Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 07:25

Με τη βοήθεια του καιρού δούλεψαν καλά τα καταστήματα εστίασης

Γράφτηκε από την
Με τη βοήθεια του καιρού δούλεψαν καλά τα καταστήματα εστίασης

Με τη βοήθεια του καιρού τα καταστήματα εστίασης δούλεψαν καλά την περίοδο των Χριστουγέννων, ακόμη και στην Παραλία της Καλαμάτας που αυτή την εποχή δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερο κόσμο. Ενώ στα καταστήματα του κέντρου, όπου ο κόσμος συνδύασε μια βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων με έναν καφέ, οι καφετέριες είχαν περισσότερο κόσμο. "Βοήθησε ο καιρός και υπήρχε μια σχετική κίνηση", είπε στην "Ε" ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

"Παρότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυτοσυγκράτηση του κόσμου -καθώς φέτος έχουμε να αποδώσουμε πολλά σε φόρους στο κράτος- όσον αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση τα μαγαζιά της Καλαμάτας δούλεψαν, κυρίως απογευματινές ώρες, που ήταν ανοιχτά και τα εμπορικά καταστήματα", σημείωσε. Ακόμη και στην Παραλία της Καλαμάτας που συνήθως τέτοια εποχή έχει... ερημιά, με σύμμαχο τον καλό καιρό "δουλέψαμε τις Κυριακές, αν και ήταν αρνητικά εντυπωσιακό να βλέπει κανείς το δέντρο στην προκυμαία να κάνει αντίθεση με τα ξενοίκιαστα καταστήματα - ήταν θλιβερή η εικόνα", πρόσθεσε. Ενώ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν λένε όχι οι επαγγελματίες στο στολισμό της Παραλίας και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, "αυτή η «μαυρίλα» των κλειστών καταστημάτων δείχνει ότι όπου δεν υπάρχει εμπορική κίνηση, δεν υπάρχει κίνηση γενικότερα - και γι' αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα εμπορικά μαγαζιά και τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης αλληλοεξαρτόμαστε και θα πρέπει να σεβόμαστε και να ενθαρρύνουμε τη λειτουργία τους", εξήγησε.

 

Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο Ανδρέας Ζαγάκος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια... αναβίωσης του αντικαπνιστικού νόμου. "Για πολλοστή φορά έρχεται στην επικαιρότητα η εφαρμογή τού αντικαπνιστικού νόμου, το οποίο οι επαγγελματίες θεωρούμε ότι επανέρχεται καθαρά ως εισπρακτικό μέτρο", ανέφερε. Σημείωσε δε πως μετά από τόσες αποτυχημένες απόπειρες εφαρμογής του "κάθε προσπάθεια έχει αναιρεθεί στην συνείδηση του κόσμου". Ωστόσο αναγνώρισε ότι οι μη καπνιστές "δεν μπορούν να βγαίνουν και να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε... θαλάμους αερίων", ενώ λειτουργεί αρνητικά και για το κομμάτι του τουρισμού, καθώς σε όλη την Ευρώπη υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος. Ομως, "όλες αυτές οι εξαγγελίες κατά καιρούς αλλά και η υποχρέωση να βάλουμε εξαερισμούς, να προμηθευτούμε αυτοκόλλητα και να διαθέσουμε τόσα χρήματα έκανε καχύποπτους και τους επαγγελματίες, γι' αυτό και το εκλαμβάνουμε ως εισπρακτικό μέτρο", σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον παρθεί η απόφαση για την εφαρμογή του, θα πρέπει και να εφαρμοστεί για όλους τους χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς "οι μεσοβέζικες λύσεις θα οδηγούν στην ίδια κατάσταση". Αλλωστε" οι καπνιστές φθίνουν σιγά - σιγά, ενώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος σε ένα καφέ καπνίζει και δημιουργεί πρόβλημα, ο ίδιος πειθαρχεί στην απαγόρευση και δεν καπνίζει για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο, οπότε η επιτυχία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου εξαρτάται και από τον καθένα μας ατομικά", σημείωσε κλείνοντας ο Ανδρέας Ζαγάκος.

Ν.Κ.


NEWSLETTER