Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 18:27

Ο Γιώργος Λιακέας σε σεμινάριο του CERN

Γράφτηκε από την

Επιμορφωτικά σεμινάρια για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα έγιναν και εφέτος στο CERN, στα οποία από τη Μεσσηνία συμμετείχε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Καλαμάτας Γιώργος Λιακέας.

Η πρωτοβουλία ήταν του Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το CERN. Τα σεμινάρια απευθύνονται κυρίως σε καθηγητές φυσικών επιστημών και πληροφορικής και διοργανώνονται κάθε χρόνο. 

Τα υπερεντατικά σεμινάρια (9 π.μ. – 6 μ.μ.) που παρακολούθησαν οι ομάδες των Ελλήνων εκπαιδευτικών περιλάμβαναν διαλέξεις σχετικά με τις σύγχρονες θεωρίες για τη δομή της ύλης, τη χρήση των υπολογιστών στη φυσική των υψηλών ενεργειών, τον τρόπο λειτουργίας των ανιχνευτών, τη μεταφορά της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στο CERN σε τομείς όπως η βιομηχανία και η ιατρική. Περιλάμβαναν ακόμη ξεναγήσεις στους χώρους του πειράματος CMS,  στο CCC (CERN Control Centre), στο CERN Data Centre καθώς και την εκτέλεση πειραμάτων. Υπεύθυνος του προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών είναι ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στο CERN καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Γαζής.