Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 13:47

Μπεγλίτης στη Συντονιστική Επιτροπή

Γράφτηκε από την


ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο από τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της 120 ΠΕΑ χρησιμοποιείται το πεδίο βολής της Σχίζας, ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του πεδίου βολής, στη χθεσινή τους συνάντηση, στην Αθήνα. Στη συνάντηση που παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης, ο υφυπουργός πληροφόρησε ότι ερευνάται η εξεύρεση άλλου χώρου, όχι μακρινού, για πεδίο βολής της 120 ΠΕΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επόμενη βολή να κληθούν τα μέλη της Επιτροπής και οι βουλευτές του νομού, για να διαπιστώσουν από κοντά αν τηρούνται όσα τους είπε και τις συνέπειες από τις βολές στο νησί και στη θάλασσα.
Τα μέλη της Συντονιστικής επέμειναν στην κατάργηση του πεδίου βολής Σχίζας, για να προστατευτεί και να αναδειχθεί όλη η θαλάσσια περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura και στην απομάκρυνση όλων των όπλων (οβίδων και βομβών) που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας γύρω από τη Σχίζα.
Αρχικά, στη συνάντηση τα μέλη της Σ.Ε. εξέφρασαν τις θέσεις τους και τις αντιδράσεις όλης της περιοχής στη λειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας.
Ο κ. Μπεγλίτης συμφώνησε ότι υπάρχει ένα θέμα, όχι όμως στη διάσταση που υπήρχε με την προηγούμενη κατάσταση. Ενημέρωσε πως το πεδίο βολής είναι μόνο για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της 120 ΠΕΑ, για λόγους εθνικής άμυνας, για την ετοιμότητα της μονάδας και των Ικάρων και για λόγους κόστους, αφού κάθε βολή σε μακρινό πεδίο βολής κοστίζει 2 εκ. ευρώ. Υποστήριξε, επίσης, ότι: "Το σημείο που γίνονται οι βολές έχει 100 μέτρα διάμετρο, είναι μακριά από τα δάση της Σχίζας, χρησιμοποιούνται μικρά βλήματα που δεν περιέχουν γόμωση, αλλά μόνο καπνογόνο. Οι βολές γίνονται μόνο στη στεριά και τα αεροπλάνα πηγαίνουν από τη θάλασσα, από τη νότια πλευρά και δεν πετούν πάνω από τη Φοινικούντα».
Ο βουλευτής Οδ. Βουδούρης είπε ότι «το πρόβλημα θα υφίσταται όσο υπάρχει το πεδίο βολής» και ζήτησε να βρεθεί άλλο σημείο για τις βολές, για λόγους προστασίας περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης, που για τη Μεσσηνία αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Επίσης, ζήτησε από τον υφυπουργό να δώσει τα στοιχεία της έρευνας για την εξεύρεση άλλης τοποθεσίας και να τους καλέσει στην επόμενη βολή, «να είμαστε στο παρατηρητήριο, να δούμε και να προτείνουμε κάθε μέτρο για άρση των ενοχλητικών συνεπειών».
Γ.Σ.


NEWSLETTER