους νομούς, ενώ το 58,9% των πολιτών δεν θέλει να επανεκλέγει ο σημερινός περιφερειάρχης. Το 54,1% έχει αρνητική γνώμη για το σημερινό περιφερειάρχη. Το 45,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κεντροαριστερό υποψήφιο περιφερειάρχη και το 31,5 κεντροδεξιό. 


NEWSLETTER