Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 08:10

Μεταπτυχιακοί του ΕΜΠ μελετούν την Παλιά Πόλη Kυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον

Τον παλιό οικισμό της Κυπαρισσίας μελετούν μεταπτυχιακοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από χθες και για τις επόμενες μέρες, με στόχο να εντοπίσουν τα ισχυρά του στοιχεία αλλά και να προτείνουν πώς αυτά μπορούν να διατηρηθούν.

Η επίσκεψη αυτή δεν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί το ΕΜΠ στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, καθώς είχε προηγηθεί επίσκεψη προπτυχιακών φοιτητών πριν λίγους μήνες μέσα από δράσεις του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει όλος ο παλιός οικισμός είναι αυτό που έφερε και το μεταπτυχιακό τμήμα, το οποίο όμως θα έχει και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς όλη αυτή η εργασία που θα πραγματοποιηθεί θα καταλήξει σε μια πρόταση για το πώς μπορεί να διατηρηθεί ο οικισμός η οποία και θα κοινοποιηθεί στη δημοτική αρχή.

Η Ελένη Μαΐστρου καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επισήμανε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας με τους σπουδαστές μας, του μεταπτυχιακού  προγράμματος προστασίας μνημείων του ΕΜΠ. Ηρθαμε να μελετήσουμε την παλιά Κυπαρισσία, τον παλιό οικισμό, με στόχο να δούμε ποια είναι τα ισχυρά στοιχεία που διατηρούνται ακόμη και πώς θα μπορούσαν αυτά και να διατηρηθούν, αλλά και να μπορέσει ο παλιός οικισμός να διατηρήσει την φυσιογνωμία του συνεχίζοντας τη ζωή του. Να δούμε σαν Πολυτεχνείο τι μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο. Επιλέγουμε πολλά μέρη της Ελλάδας, πολλούς παλιούς οικισμούς. Εδώ πριν μερικούς μήνες είχαν έρθει προπτυχιακοί φοιτητές και δούλεψαν στο χώρο με αποτυπώσεις κτηρίων, επειδή είδαμε ότι υπάρχει πολύ υλικό και συνεκτικός παραδοσιακός πυρήνας, γι' αυτό ήρθαν τώρα οι μεταπτυχιακοί που ασχολούνται περισσότερο με σύνολα για να μελετήσουν περισσότερο τον τόπο».

Μιλώντας δε για την κατάσταση του οικισμού η κ. Μαΐστρου υπογράμμισε: «Διατηρεί ευτυχώς πολλά ενδιαφέροντα κτήρια, δυστυχώς έχουν γίνει πολλές κατεδαφίσεις, δυστυχώς έχουν γίνει πολύ κακές αποκαταστάσεις, αυτό θα έπρεπε να γίνει συνείδηση του κόσμου πώς κάνεις μια σωστή αποκατάσταση και αυτό είναι το αντικείμενο των δικών μας μεταπτυχιακών. Πώς δηλαδή παρεμβαίνεις σωστά σε ένα κτήριο και τι χρειάζεται συνολικά σε έναν τόπο για να διατηρήσει την φυσιογνωμία του, δεν είναι μόνο τα κτήρια, είναι οι δρόμοι, η ζωή που υπάρχει, οι χρήσεις, άρα έχει και πολλά ισχυρά στοιχεία αλλά και μερικά προβλήματα».

Οπως υπογράμμισε, θα καταλήξουν σε μια πρόταση την οποία και θα κοινοποιήσουν στο δήμο, την οποία και θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν.

Κ.Μπ.