Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 15:03

Νέοι και κρίση: Μιλούν 3 φοιτητές από τη Μεσσηνία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Νέοι και κρίση: Μιλούν 3 φοιτητές από τη Μεσσηνία (φωτογραφίες)

Καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση πρωτόγνωρη και δύσκολη. Με εφόδιο τη γνώση και τα όνειρα τους, κάνουν μια συζήτηση από αυτές που γίνονται καθημερινά σε παρέες νέων. Δεν είναι απλά ενα ρεπορτάζ. Είναι ο βαθύς προβληματισμός μιας ολόκληρης γενιάς. Της γενιάς της κρίσης..

 

Ο συνεργάτης της "Ε" Ηλίας Γεωργουλάκος μίλησε με τρεις νέους προσπαθώντας να δει ποιες είναι οι δικές τους σκέψεις γύρω από το σκηνικό κρίσης, που βιώνει η χώρα.

Ας δούμε λοιπόν τι απαντούν:

Γιώργος Ελευθεράκης - Φοιτητής Νομικής ΕΚΠΑ

Ποιες οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα πάνω στο αντικείμενο σου.Περνά από το μυαλό σου να εργαστείς πάνω σε κάτι διαφορετικό από αυτό που σπούδασες;

Το επάγγελμα του δικηγόρου με το οποίο προσωπικά θέλω να ασχοληθώ (μιας και από την Νομική σχολή υπάρχει η δυνατότητα να δραστηριοποιηθείς στον συμβολαιογραφικό η στον δικαστικό κλάδο) σίγουρα έχει κορεστεί λόγω ποικίλων παραγόντων και κυρίως λόγω της ύφεσης που κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αύτα κατά την άποψη μου κάποιος που είναι οπλισμένος με υπομονή, επίμονη και όρεξη για σκληρή δουλειά έχει πάντα τις πιθανότητες με το μέρος του για επαγγελματική αποκατάσταση. Πρώτη μου σκέψη και επιθυμία σίγουρα είναι να μπορέσω να αξιοποιήσω το πτυχίο της Νομικής.

Σκέπτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό και αν ναι ποια είναι τα πλάνα σου;

Όσον αφορά τα πλάνα μου για το μέλλον, αρχικά θα επιδιώξω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus και να φοιτήσω για ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμιο του Εξωτερικού , και μετά την κτήση του πτυχίου, να κάνω ένα μεταπτυχιακό επίσης στο εξωτερικό. Μετά το τέλος των σπουδών λόγω της αγάπης μου για την Ελλάδα θα ήθελα να επιστρέψω και να εργαστώ στην χώρα μου, χωρίς ωστόσο να μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να δουλέψω στο εξωτερικό μιας και ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή!

Σε επηρεάζει στις παραπάνω σκέψεις σου η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για τις όποιες αμφιβολίες και δισταγμούς μου για να μην εργαστώ στην Ελλάδα, και να επιλέξω μια ενδεχόμενη ευκαιρία στο εξωτερικό. Παρολαυτα προτεραιότητα μου όπως ανέφερα είναι να εργαστώ στην χώρα μου και να αξιοποιήσω τις δυνατότητες που θα μου παρασχεθούν εδώ, μιας και όλοι πρέπει να παλέψουμε για ένα καλύτερό μέλλον μέσα στην χώρα μας!

 

Μάξιμος Φρούντζας - Φοιτητής Ιατρικής Αθηνών

Ποιες οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα πάνω στο αντικείμενο σου.Περνά από το μυαλό σου να εργαστείς πάνω σε κάτι διαφορετικό από αυτό που σπούδασες;

Η αλήθεια είναι πως το σύστημα στην Ελλάδα προσφέρει ακόμα αρκετές πιθανότητες να ασχοληθείς με την Ιατρική, παρά τον υπερβολικά αυξημένο αριθμό νέων ιατρών, εξαιτίας των κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας. Για έναν νέο ιατρό οι προοπτικές που αφορούν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι δύο: η έναρξη ειδίκευσης στην ειδικότητα που επιλέγει ο καθένας και η θητεία αγροτικού ιατρού που πρόσφατα έγινε υποχρεωτική και προαπαιτούμενη για την έναρξη της ειδικότητας. Βέβαια δευτερευόντως προκύπτουν ζητήματα όπως ο τόπος που θα ασκηθείς, το επίπεδο εκπαίδευσης και το μεγάλο ζήτημα του χρόνου αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας. Οι υποχωρήσεις που ο καθένας είναι διατεθιμένος να κάνει πάνω σ' αυτά τα ζητήματα καθορίζουν τελικά και τις πιθανότητες που έχει η επαγγελματική αποκατάσταση στο κομμάτι της Ιατρικής στη χώρα μας.Προσωπικά η επιστήμη την οποία σπουδάζω και θα κληθώ να υπηρετήσω τα επόμενα χρόνια είναι ένα όνειρο ζωής και μια επιδίωξη από τα πρώτα παιδικά χρόνια της ζωής μου. Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά από αυτό που φανταζόμουν παρά τις δυσκολίες και τα μειονεκτήματα του συστήματος στη χώρα μας. Είμαι ικανοποιημένος έως ενθουσιασμένος θα έλεγα τόσο με το αντικείμενο εργασίας όσο και με τις προοπτικές που ανοίγονται σ' αυτήν την επιστήμη, ακόμα και με τις προκλήσεις που επιφυλάσσει. Θα κάνω τα πάντα λοιπόν έτσι ώστε να ασχοληθώ τελικά και με όλες μου τις δυνάμεις με το αντικείμενο το οποίο σπουδάζω όσο δύσκολο και επίπονο κι αν είναι αυτό.

Σκέπτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό και αν ναι ποια είναι τα πλάνα σου;

Είναι γεγονός, μάλλον θλιβερό, πως δεν υπάρχει νέος άνθρωπος πτυχιούχος ή μη αυτή τη στιγμή στη χώρα που να μη σκέφτεται την προοπτική του εξωτερικού είτε για μόνιμη εγκατάσταση είτε για κάποιο κομμάτι εκπαίδευσης πάνω στο αντικείμενό του. Οι δικές μου επιδιώξεις είναι προς το παρόν η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο "ανταγωνιστικού" βιογραφικού και στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Ελλάδα το κυνήγι μιας θέσης είτε εξ αρχής ειδίκευσης σε μία ειδικότητα είτε μετέπειτα εξειδίκευσης σε ένα κομμάτι μιας ειδικότητας σε κάποιο από τα μεγάλα νοσοκομεία χωρών της Ευρώπης ή της Αμερικής. Με τα ρίσκα και τις δυσκολίες που κρύβει αυτή η επιλογή μιας και κανένας δρόμος στην εποχή μας δεν είναι πια εύκολος.

Σε επηρεάζει στις παραπάνω σκέψεις σου η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Δυστυχώς ή ευτυχώς η μορφή του πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια το έχει καταστήσει άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με τις οικονομικές όσο και με τις κοινωνικές εξελίξεις στον τόπο. Με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τις σκέψεις και τα σχέδια κάθε νέου ανθρώπου και πόσο μάλλον ανθρώπων που ασχολούνται με την επιστήμη της Ιατρικής. Η πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων χρόνων, η οικονομική ύφεση και η κοινωνική αστάθεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα πάνω στο οποίο δεν μπορεί να ανθίσει εύκολα καμιά ελπιδοφόρα προσπάθεια των παραγωγικών μονάδων της κοινωνίας μας με αποτέλεσμα αυτές οι μονάδες να χάνονται είτε μέσα στη δίνη του ίδιου του συστήματος είτε στους δρόμους του εξωτερικού. Θεωρώ όμως πως η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο χείριστο σημείο οπότε ας κρατήσουμε το φωτεινό σημείο πως η πορεία μόνο ανοδική μπορεί να είναι στο μέλλον και ας ελπίσουμε σ'αυτήν την πορεία να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι από όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας.

 

Κωνσταντίνος Καραθανάσης - Φοιτητής Οικονομικών (ΑΣΟΕΕ)

Ποιες οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα πάνω στο αντικείμενο σου.Περνά από το μυαλό σου να εργαστείς πάνω σε κάτι διαφορετικό από αυτό που σπούδασες;

Εξετάζοντας τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης πάνω στο αντικείμενο μου,στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, οφείλουμε να το δούμε εις βάθος και σε όλο του το μέγεθος . Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να το διερευνήσουμε σε βάθος χρόνου όπως επίσης και σε όλη τη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας.Αναμφίβολα το αντικείμενο μου προσφέρεται για εργασία σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που αντικειμενικά στην παρούσα φάση παρουσιάζουν περιορισμένες προοπτικές λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και η ελληνική κοινωνία.

Επομένως, απαιτείται υπομονή στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα συνοδευόμενη με δυναμικό χαρακτήρα εξειδίκευσης και κατάρτισης εναρμονιζόμενο με τις μεταβολές στη διάρθρωση της αγοράς εργασίας και της οικονομίας. Έχω την τύχη να σπουδάζω ένα αντικείμενο που βρίσκει εφαρμογή στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων με κάποιες επιμέρους μικρές διαφοροποιήσεις.Επομένως είναι αρκετά δύσκολο να εργαστώ εκτός του αντικειμένου μου το οποίο όμως εφόσον συμβεί καλό είναι να γίνει συνοδευόμενο από εποικοδομητική για τις δεξιότητες μου εργασία που θα διευρύνει το γνωστικό μου επίπεδο.

Σκέπτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό και αν ναι ποια είναι τα πλάνα σου;

Μεγαλώνοντας είχα ως όνειρο, όραμα και επιθυμία να παραμείνω για εργασία στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως διαπιστώνω τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι συνομήλικοι μου, ότι στην Ελλάδα, στην πολύ δύσκολη κατάσταση που ζούμε, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για το ποσοστό εκείνο της νέας γενιάς, που έχουμε τη διάθεση να εργαστούμε στα πλαίσια του επιχειρείν, με εργατικότητα και με διάθεση για καινοτομία εντός ενός πραγματικά ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Με βάση όλα αυτά, το εξωτερικό ξεκινά να γίνεται πλέον μια προοπτική την οποία αρχίζουμε να εξετάζουμε ακόμα και οι νέοι που πριν μερικά χρόνια ή και μήνες δεν μας περνούσε καν απ' το μυαλό μας. Επιπροσθέτως, έχοντας ως δομική θεώρηση το να μην συμβιβάζομαι με κάτι μέτριο, μια ενδεχόμενη μέσο ή μακροχρόνια παραμονή για εργασία στο εξωτερικό θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αξιολογότερου επιπέδου τυπικών αλλά και ουσιαστικών προσόντων.

Σε επηρεάζει στις παραπάνω σκέψεις σου η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Επηρεάζει ξεκάθαρα. Θα προτιμούσαμε τόσο η πολιτεία όσο και η γενικότερη επικρατούσα νοοτροπία να μην ποινικοποιεί το επιχειρείν, να μην αποτελεί εμπόδιο στους νέους που θέλουν να εργαστούν και να σταδιοδρομήσουν στον ιδιωτικό τομέα, να μην εκθέτει σε ανυπολόγιστο κίνδυνο (capital controls) την πραγματική οικονομία με σκοπό την άντληση πολιτικών κερδών. Αντίθετα θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που θα βελτιώνουν το γνωστικό επίπεδο των νέων στην Ελλάδα, που θα τους καθιστά ποιοτικά ανταγωνιστικούς στο διεθνές περιβάλλον, θα τους ωθεί και θα τους εξοικειώνει με τις έννοιες του επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας, σφυρηλατώντας μια οικονομία με διαφορετική κουλτούρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτούνται τομές εις βάθος με δυναμικές πολιτικές δράσεις και εκ βάθρου ανασχεδιασμός πολλών απαρχαιωμένων δομών της ελληνικής κοινωνίας όπως η διάρθρωση του δημοσίου τομέα και της αγοράς εργασίας αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


NEWSLETTER