Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 20:15

«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» σε εκδήλωση για πρόσφυγες και μετανάστες στην Πάτρα

Γράφτηκε από την
«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» σε εκδήλωση για πρόσφυγες και μετανάστες στην Πάτρα

Εκδήλωση υπέρ των προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιείται αύριο στις 8 μ.μ. στην Πάτρα, με αφορμή το βραβευμένο βιβλίο «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» του Μεσσήνιου συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών και η ομάδα ΑΣΤΟ - Επικοινωνούμε, στο θέατρο "Απόλλων", το ιστορικό κτήριο που χτίστηκε σε σχέδια του Ερνέστο Τσίλλερ και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, που θα μιλήσει για τη ζωή του φιλέλληνα Πέρση Φερεϋντούν Φαριάντ, που κατέκτησε το βραβείο Αντερσεν και έζησε 30 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ θα υπάρχει θεατρικό δρώμενο από την ομάδα «ΠαιΖωΔρώμιο» σε μουσική επιμέλεια του Ευγένιου Βούλγαρη. Θα διαβαστούν στα περσικά, ποιήματα του Φερεϋντούν απ' την Περσίδα μεταφράστρια Σιντάν Καζενμπούρ. 

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος έχει επισκεφθεί πάνω από 15.000 μαθητές σχολείων μιλώντας για τον αλληλοσεβασμό και τη διαφορετικότητα. Η Ιωάννα Αραμπατζή, από τις διοργανώτριες της εκδήλωσης στην Πάτρα μίλησε μαζί μας για την διοργάνωση και το σκοπό της.

 

- Η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών πραγματοποιεί αυτή την εκδήλωση στην Πάτρα. Ποιος είναι ο ουσιαστικός σκοπός σας;

"Η εκδήλωσή μας έχει ως σκοπό, πρώτον να ευαισθητοποιήσει την πατραϊκή κοινωνία στα προβλήματα διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα μας μέσα από την ζωή του Φερεϋντούν Φαριάντ και δεύτερον με το συμβολικό εισιτήριο προσδοκούμε να καλύψουμε κάποιες από τις βασικές ανάγκες των άστεγων μεταναστών της πόλης μας".

- Με ποια κριτήρια επιλέξατε το βιβλίο «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» και την ποίησή του ως θέμα της παρουσίασης;

"Ο Φερεϋντούν ήταν ο ίδιος μετανάστης και πέρασε ένα Γολγοθά μέχρι να μπορέσει να βιώσει καλύτερες συνθήκες στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η ζωή του σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό είναι αντιπροσωπευτική των δυσκολιών που συναντούν οι μετανάστες στην πατρίδα μας. Επίσης, πιστεύω ότι σαν άνθρωπος δεν έτυχε της αναγνώρισης που του άξιζε, γι’ αυτό και νιώθω ότι είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτόν και λυπάμαι που δεν θα είναι ανάμεσά μας".

- Πόσο ευαισθητοποιούν τον κόσμο αυτές οι δραστηριότητες και τι αποτελέσματα φέρουν;

"Πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές η έλλειψη ευαισθητοποίησης οφείλεται στην άγνοια, γι’ αυτό νομίζω ότι μέσα από τέτοιες δραστηριότητες πραγματοποιείται κάποια ευαισθητοποίηση και  δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να εμπλακούν σε πράγματα που μας αφορούν όλους, όπως οι συνθήκες ζωής των μεταναστών, έστω και αν δεν συνειδητοποιούμε πάντα το πόσο μας αφορούν. Επίσης  πιστεύω ότι διαμέσου της τέχνης μπορούμε να μιλήσουμε πιο άμεσα στους ανθρώπους". 

- Ο ρατσισμός και ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

"Βασικά πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα έχουν κοινά στοιχεία. Οφείλονται κατά την γνώμη μου στην έλλειψη παιδείας κατά κύριο λόγο και στην αδιαφορία εκ μέρους των πολιτών κατά δεύτερο. Θα ήθελα να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ταάρ Μπεν Ζελούν, “Εξηγώντας τον ρατσισμό στην κόρη μου”: «Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό πρέπει να είναι ένα καθημερινό αντανακλαστικό. Η επαγρύπνησή μας δεν πρέπει ποτέ να μειώνεται. Πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα και να προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Οι λέξεις είναι επικίνδυνες. Μερικές χρησιμοποιούνται για να πληγώσουν και να ταπεινώσουν, για να  θρέψουν την δυσπιστία και πολλές φορές το μίσος […] Αλλες είναι ωραίες και ευχάριστες […] Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό αρχίζει από την δουλειά πάνω στη γλώσσα. Αυτός ο αγώνας απαιτεί όμως θέληση, αντοχή και φαντασία. Δεν αρκεί πλέον το να αγανακτεί κανείς με λόγια  ή με ρατσιστικές συμπεριφορές. Πρέπει να δρα και να μην αφήνει να περνάνε πράξεις ρατσιστικού χαρακτήρα. Να μην λέμε ποτέ: “Δεν είναι σοβαρό!”. Αν επιτρέπουμε να κάνουν και να λένε, επιτρέπουμε στον ρατσισμό να ανθεί και να αναπτύσσεται […] Με το να μην αντιδρούμε και να μην ενεργούμε, αφήνουμε το ρατσισμό να εισβάλει στην καθημερινότητά μας και να δημιουργεί αλαζονικές συμπεριφορές. Πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν νόμοι. Τιμωρούν την προτροπή στο φυλετικό μίσος. Πρέπει επίσης να ξέρεις ότι υπάρχουν σύλλογοι και κινήματα που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κοίταξε όλους τους μαθητές του σχολείου και παρατήρησε ότι είναι όλοι τους διαφορετικοί και ότι αυτή η διαφορά είναι κάτι το ωραίο. Είναι μια τύχη για την ανθρωπότητα. Αυτοί οι μαθητές έρχονται από διάφορους ορίζοντες, είναι ικανοί να σου δώσουν πράγματα που δεν έχεις, όπως και εσύ μπορείς να τους δώσεις κάτι που δεν γνωρίζουν. Το ανακάτεμα εμπλουτίζει και τις δύο πλευρές. Πρέπει τέλος να ξέρεις ότι κάθε πρόσωπο είναι ένα θαύμα. Είναι μοναδικό. Δεν θα συναντήσεις ποτέ δύο πρόσωπα απολύτως όμοια. Τι σημασία έχει η ομορφιά ή η ασχήμια. Αυτά είναι πράγματα σχετικά. Κάθε πρόσωπο είναι το σύμβολο της ζωής. Κάθε ζωή αξίζει τον σεβασμό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει τον άλλο. Καθένας έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Σεβόμενοι τον άνθρωπο αποδίδουμε φόρο τιμής στη ζωή, σε ό,τι ωραίο, θαυμαστό, διαφορετικό και αναπάντεχο αυτή περιέχει. Εκφράζουμε σεβασμό για τον εαυτό μας όταν μεταχειριζόμαστε τους άλλους με αξιοπρέπεια»".

- Η Πάτρα έχει μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα λόγω λιμανιού. Μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν στην πατρινή κοινωνία και πώς; 

"Κατ' αρχήν πολλοί από τους μετανάστες θέλουν να φύγουν για να συναντήσουν δικούς τους ανθρώπους που ζουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Για όσους θέλουν να μείνουν, η Πολιτεία οφείλει να τους εξασφαλίσει άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα μας για να είναι νόμιμοι ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να αναζητήσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης (εργασία- στέγη). Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται εν μέρει η ένταξή τους στην πατραϊκή κοινωνία. Υστερα οι θεσμοί της πόλης και η πατραϊκή κοινωνία οφείλουν με την σειρά τους να τους αποδεχτούν, να βρουν τρόπους και να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των μεταναστών με τους γηγενείς".


NEWSLETTER