Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 17:22

Ανοιχτή επιστολή: Αλλος "εθελοντής" για το κομματικό καρναβάλι;

Γράφτηκε από την
Ανοιχτή επιστολή: Αλλος "εθελοντής" για το κομματικό καρναβάλι;

Ανοιχτή επιστολή: Αλλος "εθελοντής" για το κομματικό καρναβάλι;

 

"Κύριε δήμαρχε,

Απευθύνομαι σε εσάς και τους αγαπημένους καρναβαλιστές, γιατί πολλοί φίλοι με ρωτούν ακόμη και τώρα τι γίνεται με το Καρναβάλι (αφού τυχαίνει να είμαι από εκείνους που πριν 2 χρόνια έβαλαν ένα λιθαράκι για να αρχίσει και να εδραιωθεί αυτός ο θεσμός).

Aπαντώ λοιπόν: Δεν έχω την παραμικρή ανάμειξη σε οτιδήποτε αφορά τη διοργάνωση -ήδη από πέρυσι- διαφωνώντας ριζικά σε μια σειρά θεμάτων που εκθέτω παρακάτω.

Καταργήσατε, κύριε δήμαρχε, κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου, σχετικά με αυτό το θεσμό. Από την άλλη παρακολουθώ με έκπληξη την έκκληση για εθελοντές, από τους πολιτικούς σας υφιστάμενους που εσείς διορίσατε ως νέα Καρναβαλική Επιτροπή. Διότι πολύ απλά, για όσους δεν το γνωρίζουν και υπάρχει κάποια σύγχυση, εσείς αποφασίσατε το καρναβάλι να διοργανωθεί από τη "Φάρις". Δικαίωμά σας.

Εσείς, κύριε δήμαρχε, ένα χρόνο πριν αναγνωρίζατε την επιτυχία του Καλαματιανού Καρναβαλιού που έγινε από την ανεξάρτητη Καρναβαλική Επιτροπή και τον σύλλογο που ιδρύθηκε πέρυσι με τίτλο "Καλαματιανό Καρναβάλι". Δηλώνατε υπερήφανος και αυτό υπογράφατε στο σημείωμά σας στο περιοδικό του Καρναβαλιού. Σας αποστέλλω επιπλέον και το σχετικό video με τις δηλώσεις σας στα τοπικά κανάλια, καθώς και αποκόμματα από τον τοπικό Τύπο (9/11/2013). Είναι ηλίου φαεινότερο τι άλλαξε από πέρυσι.

Το είχα προβλέψει και με επιστολή μου από τις 9/1/2014 στο Δ.Σ. του συλλόγου και ανάρτησή μου στο Διαδίκτυο, αρνήθηκα να συμμετάσχω στην περσινή διοργάνωση από οποιαδήποτε θέση ευθύνης τόσο στο Δ.Σ. του συλλόγου όσο και γενικότερα, διαφωνώντας κάθετα με την πολιτικοποίηση του Καρναβαλιού. 

Γνωρίζετε, κύριε Νίκα, ότι ο σύλλογος συνεχίζει να υφίσταται; Γνωρίζετε ότι το προεδρείο του είναι ουσιαστικά έκπτωτο από τις 24/11/2014 αφού καταψηφίστηκε από την ολομέλεια του συλλόγου, τόσο για το διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό; Σας θυμίζω ότι πρόεδρος του συλλόγου είναι η δημοτική σας σύμβουλος κ. Αν. Μπελογιάννη και ταμίας ο αντιδήμαρχός σας κ. Δημ. Μπούχαλης. Aκόμη και σήμερα αγνοούν την πρόσκληση των περισσοτέρων μελών για γενική συνέλευση και διεξαγωγή εκλογών, για την ανάδειξη νέου προεδρείου. Τη λύση στο θέμα αυτό θα τη δώσει πλέον το Πρωτοδικείο. 

Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξη Τύπου, οι εκλεκτοί διορισμένοι σας ζητούσαν εθελοντές για να συνδράμουν και φέτος. Την ίδια στιγμή που δεν καταδέχονται καν να μας δεχτούν να συνομιλήσουμε, θέλουν τη βοήθειά μας. Ισως δεν εννοούν τον υπογράφοντα ή και άλλους συμπολίτες μας, που διαφωνούν με πολλά θέματα σχετικά με τη διοργάνωση. Ποιοι όμως ζητούν εθελοντές; Οι μισθωτοί αντιδήμαρχοί σας και οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου, που εσείς διορίσατε και οι οποίοι αμείβονται με χρήματα του Ελληνα - Καλαματιανού φορολογούμενου πολίτη. Δικαίωμά τους. 

Εσείς και οι πολιτικοί σας υφιστάμενοι που αμειβόσαστε από το Ελληνικό Δημόσιο ζητάτε εθελοντές. Γιατί δεν δίνετε το καλό παράδειγμα, παραιτούμενοι από κάθε αμοιβή σας; Δίνετε βέβαια άλλα κορυφαία παραδείγματα πολιτικού πολιτισμού και ηθικής.

Γνωρίζετε ότι ο χορός της περυσινής Καρναβαλικής Επιτροπής (όχι της "Φάρις" που διορίσατε) έγινε με σκοπό τα χρήματα που θα εισπραχθούν να πάνε σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα; Μέχρι και τις 24/11/2014 (9 μήνες μετά) ο ταμίας του συλλόγου μας ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη. Εύχομαι τώρα το θέμα να έχει τακτοποιηθεί, αν και έκτοτε δεν έχουμε καμιία σχετική ενημέρωση, ούτε δημόσια τοποθέτηση του αρμοδίου Οικονομικών.

Κύριε δήμαρχε, εσείς μετατρέπετε το Καρναβάλι των απλών πολιτών, που συμμετείχαν με ανιδιοτέλεια στη διοργάνωσή του, σε ένα Καρναβάλι της κομματικής σας παράταξης. Δώσατε επίσης το στίγμα για ένα βενετσιάνικο Καρναβάλι της Καλαμάτας, λες και εμείς οι Ελληνες δεν έχουμε ιστορία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Δικαίωμά σας.

Αναφέρεται κάπου στο προεκλογικό σας πρόγραμμα ότι το Καρναβάλι θα γίνει από τη "Φάρις"; Αν δεν με απατά η μνήμη μου: πουθενά. Θα χαρώ να με διαψεύσετε. Βέβαια η κυρία Μπελογιάννη, όπως ομολόγησε ενώπιον της ολομέλειας του συλλόγου (24/11/2014) και άλλων παρευρισκομένων πολιτών και δημοσιογράφων, το γνώριζε όπως είπε από τις 2/3/2014, αφού είχε ενημερωθεί από εσάς. Για 9 μήνες το έκρυβε από τα άλλα μέλη της επιτροπής και μας έλεγε ψέματα. Και τώρα ζητάει "εθελοντές". Δικαίωμά της. Γιατί όμως να την πιστέψουμε σήμερα; 

Ο κ. Μπούχαλης από την επομένη των εκλογών (18/5/2014) με πλείστα γραπτά μηνύματα και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο έλεγε ότι παραιτείται από το Καρναβάλι. Τώρα συμμετέχει στην επιτροπή. Πότε έλεγε αλήθεια; 

Πριν από 2 χρόνια ο τότε πρόεδρος της "Φάρις" (ο κ. Νίκος Μπασακίδης, επίσης πολιτικός σας υφιστάμενος), μας πέταξε έξω γιατί δεν ήθελε το Καρναβάλι "στα πόδια του". Δικαίωμά του. Σήμερα εσείς τον διορίζετε μέλος της νέας Καρναβαλικής Επιτροπής. Δικαίωμά σας. Τότε η "Φάρις" δεν είχε προσωπικό και τεχνογνωσία; Τώρα έχει τα πάντα; Βέβαια: Τώρα έχει και μπόνους από εσάς 60.000 ευρώ για να διοργανώσει το τρίτο Καρναβάλι. Απλά θυμίζω ότι το πρώτο στοίχισε περίπου 16.000 συνολικά (και εννοώ τη συνδρομή του δήμου με 8.000 ευρώ, συν 8.000 ευρώ από διάφορες χορηγίες). Σημειωτέον ότι και τότε οικονομική διαχείριση έκανε ο κ. Δ. Μπούχαλης.

Πριν από 2 χρόνια κάποιοι ξεκίνησαν το καρναβάλι ΟΛΩΝ των Καλαματιανών με ανιδιοτέλεια, πιστεύοντας ότι κάτι προσφέρουν στην πόλη τους. Δεν ζητούσαν από κανέναν κομματικές ταυτότητες. Κάποιοι άλλαξαν δρόμο, κάποιους τους πετάξατε έξω (συνηθίζεται στην παράταξή σας), κάποιοι φιμώθηκαν. 

Το παράδειγμα σας ακολουθεί και η μείζων αντιπολίτευση. Δικαίωμά της. To κομματικό καρναβάλι διευρύνεται. Πριν από 2 χρόνια υπενθυμίζω ότι καταψήφισε τον προϋπολογισμό και σήμερα ακολουθεί κατά πόδας το πολιτικό στίγμα του Καρναβαλιού. Ο εκπρόσωπός της μάλιστα στην ολομέλεια του συλλόγου (24/11/2014), ήταν παρών όταν μας πετάξατε έξω από το Πνευματικό Κέντρο. Ούτε μια διαμαρτυρία, τόσο μεγάλη στήριξη στους αφελείς εθελοντές του Καρναβαλιού. 

Καθαρές κουβέντες: Είναι άλλο πράγμα ο δήμος να είναι αρωγός σε μια ανιδιοτελή προσπάθεια ανεξάρτητων κομματικά πολιτών, και τελείως διαφορετικό οι πολιτικοί ταγοί να επιβάλλουν με το έτσι θέλω τους δικούς τους κανόνες. Χωρίς μάλιστα την παραμικρή ανάλογη τοποθέτηση επί του θέματος προεκλογικά. Αλλά ευτυχώς για κάποιους, και για τον υπογράφοντα το, "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ανήκει σε άλλες εποχές.         

Και 2 ακόμη παρατηρήσεις:                     

1) Η φωτογραφία με το αυτοκίνητό σας να είναι παρκαρισμένο σε θέση ΑΜΕΑ κάνει το γύρο του Διαδικτύου. Ακόμη ένα δείγμα πολιτικού πολιτισμού των ημερών μας. Ενα τρανό παράδειγμα προς μίμηση και εν όψει της υποψηφιότητας της πόλης μας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Κι εκεί ζητάτε εθελοντές. Αλλη ώρα, άλλο θέμα.

2) Πετάξατε έξω (κάποιοι σκύβουν και το αντέχουν) ακόμη κι από το Πνευματικό Κέντρο τους εθελοντές που 2 χρόνια έκαναν το Καλαματιανό Καρναβάλι. Τώρα κάνετε έκκληση να βάλουν πλάτη οι εθελοντές (για την ακρίβεια το κάνει η νέα κομματική σας Καρναβαλική Επιτροπή που εσείς διορίσατε, άρα θεωρώ ότι γνωρίζετε και εγκρίνετε τις αποφάσεις και τις πράξεις της). Εύχομαι όσοι έρθουν να τους επιτραπεί να έχουν γνώμη και αν διαφωνούν να μην τους πετάξετε έξω κακήν κακώς. Αν και σε πρόσφατη συνάντηση με τα καρναβαλικά γκρουπ, αφαιρέθηκε ο λόγος σε κάποιους που διαφωνούσαν - και μάλιστα ακούστηκε η εξαιρετική φράση προς καρναβαλιστή «εσύ μη μιλάς». Τόση δημοκρατία. Δικαίωμά σας.

Διαβάζω στην πρόσφατη συνέντευξη (εφημερίδα "Ελευθερία") του αντιδημάρχου σας κ. Δ. Βεργόπουλου ότι «το Καρναβάλι δεν έχει πρόσωπα, είναι θεσμός». Το κομματικό καρναβάλι σας έχει πρόσωπο: της "Φάρις" και των διορισμένων δημοτικών συμβούλων σας. Τονίζει επίσης ότι «πρέπει να είναι απαλλαγμένο από προσωπικά ή επαγγελματικά συμφέροντα». Τι εννοεί άραγε; Ηταν από την πρώτη στιγμή στη διοργάνωση, και μάλιστα μέλος του Δ.Σ. με συνυπευθυνότητα σε όλες τις αποφάσεις. Αν γνωρίζει κάτι περί συμφερόντων, ας αναφερθεί συγκεκριμένα. Αναφέρει επίσης ότι το Καρναβάλι πρέπει να γίνεται «χωρίς αποκλεισμούς». Μάλλον δεν γνωρίζει, ούτε ενημερώνεται από τις εφημερίδες, ότι μας πετάξατε έξω. Και όλα αυτά λέγονται από έναν αιρετό σας δημοτικό σύμβουλο, που προβλήθηκε όσο λίγοι από τη διοργάνωση και τον διορίσατε μέλος της κομματικής σας Καρναβαλικής Επιτροπής. Kαι συνεχίζει ο διορισμένος από εσάς αντιδήμαρχος: Το Καρναβάλι «πρέπει να ανήκει εξίσου στην πόλη και τους πολίτες του που το δημιουργούν και το χαίρονται». Και την ίδια ώρα κάνει απευθείας ανάθεση μαζί με την υπόλοιπη επιτροπή της "Φάρις", για την αφίσα, το νέο logo, όσο και για μια σειρά άλλων θεμάτων, σε εκλεκτούς και φίλους τους, αποκλείοντας όποιον άλλο Καλαματιανό πολίτη που θα ήθελε να συμμετάσχει και να βοηθήσει. Αμέσως μετά η επιτροπή σας κάνει έκληση για εθελοντές. Τι να πιστέψει κανείς από όλες αυτές τις αντιφάσεις; Και είναι απλά αντιφάσεις; Ή ο γνωστός υποκριτικός και αποκρουστικός πολιτικός λόγος σύμφωνα με τις εντολές - διαταγές του πολιτικού του προϊστάμενου; 

Καμία σχέση βέβαια δεν έχουν με όλα τα παραπάνω οι καρναβαλιστές, που αποτελούν την ψυχή της διοργάνωσης και οι οποίοι με χαρά και ανιδιοτέλεια θα συμμετέχουν και φέτος. 

Για τον προϋπολογισμό τι να πω: Ενα χρόνο πριν, ενώπιον της ολομέλειας της τότε Καρναβαλικής Επιτροπής (20 παρευρισκόμενοι στο γραφείο σας), μας είπατε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί ο δήμος έχει μεγάλες ανάγκες για τις κοινωνικές δομές του. Χαίρομαι ειλικρινά που φέτος όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί και ο δήμος διοργανώνει το Καρναβάλι με budget 60.000 ευρώ. Είναι πράγματι μια θετική εξέλιξη στην όλη διοργάνωση. Και σωστά εφόσον ο δήμος διαθέτει αυτό το ποσό, να θέλει τους δικούς του αιρετούς να το διαχειριστούν. Βέβαια και τα δύο προηγούμενα χρόνια, την απόλυτη διαχείριση των οικονομικών την είχε ο τότε εντεταλμένος σας δημοτικός σύμβουλος κ. Δ. Μπούχαλης.

Δύο μόνο μικρά, αλλά με μεγάλη σημασία παραδείγματα μισαλλοδοξίας: Μέχρι και όνομα στο Καρναβάλι προσπαθήσατε να αλλάξετε, κύριε δήμαρχε, και το πήρατε πίσω. Μάλλον θελήσατε να ακυρώσετε την ιστορία 2 χρόνων. Αλλά η ιστορία έχει γραφτεί και κανείς δεν μπορεί ούτε να την κρύψει ούτε να την αλλάξει, πολλώ δε μάλλον να τη σβήσει. Oσο για την αλλαγή του logo, απλά αναφέρω ότι τα ισχυρότερα brands στον πλανήτη έχουν το ίδιο σήμα για πολλές δεκαετίες. Eσείς και οι πολιτικοί σας υφιστάμενοι γνωρίζετε καλύτερα. Δικαίωμά σας. 

Ευτυχώς ή δυστυχώς, διαταγές μπορείτε να δίνετε μόνο στους πολιτικούς σας υφιστάμενους Και με αυτό τον "αέρα" μετά, να μας κατηγορούν για ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε. Ολοι κρινόμαστε και βεβαίως και ο υπογράφων.

Με τέτοια φωτεινά δημοκρατικά παραδείγματα που δίνετε στους συμπολίτες μας και στα παιδιά μας, αρνούμαι να συμμετέχω στο δικό σας πολιτικό κομματικό βενετσιάνικο Καρναβάλι, σεβόμενος πάντα και απόλυτα τις επιλογές κάθε συμπολίτη μας. Προσωπικά προτιμώ τη μοναχικότητα ενός ελεύθερου πολίτη που προσφέρει στην πόλη του, χωρίς διαταγές και εντολές από πολιτικούς "πατέρες". 

Παραμένω πάντα πιστός φίλος του ελεύθερου και ανεξάρτητου Καλαματιανού Καρναβαλιού.

Tελικά, θέλετε πράγματι εθελοντές; Και τι "εθελοντές" ψάχνετε;               

O καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του".

 

Νίκος Κουρής

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου "Καλαματιανό Καρναβάλι"

 

 

Υ.Γ.: Αυτονόητο, προς κάθε είδους "παπαγαλάκια": Δεν εκπροσωπώ κανέναν, συνεπώς οι απόψεις στην επιστολή αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον υπογράφοντα.


NEWSLETTER