Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 21:43

5 ευρώ πληρώνουν όλοι στα δημόσια νοσοκομεία για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία

Γράφτηκε από την

Οσοι επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και τα κέντρα υγείας υποχρεώνονται να πληρώνουν εισιτήριο 5 ευρώ -είτε προσέρχονται για εξετάσεις, είτε για συνταγογράφηση.
Αυτό ξεκαθαρίζεται με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας και στην οποία ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή των 5 ευρώ.
«Η καταβολή του εξέταστρου αφορά όλους όσοι προσέρχονται στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία, είναι εφ’ άπαξ και δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα. Σε περίπτωση που ο ασθενής παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας, δεν θα καταβάλλει εκ νέου την αμοιβή» σημειώνεται.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Δεν επιβαρύνονται με την καταβολή εξέταστρου οι χρονίως πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, Αμεα, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφυλία, AIDS, τυφλοί, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.) οι οποίοι προσέρχονται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όπου παρακολουθούνται.
Εξαιρούνται επίσης οι προσερχόμενοι στα επείγοντα περιστατικά, οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης (κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας, πολιτικοί πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο αλλοδαποί).
Εξέταστρο δεν καταβάλλουν επίσης οι προσερχόμενοι στα κέντρα υγείας μόνο για περιοδική, σταθερή συνταγογράφηση εξ αιτίας χρόνιου νοσήματος, καθώς και οι προσερχόμενοι στο πλαίσιο προγράμματος προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου (εμβολιασμοί, οδοντιατρικές εξετάσεις).
Με την ίδια εγκύκλιο, τέλος, το υπουργείο διευκρινίζει ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών (όπως στρατιώτες και κρατούμενοι φυλακών) είναι σε εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα.
Β.Γ.Μ.