Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 22:30

Υπό κατάργηση ο ΓΟΕΒ

Γράφτηκε από την

Υπό κατάργηση βρίσκεται ο ΓΟΕΒ Παμίσου, καθώς έχει ουσιαστικά διαλυθεί. Πέρα από την οφειλή στη ΔΕΗ της τάξης των 80.000 ευρώ, εξαιτίας της οποίας δεν έχει ρεύμα ούτε στα γραφεία του, ο οργανισμός βρέθηκε να χρωστάει πάνω από 1,5 εκ. ευρώ (!) στο ΙΚΑ για ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για εισφορές χρόνων που διογκώθηκαν με τα πρόστιμα. Ολα αυτά,  ενώ του οφείλονται από παραγωγούς για αρδευτικά τέλη 800.000 με 900.000 ευρώ, τα οποία ο ΓΟΕΒ δεν μπορεί να βεβαιώσει και να εισπράξει μέσω του Δημόσιου Ταμείου, αφού δε γνωρίζει τον ΑΦΜ των οφειλετών του.
Μ’ όλη αυτή την τραγική κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης προσπαθεί τη φετινή χρονιά να συντηρήσει και να λειτουργήσει το ανοιχτό δίκτυο της κάτω ζώνης (Μπουρνιάς - Μεσσήνη), καθώς σ’ αυτό υπάρχουν σημαντικές καλλιέργειες. Το κλειστό δίκτυο στη ζώνη Αγίου Φλώρου, που είναι λεηλατημένο, καθίσταται αδύνατο να επισκευαστεί και να λειτουργήσει, όπως παραδέχτηκε ο κ. Μαλαπάνης. Και μιλάμε για δίκτυο που αναβαθμίστηκε από το ΠΕΠ του Γ’ ΚΠΣ με 1 εκ. ευρώ.
Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε χθες ότι, πέρα από τα γραφεία, το ρεύμα είναι κομμένο και στο αντλιοστάσιο του Αγίου Φλώρου. Μίλησε αναλυτικά για την τραγική κατάσταση του Οργανισμού και των δικτύων του κι έκανε λόγο για «τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές που δεν μπορούν να απαξιώνονται και να εγκαταλείπονται». Παρατήρησε δε πως κάνει την προσπάθεια χωρίς να έχει την αρμοδιότητα, «γιατί ο ΓΟΕΒ είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο και έχουμε μόνο την εποπτεία μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών».
Επεσήμανε ότι στόχος του είναι -σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ-, με μηχανήματα που έχει ο Οργανισμός, με αυτεπιστασία και με μικροεργολαβίες, να κάνουν παρέμβαση φέτος για να διατηρηθεί η λειτουργία του ανοιχτού δικτύου στην κάτω ζώνη, αρδευτικού και αποστραγγιστικού.
Οσον αφορά το προσωπικό (υπάρχει μόνο μία υπάλληλος που συνταξιοδοτείται) ο Χρ. Μαλαπάνης είπε πως οι ανάγκες θα καλυφθούν με προσωπικό που θα εργάζεται παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του. Αναγνώρισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί το θέμα του ΙΚΑ και παρατήρησε πως θα γίνει προσπάθεια για τη βεβαίωση των οφειλών των παραγωγών, ώστε να εισπράξει ο ΓΟΕΒ χρήματα και να πληρώσει τη ΔΕΗ.
Γ.Σ.