Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 21:48

Μεσσηνιακά προϊόντα στο πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν.

Γράφτηκε από την

 

Πολλά μεσσηνιακά προϊόντα, όπως το λάδι, το παστέλι και το μέλι είναι αυτά που περιλαμβάνονται στις γευστικές προτάσεις στο δελτίο... διατροφής που κοινοποίησε χθες το πρόγραμμα E.Y.ZH.N.

Πρόκειται για την Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων, ένα πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας που σχεδίασε και υλοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και του συνόλου της κοινωνίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση σε θέματα διατροφής, ανάπτυξης και σωματικής δραστηριότητας.

Με την αφορμή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, το E.Y.ZH.N. προτείνει: Νέα σχολική χρονιά… με ισορροπημένη διατροφή. Δεκατιανό στο σχολείο: Το δεκατιανό καταναλώνεται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σνακ, καθώς παρέχει ενέργεια και βοηθά στη βελτίωση της σχολικής απόδοσης και στον έλεγχο της όρεξης μέχρι το επόμενο γεύμα. Καλές επιλογές για το δεκατιανό στο σχολείο είναι κάποιο φρούτο ή ένα γιαούρτι ή ανάλατοι ξηροί καρποί ή κάποιο απλό αρτοσκεύασμα, όπως κουλούρι με σουσάμι, τοστ με απλά υλικά, σταφιδόψωμο, φρυγανιές, κριτσίνια, κράκερ ή μπάρες δημητριακών ή ακόμα και μια σαλάτα με διάφορα λαχανικά. Στις γλυκές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνεται ένα ρυζόγαλο ή ένα παστέλι ή κάποιο τοστ με μέλι και ταχίνι.

 

Μεσημεριανό στο σχολείο: Τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής τους πρόσληψης στο σχολείο. Μια ιδέα, για να είναι προσεγμένη η αναλογία των τροφίμων στο μεσημεριανό γεύμα, είναι περίπου το μισό της ποσότητας να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα.

Περισσότερα υπάρχουν στο http://eyzin.minedu.gov.gr.


NEWSLETTER