Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 19:12

Μεγαλόπολη: Κανονικά η τροφοδοσία των λιγνιτικών μονάδων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μεγαλόπολη: Κανονικά η τροφοδοσία των λιγνιτικών μονάδων

Η τροφοδοσία των δύο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη δεν έχει επηρεαστεί, μετά την έντονη κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο 14/9 στο νότιο τμήμα του ορυχείου Χωρεμίου του Λιγνιτικού Κέντρου. Η τροφοδοσία των εν λόγω μονάδων διασφαλίζεται από τα υπόλοιπα πεδία των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από το γεωολογικό αυτό φαινόμενο.

Τα πιο πάνω, μεταξύ άλλων, έγιναν γνωστά από την ΔΕΗ μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη με τη συμμετοχή και του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι "με βάση τις μετρήσεις που καταγράφονται στο τελευταίο διάστημα, διαπιστώνεται ότι το φαινόμενο της κατολίσθησης έχει σταματήσει, γεγονός που επιτρέπει την ασφαλή έναρξη των εργασιών αποκατάστασης".

Ειδικότερα, η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωσή της -"αναφορικά με την έντονη κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 π.μ. στο νότιο τμήμα του Ορυχείου Χωρεμίου του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης"- επισημαίνει τα εξής:

"Στελέχη της Επιχείρησης με τη συνδρομή του καθηγητή Εδαφοτεχνικής του ΕΜΠ κ. Μιχ. Καββαδά, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πρώτων ρωγματώσεων, στις 12.9.13, βρέθηκε στο χώρο και ξεκίνησε την καταγραφή εδαφοτεχνικών μετρήσεων και την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου.

Στις 13.9.13 από την αξιολόγηση των μετρήσεων διαπιστώθηκε η ταχύτατη εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου, γεγονός που επέβαλε την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα:

Εκκενώθηκε το πεδίο του ορυχείου από τους εργαζόμενους και τον βοηθητικό εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα κατεβλήθησαν προσπάθειες μετακίνησης των 5 εκσκαφέων εκμετάλλευσης εκτός της ζώνης κατολίσθησης, που εστέφθησαν από επιτυχία για τους 3 από αυτούς, ενώ η μετακίνηση των 2 υπολοίπων σε ασφαλείς χώρους θα πραγματοποιηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

Με βάση τις μετρήσεις που καταγράφονται στο τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι, το φαινόμενο της κατολίσθησης έχει σταματήσει, γεγονός που επιτρέπει την ασφαλή έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

Από την έναρξη εκδήλωσης του φαινομένου έως και σήμερα -τόσο η παρακολούθησή του όσο και τα μέτρα που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται- πραγματοποιούνται με τις οδηγίες εξειδικευμένων στελεχών της Επιχείρησης, καθώς και του καθηγητή ΕΜΠ κ. Μιχάλη Καββαδά.

Τέλος, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι, η τροφοδοσία των δύο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν έχει επηρεασθεί και διασφαλίζεται από τα υπόλοιπα πεδία των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, τα οποία ουδόλως επηρεάσθηκαν από την κατολίσθηση".

 Εξάλλου, όσον αφορά τον παρακείμενο οικισμό Τριποτάμου, ο οποίος τελεί υπό απαλλοτρίωση, σε σχετική έκθεση του καθηγητή κ. Μ. Καββαδά αναφέρεται ότι: "Λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας του οικισμού λόγω των επισυμβεισών κατολισθήσεων τις τελευταίες ημέρες".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER