Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010 15:35

Τα βασικά σημεία του νόμου εκσυγχρονισμού των ποινών

Γράφτηκε από την

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Με ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ενημερώνει για τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ποινών.
Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:
1. Απαγόρευση κράτησης για δικαστικά έξοδα. Με το σχέδιο νόμου η κράτηση στη φυλακή για τον λόγο αυτό αποκλείεται και οι κρατούμενοι για δικαστικά έξοδα απολύονται.
2. Μετατροπή ποινής. Με το ισχύον καθεστώς οι ποινές φυλάκισης μέχρι 1 έτος μετατρέπονται σε χρηματική ποινή. Στο εξής θα ισχύει και για τη μετατροπή των ποινών φυλάκισης από 2 ως 3 έτη σε χρηματική ποινή. Για τις περιπτώσεις δε των ήδη καταδικασθέντων προβλέπεται επανεξέταση της δυνατότητας μετατροπής της.
Επίσης, ο καθορισμός του ποσού της μετατροπής ποινής από τα δικαστήρια θα ρυθμίζεται από 5 το κατώτερο ποσό ως 100 ευρώ το ανώτατο όριο, ανάλογα με την προσωπική και οικονομική κατάσταση του κάθε δράστη. Ακόμη, απλοποιείται η διαδικασία για την τμηματική καταβολή του ποσού της μετατροπής, ενώ προβλέπεται η απόλυση εκείνων που κρατούνται, προκειμένου να καταβάλουν τμηματικά το υπόλοιπο της ποινής τους. Για εκείνους που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τμηματικά το ποσό της μετατροπής, ενισχύεται και καθίσταται πιο ελκυστικός ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής.
3. Απόλυση υπό όρο. Με ισχύουσα διάταξη έχει εισαχθεί στη χώρα μας ο θεσμός της μερικής έκτισης της ποινής. Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο θεσμός, παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση 3 έως 5 ετών που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Στην περίπτωση αυτή το 1/5 ακόμα της ποινής μετατρέπεται σε χρηματική ποινή ή (αν ο κρατούμενος δεν μπορεί να πληρώσει) σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.
4. Αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Με το σχέδιο νόμου η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη, αν δεν έχουν καταδικασθεί παλιότερα σε ποινή άνω του 1 έτους. Αντίστοιχα, προβλέπεται η επανεξέταση των περιπτώσεων των ήδη κρατουμένων. Η αναστολή θα χορηγείται, ωστόσο, πλέον σε κάθε περίπτωση (και για τις χαμηλότερες ποινές) υπό συγκεκριμένους όρους, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης και την ενοχή.
5. Κατ' οίκον έκτιση της ποινής. Η ρύθμιση επεκτείνεται σε όλους τους κρατουμένους με ποινή φυλάκισης που είναι άνω των 75 ετών.
6. Ευεργετικός υπολογισμός της ποινής. Προβλέπεται ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής σε κατάστημα κράτησης (1 ημέρα παραμονής θα ισούται με 2 ημέρες έκτισης) για ορισμένες κατηγορίες βαρέως πασχόντων κρατουμένων, καθώς και για τις μητέρες που κρατούνται μαζί με τα ανήλικα (μέχρι 3 ετών) παιδιά τους.