Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 20:45

Μέτρα προστασίας ζητούν στο Νοσοκομείου Καλαμάτας μετά τον προπηλακισμό

Γράφτηκε από την

Τον προπηλακισμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας την περασμένη Παρασκευή, καθώς και ανθρώπων της ασφάλειας του ιδρύματος, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους, το Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας και το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Τα δύο σωματεία, στις ανακοινώσεις τους, ζητούν από τον κάθε αρμόδιο φορέα να λάβει μέτρα για την προστασία του προσωπικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας από ανάλογα φαινόμενα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που βιώνουν συστηματικά οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο -και ιδιαίτερα στο χώρο των Επειγόντων-, κατά τη διάρκεια των οποίων τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κι η αξιοπρέπεια των ασθενών αλλά και του προσωπικού».

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι ειδικευμένοι γιατροί, «στις 3 Απριλίου, την ώρα που ιατροί και νοσηλευτές αντιμετώπιζαν έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή, συγγενείς ασθενών βιαιοπράγησαν ενάντια σε εργαζόμενο της ασφάλειας του νοσοκομείου και προπηλάκισαν ιατρούς και νοσηλευτές. Το τελευταίο διάστημα παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, ταλαιπωρημένοι σε ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, επιτίθενται πια σε ό,τι έχει απομείνει. Ιατροί με 24ωρες εξαντλητικές απλήρωτες εφημερίες, νοσηλευτές με υπερφορτωμένες βάρδιες και απλήρωτες αμέτρητες ώρες υπηρεσίας, αρχίζουν να φοβούνται πια για τη σωματική τους ακεραιότητα. Απαιτούμε, α) από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει την βαθιά ανθρωπιστική κρίση και να καλύψει άμεσα τα τεράστια κενά σε ιατρούς, νοσηλευτές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και στην πρωτοβάθμια υγεία, β) από την Αστυνομία και τη δικαιοσύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς τα περιστατικά βίας αποσυντονίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτό, γ) από τη διοίκηση του νοσοκομείου να ενισχύσει τη φύλαξή του, δ) από τους πολίτες να κατευθύνουν την οργή τους, την αγανάκτηση και την αντίδρασή τους προς αυτούς που προκάλεσαν την υγειονομική κρίση, που δεν είναι άλλοι από τους θιασώτες των μνημονιακών πολιτικών. Τέλος, αναρωτιόμαστε αν είναι νοήμων ο νους που πιστεύει ότι εκφοβίζοντας τον λειτουργό υγείας θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση».

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας καταγγέλλει ότι την περασμένη Παρασκευή, «ομάδα "συνοδών ασθενούς" εισέβαλαν στον χώρο των Επειγόντων, επιτέθηκαν και χτύπησαν τον υπάλληλο της εταιρείας φύλαξης που επιχείρησε να εμποδίσει την εισβολή στο γραφείο των ιατρών, προπηλάκισαν ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος, που εκείνη την στιγμή αντιμετώπιζαν βαρύ περιστατικό.

Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που βιώνουν συστηματικά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και ιδιαίτερα στο χώρο των Επειγόντων, κατά τη διάρκεια των οποίων τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κι η αξιοπρέπεια των ασθενών αλλά και του προσωπικού. Παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες μας για τα περιστατικά αυτά, λύση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει, ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου, ούτε η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.

Οσο κι αν ωραιοποιείται η κατάσταση απ’ την πλευρά της διοίκησης, με τις πρωτοβουλίες για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στον περιβάλλοντα χώρο και την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της προστασίας του νοσοκομείου, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή. Η παρουσία δύο μόνο υπαλλήλων για την φύλαξη ενός τεράστιου χώρου, όπως αυτός του νοσοκομείου, που βρίσκεται σε καθημερινή και 24ωρη εφημερία, αποτελεί "τσιρότο" σε μια τεράστια πληγή.

Η διοίκηση οφείλει να δώσει άμεση λύση με την εκπόνηση σχεδίου για τη φύλαξη που θα περιλαμβάνει την παρουσία προσωπικού φύλαξης σε καθημερινή και 24ωρη βάση σ’ όλους τους ορόφους του νοσοκομείου, ενισχυμένη παρουσία στις εισόδους του ΤΕΠ και στις δύο πύλες του ιδρύματος, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση του επισκεπτηρίου, η παρουσία του απαραίτητου αριθμού συνοδών και η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Μοναδική και σταθερή λύση είναι η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης το οποίο μέσα από τη διαθεσιμότητα του 2014 στους νυχτοφύλακες, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μηδαμινές προσλήψεις την τελευταία 10ετία έχει αποδεκατιστεί.

Το Τμήμα Επειγόντων είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ως αυτόνομο τμήμα, με επιστημονική διαλογή των περιστατικών, ειδικευμένους ιατρούς και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες. Καλές είναι οι ανακοινώσεις για τις προμήθειες απ’ το ΕΣΠΑ για το βιογραφικό του εκάστοτε διοικητή, αλλά η πραγματικότητα είναι μία: Το μείζον ζήτημα στο οποίο το Νοσοκομείο Καλαμάτας αιμορραγεί είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού, η ανυπαρξία των κατάλληλων συνθηκών για ασφαλή εργασία και νοσηλεία των ασθενών της πόλης.

Απαιτούμε: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό φύλαξης με σταθερή εργασία. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΤΕΠ. Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

 

Καταδικάζει την επίθεση ο Χρονάς 

«Θεωρώ πρώτιστο μέλημα σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία, οι εργαζόμενοι -και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος-, να ασκούν το λειτούργημά τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας και όχι υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας».

Το παραπάνω σημειώνει ο γιατρός Αγγελος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα υγείας στη Μεσσηνία, σε ανακοίνωσή του με την οποία καταδικάζει «τη νέα επίθεση σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζoμένων και ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών». Και συνεχίζει: «Συμβάν, που δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένο και δεν συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και που έρχεται να αναδείξει, μεταξύ άλλων, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με την απουσία φύλαξής τους καθ’ όλο το 24ωρο. Καταδικάζω απερίφραστα, τόσο ως γιατρός, όσο και ως  περιφερειακός σύμβουλος, την επίθεση που δέχθηκαν οι γιατροί (οι οποίοι είναι απλήρωτοι 5 μήνες για τις εφημερίες) και το νοσηλευτικό προσωπικό των εξωτερικών ιατρείων (το οποίο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και δουλεύει συνεχώς υπερωρίες) και δηλώνω αλληλέγγυος στα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για συνεχή φύλαξη των χώρων του και για κάλυψη των αναγκών του σε έμψυχο δυναμικό. Μάλιστα, θα επιδιώξω να ασκηθεί παντός είδους πίεση, προς κάθε κατεύθυνση, ώστε άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της συνεχούς παρουσίας προσωπικού φύλαξης στο χώρο του νοσοκομείου και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, όσον αφορά την αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Θα ζητήσω να υπάρξει και μία συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου για να συζητηθούν τα παραπάνω ζητήματα και να κινηθούμε οργανωμένα και από κοινού στην επίλυσή τους. Θεωρώ, λοιπόν, πρώτιστο μέλημα, σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία, οι εργαζόμενοι -και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος-, να ασκούν το λειτούργημά τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας και όχι υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας».