Δευτέρα, 11 Μαϊος 2015 07:45

Ο άθλιος δρόμος εμποδίζει την ανάπτυξη στην Αβία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Η άθλια κατάσταση του δρόμου στα όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης στην Αβία, από το Αρχοντικό μέχρι τις Κιτριές.

Οι επαγγελματίες διαπιστώνουν τη μεγάλη ζημιά που, ειδικά τα τελευταία χρόνια, προκαλεί στις επιχειρήσεις τους και στον τόπο η απόλυτη αδιαφορία του δήμου για την αποκατάσταση τουλάχιστον του οδοστρώματος, ύστερα από τις εργασίες για την κατασκευή του αποχετευτικού αγωγού.

Είναι γεγονός πως η εν λόγω περιοχή έχει ανάγκη από έναν δρόμο που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε οι ντόπιοι και οι επισκέπτες να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Ωστόσο, καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει για τη βατότητα του συγκεκριμένου δρόμου, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα σε συγκεκριμένα σημεία και να επουλωθούν οι λακκούβες που προκλήθηκαν ύστερα από το έργο.

Στην περιοχή των Κιτριών μάλιστα, όπου ο δρόμος στενεύει ιδιαίτερα, είναι αρκετά τα προβλήματα που παρατηρούνται σε ημέρες και ώρες αιχμής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οχήματα έχουν υποστεί ζημιές.

Στις Κιτριές πάντως υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα απασχολεί τους ντόπιους αυτή την περίοδο - κι αυτό είναι το έργο προστασίας της ακτής.

Ο Μίμης Παπουτσής θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο δρόμος, η αποκατάσταση του οποίου θα συνέβαλλε καθοριστικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη στην περιοχή. Δείχνοντας προς το σημείο όπου εκτελείται το έργο προστασίας της ακτής, σχολιάζει: «Διαθέτουν λεφτά εκεί που δε χρειάζεται. Ας έφτιαχναν το λιμάνι για τους ψαράδες. Αυτό θα καταστρέψει τα μαγαζιά». Οσο για το δρόμο, η κατάστασή του αποθαρρύνει πολλούς Καλαματιανούς να επισκεφθούν την περιοχή, λέει, ενώ οι επισκέπτες που δε γνωρίζουν την κατάστασή του ώστε να φυλαχτούν, συχνά... σπάνε τα αυτοκίνητά τους.

Ο Τάκης Γαϊτανάρος είναι επαγγελματίας ψαράς και επίσης εκφράζεται με επιφύλαξη για το έργο προστασίας της ακτής. Αναρωτιέται μάλιστα: «Εχετε πάει σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό κι αντί για βάρκες να βλέπετε πέτρες;» Ωστόσο θεωρεί πως το έργο θα κάνει γενικά καλό στην περιοχή, γιατί υπήρχε κίνδυνος να... φύγει το μισό χωριό.

Για το δρόμο όμως, είναι κάθετος: «Αδιαφορούν. Θέλουν τουριστική ανάπτυξη χωρίς δρόμο!».

Ο Δημήτρης Σκιάς δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Ακρογιάλι και έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο μείζον ζήτημα του δρόμου. Χαρακτηρίζει την κατάστασή του τρισάθλια και περιγράφει την αγανάκτηση των επισκεπτών. Οπως παρατηρεί, ο κόσμος πλέον τολμάει και κάνει κάποια χιλιόμετρα περισσότερα για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, παρά την οικονομική κρίση, όμως ο πολύ κακός δρόμος θα δημιουργήσει ακόμα μια φορά πρόβλημα στην περιοχή, με τις όποιες συνέπειες για τα μαγαζιά, που ούτως ή άλλως βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας από τη νομοθεσία, ακόμα και με τα τραπεζοκαθίσματα. Ενα άλλο σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα που θέτει για την περιοχή είναι η ανάγκη δημιουργίας καταλυμάτων, καθώς η έλλειψή τους δε συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη.

«Λες και αφήνουν επίτηδες το δρόμο σε αυτή την κατάσταση», σχολιάζουν οι επαγγελματίες της περιοχής, αναφερόμενοι στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Στο Αρχοντικό, στην αρχή του παραθαλάσσιου χωριού βρίσκονται τα όρια του Δήμου Καλαμάτας, εντός του οποίου η κατάσταση του δρόμου είναι σαφώς πολύ καλύτερη. Στέκονται λοιπόν στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει, με τον ίδιο δρόμο να είναι σε καλή κατάσταση στα όρια του Δήμου Καλαμάτας, αλλά σε άθλια στα όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης. «Μόνο από την κατάσταση του δρόμου μπορεί να καταλάβει αμέσως κάποιος ότι αλλάζει δήμο» σχολιάζει ο Βασίλης Κοζομπόλης. Οπως λέει, η άθλια κατάσταση του οδοστρώματος έχει σοβαρές συνέπειες στα καταστήματα της περιοχής και γενικότερα στην οικονομία. Τονίζει οι επισκέπτες γοητεύονται από το τοπίο και απογοητεύονται από το δρόμο, αφού πολλοί παθαίνουν ζημιές στ’ αυτοκίνητά τους. Ακόμα και οι ποδηλάτες, που δείχνουν προτίμηση σε αυτή τη διαδρομή, κινδυνεύουν από την άθλια κατάσταση του δρόμου.

Οσο για το τι πρέπει να γίνει; Φυσικά να κατασκευαστεί νέος ασφαλτοτάπητας, αφού όμως πρώτα -όπως τονίζει- ολοκληρωθούν τα εσωτερικά δίκτυα της αποχέτευσης, για τα οποία «θα πρέπει να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να επιταχυνθεί η διαδικασία».