Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013 07:26

Μαγαζάτορες της αρπαχτής δυσφημούν τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Ξέφραγο αμπέλι παραμένει η τουριστική αγορά  της Μεσσηνίας και μια μικρή μειοψηφία επιχειρηματιών δυσφημεί την περιοχή εκμεταλλευόμενη την έλλειψη ελέγχων για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Οι αρπαχτές αυτής της μειοψηφίας θα προκαλέσουν ανυπολόγιστη βλάβη στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας αν δεν κινητοποιηθούν εγκαίρως οι αρμόδιοι φορείς για να ζητήσουν από την Πολιτεία να διασφαλίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα επισκέπτες της Μεσσηνίας διαμαρτυρήθηκαν επειδή τους σέρβιραν σε ταβέρνες αποψυγμένα φαγητά ως νωπά, προμαγειρεμένα ως σπιτικά, ξαναζεσταμένα της… ώρας, και σαλάτες με… έξτρα παρθένο σπορέλαιο. Επίσης η φέτα του κατάλογου μερικές φορές γίνεται στο τραπέζι λευκό τυρί, ενώ τα ποτά φέρνουν λίγο σε πετρέλαιο. Διαμαρτυρίες επίσης υπήρξαν για το… λιάσιμο αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών και μπίρας, πριν τα μπουκάλια μπουν στο ψυγείο και σερβιριστούν στους πελάτες.

Βεβαίως αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στη Μεσσηνία. Πειρατές που κάνουν αρπαχτές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και δυσφημούν με την στάση τους το τουριστικό προϊόν της χώρας. Είναι σίγουρο όμως ότι η ανάδειξη του  τουριστικού προορισμού της Μεσσηνίας θα προσελκύσει εκτός από επισκέπτες και… πειρατές. Οι πειρατές αυτοί πάνε στους αναδυόμενους προορισμούς, πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και αφού αρπάξουν ό,τι μπορούν, στη συνεχεία φεύγουν για άλλες αναδυόμενες αγορές. Αν σε αυτούς προστεθούν και κάποιες ντόπιες αρπαχτές, γίνεται άμεσα κατανοητό ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για να προστατέψει το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια καλούνται να διαδραματίσουν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και οι ενώσεις ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωμάτων. Πρέπει επίσης να αφυπνιστούν οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των δήμων, ώστε -επιτέλους- σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση να ασκήσουν πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Φορείς και αυτοδιοίκηση πρέπει επίσης να προχωρήσουν άμεσα και στη σύναψη ουσιαστικών Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, γιατί όσες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα για επικοινωνιακούς λόγους μπροστά στις κάμερες, έμειναν στα χαρτιά και δεν απέδωσαν καρπούς.

 

Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται πρώτα να πάθει ζημιά το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας για να μάθουν επιχειρηματίες, φορείς και αυτοδιοίκηση ότι στη σημερινή εποχή του Ιντερνετ αρκούν κάποια δυσφημιστικά σχόλια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλη αναγνωσιμότητα για να σβήσει ένας προορισμός από τον τουριστικό χάρτη.