Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 07:42

Ξύλα με το... τσουβάλι γιατί δεν αντέχει η τσέπη

Γράφτηκε από την
Ξύλα με το... τσουβάλι γιατί δεν αντέχει η τσέπη

Περισσότεροι αγοράζουν φέτος καυσόξυλα για να ζεστάνουν τις οικογένειές τους, αλλά τα ξύλα που προμηθεύονται συχνά χωράνε σε ένα... σακί. Αυτό διαπιστώνουν όσοι εμπορεύονται καυσόξυλα και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την ανέχεια ανθρώπων, που θέλουν αλλά δε μπορούν να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Δε λείπουν μάλιστα και οι περιπτώσεις που ο κόσμος προσπαθεί ν’ αγοράσει ξύλα με... ανταλλαγή προϊόντων. 

Ο Μάκης Σακκάς, που έχει κατάστημα εδώ και χρόνια στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, φέτος διαπιστώνει πως έχουν αυξηθεί οι πολίτες που αγοράζουν ξύλα, όμως οι ποσότητες που παίρνουν είναι πολύ μικρές. "Ο κόσμος έρχεται και παίρνει ένα τσουβάλι, άρα μιλάμε για ποσότητες που συνολικά μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις αντίστοιχες περυσινές, παρότι έχουν αυξηθεί οι πελάτες" παρατήρησε. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που αγοράζουν ξύλα αξίας 5 ευρώ και ζητάνε έκπτωση... 50%. Μεταξύ των τραγικών περιπτώσεων που έχει αντιμετωπίσει είναι και άνθρωποι που προσπαθούν ν’ αγοράσουν μερικά ξύλα, προσφέροντας... λαχανικά ή ρούχα ως αντάλλαγμα: "Είδος με είδος αλά παλαιά" λέει και τονίζει πως πολύς κόσμος χρειάζεται βοήθεια. 

Οσον αφορά στις τιμές των καυσόξυλων, ο κάθε τόνος πωλείται από 100 έως 180 ευρώ, ανάλογα την ποιότητα, το κόψιμο κ.λπ. Οπως λέει, πουλάει και με το χωρικό κυβικό, αλλά πως δε συμφέρει τον πελάτη όταν πρόκειται για ακανόνιστο ξύλο. 

Ο Δημήτρης Χρονόπουλος έχει κατάστημα στην 7η επαρχιακή οδό, κοντά στη διασταύρωση Πιπερίτσας - Καρτερολίου. Επίσης διαπιστώνει πως είναι περισσότεροι οι ενδιαφερόμενοι για ν’ αγοράσουν ξύλα, όμως οι ποσότητες που προμηθεύονται είναι περιορισμένες. Ο ίδιος ωστόσο μεταφέρει ποσότητες από ένα τόνο και πάνω και χρεώνει 150 ευρώ για όλα τα ξύλα που διαθέτει. Οπως λέει, ο πελάτης θα βρει στο μαγαζί του ξύλα ελιάς από την ευρύτερη περιοχή και άγριων δέντρων εισαγωγής. Παρατηρεί επιπλέον πως και στην προμήθεια καυσόξυλων ο κόσμος ενδιαφέρεται στην πλειοψηφία του την τελευταία στιγμή, για το λόγο αυτό, τώρα που έπιασαν τα κρύα φαίνεται ν’ ανοίγει η δουλειά, με τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και μετρημένοι, στο πνεύμα της εποχής.

Ο Γιώργος Πλυτάς είναι αγρότης που φέτος δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα των καυσόξυλων. Γενικά διαπιστώνει πως υπάρχει ανταπόκριση, κυρίως όσον αφορά στα ξύλα ελιάς, αλλά οι ποσότητες που προμηθεύονται γι’ αρχή δεν ξεπερνούν τον ένα, άντε 2 τόνους το πολύ. Οι τιμές πάντως κυμαίνονται γύρω στα 100 με 120 ευρώ ο τόνος.

Ο Δημήτρης Κορλιμπίνης πουλάει ξύλα ελιάς, έτοιμα, κομμένα για τζάκι. Οπως λέει, αρκετός κόσμος ανταποκρίνεται στην αγγελία του και πιστεύει πως σύντομα θα πουληθούν οι ποσότητες που διαθέτει, με 120 ευρώ τον τόνο. 

 

Ο Νίκος Κουράκλης διαπιστώνει πως ο κόσμος δεν έχει λεφτά και για το λόγο αυτό αγοράζει από 100 κιλά μέχρι μισό τόνο το πολύ. Ο ίδιος πουλάει με 120 ευρώ τον τόνο τα καυσόξυλα ελιάς και 100 ευρώ τον τόνο για τα υπόλοιπα δέντρα. Από τα πιο παράλογα που του έχουν ζητήσει είναι να μεταφέρει... 100 κιλά ξύλα από την Καλαμάτα στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά. 


NEWSLETTER