Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 07:55

Τσίγκοι και πλαστικά για στέγη Ρουμάνων

Γράφτηκε από τον
Τσίγκοι και πλαστικά για στέγη Ρουμάνων

Σε πραγματικά άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες ζει μια οικογένεια τσιγγάνων Ρουμάνων σε μια πρόχειρη πλαστική καλύβα στην Κυπαρισσία. Οχι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, δίπλα από τις τρενογραμμές, στο δρόμο που οδηγεί στο ΕΛΓΟ "Δήμητρα", μια πρόχειρη μικρή κατασκευή από πλαστικά στεγάζει πέντε ανθρώπινες ψυχές και μεταξύ αυτών δύο μικρά παιδιά. 

Η μικροσκοπική καλύβα έχει φτιαχτεί με λίγα ξύλα ως βάση, λίγες λαμαρίνες για σκεπή μαζί με αρκετά πλαστικά. Σε αυτό τον ελάχιστο χώρο υπάρχει μόνο μια υπερυψωμένη σανίδα με κάποιες κουβέρτες η οποία είναι το κρεβάτι που ζουν πέντε άτομα. Μιλώντας με τη γυναίκα που ζει μέσα στην καλύβα αυτή η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μικρό παιδί και γύρω από τα πόδια της στριφογυρνούσε ένα ακόμη παιδάκι, καταφέραμε με τις λίγες λέξεις που ήξερε να μάθουμε ότι μέσα εκεί ζουν πέντε άνθρωποι -αυτό τουλάχιστον μας έδειξε με το χέρι της. Από ό,τι καταλάβαμε, ο άντρας της είχε πάει για δουλειά. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα, για το πώς περνάνε εκεί, αλλά ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Ειδικά τις μέρες αυτές που το κρύο είναι έντονο και τα βράδια ο βοριάς που φυσά στην περιοχή, το κάνει ακόμη πιο τσουχτερό.

Δυστυχώς δεν είναι εικόνες που βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες από κάποιες μακρινές χώρες. Είναι η πραγματικότητα δίπλα μας. Είναι η εικόνα που όταν την βλέπουμε γυρνάμε από την άλλη την ματιά μας ή δεν δίνουμε σημασία. Είναι το σήμερα που ζούμε σε μια κοινωνία παγκοσμιοποιημένη, που η φτώχεια και η δυστυχία ταξιδεύει και υπάρχει παντού. Μάλλον την συγκεκριμένη οικογένεια -όπως και τόσες άλλες που μπορεί να υπάρχουν γύρω μας- δεν θα τις αγγίξει το πνεύμα των Χριστουγέννων και πολύ περισσότερο τα παιδάκια αυτά δεν θα τα επισκεφτεί ο Αϊ Βασίλης.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER