Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 15:42

Μικρό ενδιαφέρον για το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος

Γράφτηκε από την
Μικρό ενδιαφέρον για το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος

Περισσότεροι είναι οι δικαιούχοι από όσους σήμερα καταναλώνουν ρεύμα με κοινωνικό τιμολόγιο στη Μεσσηνία. Και μπορεί να μην υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, ωστόσο από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ Καλαμάτας μας διαβεβαίωσαν πως πολλοί είναι οι καταναλωτές οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι το δικαιούνται ή απλά το αμελούν.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μεσσηνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Κώστας Μπούρας επεσήμανε ωστόσο πως είναι εύκολο να καταθέσει αίτημα για κοινωνικό τιμολόγιο κάποιος που το ρολόι της ΔΕΗ είναι στο όνομά του -ενώ ενδεχομένως θα διστάσει όταν πρόκειται να γυρίσει το ρολόι στο όνομά του για να έχει κοινωνικό τιμολόγιο. Οπως είπε ο κ. Μπούρας όταν αλλάζει το όνομα, όπως στις περιπτώσεις που ένας νέος ενοικιαστής μπει σε ένα σπίτι, η ΔΕΗ ζητά ηλεκτρολογικό σχέδιο. Επίσης, όπως είπαν στη ΔΕΗ, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που χρωστούν χρήματα από προηγούμενους λογαριασμούς και διστάζουν να περάσουν στο κοινωνικό τιμολόγιο επειδή θα πρέπει να δώσουν μια προκαταβολή και να γίνει ρύθμιση. Ωστόσο, τόνισαν, η επιχείρηση σε κάθε περίπτωση θα δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και θα φροντίσει ο διακανονισμός που θα γίνει να βολεύει τον καταναλωτή. Μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά πως αν η ΔΕΗ λειτουργούσε ως μια ιδιωτική εταιρεία, πολλά περισσότερα νοικοκυριά στη Μεσσηνία δεν θα είχαν ρεύμα. Οσο για τη διαδικασία που ακολουθείται όταν κάποιος θέλει να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, μας ενημέρωσαν πως θα πρέπει να κάνει ένα τηλεφώνημα στο 210 9298000 και αν το ρολόι είναι στο όνομά του θα του ζητηθεί μόνο το ΑΦΜ, τα στοιχεία του και σε ποια κατηγορία (π.χ. πολύτεκνος) εντάσσεται. Από εκεί και πέρα ο καταναλωτής παίρνει έναν αριθμό πρωτοκόλλου και η διασταύρωση στοιχείων γίνεται ηλεκτρονικά, οπότε σε ένα μήνα επικοινωνεί πάλι και του λένε αν εγκρίθηκε το αίτημά του. Αν ναι, αυτομάτως ενημερώνεται και η ΔΕΗ για να αλλάξει από τον επόμενο λογαριασμό την χρέωση, όμως ακόμη και έτσι -σύμφωνα με όσα μας είπαν- ο ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί το δικαίωμα εντός 6 μηνών να ζητήσει ηλεκτρολογικό σχέδιο, παρόλο που πριν δεν προβλεπόταν. 

Σχετικά με την αλλαγή ονόματος στο ρολόι, πέρα από τα έξοδα για το ηλεκτρολογικό σχέδιο, η ΔΕΗ ζητά ένα ποσό που φτάνει μέχρι τα 20 ευρώ και πληρώνεται σε δόσεις μέσα στους επόμενους λογαριασμούς.

 

Ν.Κ. 


NEWSLETTER