Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 22:34

Θανατηφόρα ληστεία με θύμα μοναχικό γέροντα στους Κάτω Αμπελόκηπους Πυλίας

Γράφτηκε από την

Για λεφτά έψαχναν οι δράστες, αλλά τελικά στέρησαν τη ζωή του 83χρονου Βασίλη Αλεξόπουλου, μέσα στο σπίτι του, στους Κάτω Αμπελόκηπους Πυλίας. Ο ηλικιωμένος βρέθηκε χθες το πρωί, από έναν συγχωριανό του, νεκρός στο κρεβάτι του. Φορούσε τις πιτζάμες του, ήταν φιμωμένος με κομμάτια υφάσματος και δεμένος χειροπόδαρα με αυτοκόλλητη ταινία. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Ναυπλίου Νικόλαου Κωτακίδη, ο γέροντας είχε χτυπηθεί στο πρόσωπο με κλωτσιά ή γροθιά και πέθανε από ασφυξία το διάστημα από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι χθες το πρωί. Το σπίτι ήταν αναστατωμένο και όλα τα συρτάρια αδειασμένα στο πάτωμα.
Οι έρευνες της Αστυνομίας από τα πρώτα λεπτά στράφηκαν προς τους ανθρώπους με τους οποίους συναλλασσόταν για τις δουλειές στα χτήματά του ο μοναχικός κατά τα άλλα γέροντας. Αμεσα έγιναν αρκετές προσαγωγές κυρίως αλλοδαπών και οι έρευνες συνεχίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας και σε όλο το νομό.
Τον 83χρονο τον βρήκε νεκρό στο κρεβάτι του ο συγχωριανός του Θανάσης Χριστόπουλος. Οταν πλησίασε το σπίτι, βρήκε την κεντρική είσοδο ανοιχτή κι έφτασε μέχρι την κρεβατοκάμαρα του θύματος, όπου αντίκρισε το αποτρόπαιο σκηνικό και ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να ψάχνουν τον γέροντα καθώς νωρίτερα το ίδιο πρωί δεν τον είχε βρει η εργαζόμενη στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", που τον αναζήτησε. Ο τέως πρόεδρος του χωριού Γιώργος Κορδός έψαξε να τον βρει μέχρι και σε μια αποθήκη που διατηρεί λίγο πιο πέρα από το σπίτι του.
Κανένας από τους κατοίκους δεν μπορούσε να πιστέψει το κακό που έγινε στο ήσυχο χωριό τους. Ο γέροντας ήταν ήσυχος, λένε, μοναχικός άνθρωπος, που απασχολούσε κάποιους αλλοδαπούς στα χωράφια του. Οι γείτονές του τον είδαν τελευταία φορά προχθές το πρωί.
Τραγικές φιγούρες, οι δυο ηλικιωμένες αδερφές του θύματος που χθες το πρωί στέκονταν έξω από το σπίτι του συντετριμμένες, περιμένοντας να τον δουν: Η Νικολέτα Μουλατσιώτη συντετριμμένη στεκόταν μαζί με τον άντρα της Αναστάσιο έξω από το σπίτι του αδερφού της. "Ηταν μόνος του, είχε χάσει τη γυναίκα του και δεν είχε παιδιά", μας είπε με δάκρυα στα μάτια - για να συμπληρώσει: "Ηταν ήσυχος άνθρωπος. Είχε την περιουσία του, δε χάλαγε εύκολα χρήματα και είχε ξένους, Βούλγαρους, στα χτήματά του".
Η Φωτεινή Κολοκάθη επίσης περίμενε με τον άντρα της Παναγιώτη να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να βγει ο ιατροδικαστής από το σπίτι, για να δει το νεκρό αδερφό της. "Θέλω να δω τι του έχουνε κάνει... Δεν πίστευα ότι θα πήγαινε σκοτωτός... Ελεγα θα πήγαινε από καρδιά, αλλά του βούλωσαν το στόμα, τον έσκασαν για να του πάρουν τα λεφτά! Γιατί τον σκότωσαν; Δεν μπορούσαν να πάρουν τα λεφτά και να τον αφήσουνε να ζήσει"; αναρωτιόταν η γερόντισσα σκεπτόμενη τα βασανιστήρια που έζησε ο αδερφός της πριν πεθάνει. Και συμπλήρωσε αγανακτισμένη: "Τον είδα το Σάββατο και ήταν θυμωμένος με τους εργάτες. Τους έλεγε να τελειώσουν τη δουλειά για να τους πληρώσει. Λογοφέρανε άσχημα. Θέλανε λεφτά και τους έλεγε να τελειώσουν τη δουλειά για να τους πληρώσει".
Ο σύμβουλος του τοπικού διαμερίσματος Βασίλης Πουλακίδας λέει πως ο άτυχος γέροντας ήταν μοναχικός άνθρωπος, ήσυχος κι απόμακρος. Γενικά η περιοχή δεν έχει κρούσματα κλοπών, προσθέτει, και οι κάτοικοι ζουν αρκετά ήρεμα.
Η Μαρία Κορδού κάνει λόγο για ένα ήσυχο χωριό και όπως υπογραμμίζει: "Οι κάτοικοι είμαστε όλοι φιλόξενοι. Οσοι ξένοι έρχονται τους ταΐζουμε, τους ποτίζουμε. Λένε να μην είμαστε ρατσιστές κι εμείς βοηθάμε, αλλά δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε πια".
Ο Γιώργος Δούβρης αγανακτισμένος λέει πως "δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει αστυνόμευση". Τα βάζει με τους αλλοδαπούς που ανεξέλεγκτα τριγυρνούν για δουλειές χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιοι είναι και από πού έρχονται. "Οταν οι δικοί μας έφυγαν μετανάστες είχαν χαρτιά, αλλιώς δεν πήγαιναν πουθενά" λέει - και μαζί του συμφωνεί ο Θεόδωρος Τζαμπαζόπουλος.
Στο πλαίσιο των ερευνών, χθες το πρωί στα Κάτω Μηνάγια βρέθηκαν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τούζος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Νικόλαος Μπάστας, ο αστυνομικός διευθυντής Ηλίας Γεωργόπουλος, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας αστυνόμος Α' Παναγιώτης Πούπουζας και ο διοικητής του Α.Τ. Πύλου αστυνόμος Α' Δημήτρης Γιαλαμάς. Αστυνομικοί του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας ερεύνησαν το σπίτι και συγκέντρωσαν στοιχεία.

 


Ρεπορτάζ
Κέλλυ Δημητρούλια