Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 21:59

Γιάν. Σπυρόπουλος: Το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας

Γράφτηκε από την

Το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας, παρά μόνο στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών. Αφορά μόνο τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που συγχωνεύει ασφαλιστικά ταμεία και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Γιάννης Σπυρόπουλος σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, με αφορμή την πανελλαδική 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν χθες οι γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για το εν λόγω νομοσχέδιο.
Στη χθεσινή συνέντευξη -στα γραφεία του ΙΣΜ, παρουσία των μελών του Δ.Σ. Χαράλαμπου Καρακύκλα και Γιώργου Σακελλαρόπουλου- ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με τα ολοήμερα νοσοκομεία: «Καταλύεται η ισονομία, το πρωί 5 ευρώ και το απόγευμα από 40 έως 90», είπε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε δε να στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο Καλαμάτας ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα με τις εφημερίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει το ΓΝΚ να εξαιρεθεί επιτέλους από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την οποία μπορούν να αναλάβουν αποκλειστικά τα Κέντρα Υγείας, το ΙΚΑ και οι ιδιώτες γιατροί.
«Ο κ. Λοβέρδος μπορεί να έχει όσους συμβούλους θέλει, αλλά όταν συντάσσει νομοσχέδια για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να αγνοεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το θεσμοθετημένο σύμβουλό του σε θέματα υγείας», σημείωσε ο Ι. Σπυρόπουλος και τόνισε:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ Ν/Σ


«Αυτό που ζητεί ο ΠΙΣ μετά τη γενική του συνέλευση είναι, έστω και τώρα, να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογο με τον ιατρικό κόσμο. Σε περίπτωση που επιμείνει και το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε πανελλαδική 48ωρη απεργία, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας πρόσθεσε ότι ουσιαστικά το ν/σ αποτελεί την ιδρυτική πράξη ενός νέου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου -στο οποίο θα συγχωνευθούν το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕ και ο Οίκος Ναύτου- και αναφέρεται λεπτομερώς η διοικητική και οργανωτική του διάρθρωση. «Στην πράξη, όμως, αυτό που προκύπτει είναι ένα μεγαλύτερο ΙΚΑ, με περισσότερους ασφαλισμένους και λιγότερους γιατρούς. Προκύπτει δηλαδή η υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας, όταν μάλιστα δεν δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό, εκτός του ασφαλιστικού φορέα τους» σημείωσε ο Γιάννης Σπυρόπουλος.
«Το νομοσχέδιο βρίθει σκοτεινών σημείων και ερωτηματικών» δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΜ Χαράλαμπος Καρακύκλας, υποστηρίζοντας ότι σε κανένα σημείο του δεν προσδιορίζει το όφελος για τον ασθενή, ούτε διευκρινίζει την εργασιακή σχέση των γιατρών με το νέο φορέα.
«Στο ν/σ δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε προνομιούχοι ούτε και αποκομμένοι από το σύστημα γιατροί», τόνισε - προσθέτοντας ότι πλέον «έφτασε ο καιρός ο κάθε γιατρός να μπορεί να συνταγογραφεί στο βιβλιάριο κάθε ασφαλισμένου».
Β.Γ.Μ.