Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 13:54

Θαν. Πετράκος: Οχι στην κατάργηση και συγχώνευση των σχολικών μονάδων που μεθοδεύει η κυβέρνηση και η τρόικα

Γράφτηκε από την

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος παραβρέθηκε στην διαμαρτυρία που έκανε η Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο λουκέτο που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση στα σχολεία της περιφέρειας, στον προϊστάμενο της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστα Βασιλόπουλο. Μετά την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε: « Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στην Περιφέρεια βάζοντας λουκέτο στα σχολεία με λιγότερους από 130 μαθητές και δημιουργώντας το μητροπολιτικό σχολείο. Δεκάδες κωμοπόλεις της Πελοποννήσου θα δουν τα σχολεία στις περιοχές τους να κλείνουν. Η πολιτική αυτή που μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.   Το Υπουργειο Παιδειας   με τις έννοιες “αναδιοργάνωση”, “εξορθολογισμό” και “αναβάθμιση” δεν εννοεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την περαιτέρω περιστολή των δαπανών για την Παιδεία και, κυρίως, την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λειτουργιών του.
Το πέρασμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων και ευθυνών της κεντρικής Πολιτείας, χωρίς τους απαραίτητους πόρους σε συνάρτηση με το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2011 - μόλις στο 2,75% για το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και των τριών βαθμίδων- είναι δηλωτικό των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης.
Το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων, των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις.
Τίποτα από τα παραπάνω και πρωτίστως καμία περικοπή λογιστικού τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Μπροστά σε αυτές τις επιδιώξεις, η απάντησή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον καθολικό, ενωτικό και συντονισμένο αγώνα. Δεν μπορεί να είναι άλλη από το δυνάμωμα του μαχητικού και μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος, που θα προβάλλει και θα διεκδικεί αγωνιστικά, την επίλυση των μικρών και των μεγάλων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου στέκεται αλληλέγγυα στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανατροπής των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε, καθώς και τη διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης δημόσιας και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένης, σύγχρονης, για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Από το Γραφείο Τύπου της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου"


NEWSLETTER