Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 08:28

Λίγα τα τοπικά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού

Γράφτηκε από την

Μικρή εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, η νοσηρότητα του καταρροϊκού πυρετού στη Μεσσηνία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν χθες το πρωί, έχουν καταγραφεί 10 νεκρά ζώα από τα 32 που νόσησαν, σε σύνολο 1.544, σε δειγματοληψίες από 14 εκτροφές που έχουν ελεγχθεί.

Την πιο πάνω ενημέρωση έκανε χθες το μεσημέρι η κτηνίατρος Μαρία Κωταντούλα, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, στη συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με κτηνοτρόφους, ιδιώτες κτηνιάτρους, τον πρόεδρο των κρεοπωλών, καθώς και μεταφορείς ζώντων ζώων.

Κάλεσε, ωστόσο, τους κτηνοτρόφους να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ζώων τους με τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων- δίνοντας

αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο που θα χρησιμοποιούνται, τόσο στα ζώα, όσο και στα οχήματα μεταφοράς τους.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι οι Δήμοι Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Οιχαλίας και Μεσσήνης -εκτός από την Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου- έχουν ενταχθεί στην αποκαλούμενη «ζώνη ελέγχου» των 20 χιλιομέτρων.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Συστάσεις να μην υπάρξει πανικός έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γιάννης Κυριακόπουλος, καθώς -όπως με έμφαση τόνισε- δεν υφίσταται ο παραμικρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από προσβεβλημένα ζώα.

Η μετάδοση του ιού στα μηρυκαστικά -και μόνο σε αυτά- γίνεται από μολυσμένα κουνούπια, όπως διευκρίνισε ο κτηνίατρος Περικλής Παπαδόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης, παραδεχόμενος την υποστελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, εξήρε το έργο των υπαλλήλων της.

Δήλωσε δε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί, αφ’ ενός την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη κτηνιάτρων και αφ’ ετέρου αποζημιώσεις για τα νεκρά ζώα, χορήγηση του κόστους των φαρμάκων απολύμανσης και ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές όπου υπάρχει καραντίνα.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων σχετικά με τις αποζημιώσεις, καθώς και αιτήματα για αεροψεκασμούς και αποσαφήνιση του ύψους της οικονομικής στήριξή τους -δεδομένου ότι, όπως είπαν, προκύπτει εξαιρετικά μεγάλη η δαπάνη που θα υποστούν προβαίνοντας οι ίδιοι σε απεντομώσεις και απολυμάνσεις, ανά εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις τους, όπως τους συμβούλευσαν οι κτηνίατροι της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ 5.000.000 ΕΥΡΩ

Απαντώντας ο Γ. Αργυράκης ζήτησε να επικρατήσει νηφαλιότητα, δηλώνοντας ότι το «σήκωμα» του θέματος μόνο προβλήματα δημιουργεί, ενώ παραδέχθηκε ότι προορίζονταν για όλη την Ελλάδα τα 5.000.000 ευρώ, τα οποία πρόσφατα η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε ανακοινώσει ότι εξασφάλισε για την αντιμετώπιση της νόσου στους 5 νομούς της.

Δέχτηκε, πάντως, ότι ακόμα δεν γνωρίζει σε τι ύψος θα κυμανθούν οι αποζημιώσεις για τα νεκρά ζώα, ενώ απέρριψε τους αεροψεκασμούς ως ασύμβατους -μεταξύ άλλων- με την Κοινοτική νομοθεσία. Τεχνικά ζητήματα, ως προς τους αεροψεκασμούς, επικαλέστηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, προσθέτοντας κι αυτός ότι η Ε.Ε. έχει συγκεκριμένη πολιτική για τέτοια θέματα, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό το είδος καταπολέμησης δεν καλύπτει κλειστούς χώρους, όπως είναι οι στάβλοι.

ΑΛΕΥΡΑΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 

Παίρνοντας τον λόγο νωρίτερα ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς -με την ιδιότητά του ως μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, όπως δήλωσε- τόνισε κι αυτός με τη σειρά του ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει εκτενής ενημέρωση στους καταναλωτές ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους. Ζήτησε, παράλληλα, να ληφθούν γενναία μέτρα από την Πολιτεία, ενώ χαρακτήρισε πολύ μικρή την πίστωση των 5.000.000 ευρώ που προβλέπει πρόσφατη ΚΥΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου σε όλη τη χώρα -και όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα δεν έχει εφαρμόσει Κοινοτική Οδηγία που έχει εκδοθεί από το 2000 σχετικά με την ανάπτυξη δικτύου δολωματικών παγίδων για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Σύμφωνα με τον Π. Αλευρά, η οδηγία αυτή έχει εφαρμοστεί -κι εκεί εν μέρει- μόνο στη Λακωνία, αντί για όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κρεοπωλών Δημήτρης Γαλανάκης τόνισε ότι προέχει η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που πραγματικά έχει:

«Είχαν και άλλες περιοχές πρόβλημα, όμως δεν το μάθαμε ποτέ. Εμείς εδώ, το κάναμε "σημαία"» παρατήρησε.

Στη δική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος των Βιομηχανικών Σφαγείων Καλαμάτας Φώτης Χριστόπουλος εξέφρασε προβληματισμό για την υποστελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας -«υπάρχουν 100.000 αιγοπρόβατα στη Μεσσηνία, αλλά πολύ λίγοι κτηνίατροι στην αρμόδια υπηρεσία» σημείωσε, αναρωτώμενος αν μπορεί η Πολιτεία να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, καταπολεμώντας το κουνούπι - φορέα: «Εντάξει, ο ιδιώτης μπορεί να λάβει μέτρα στο μαντρί, αλλά έξω στην ύπαιθρο τι μπορεί να κάνει;» αναρωτήθηκε ο Φ. Χριστόπουλος.