Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 16:08

Μαργέλης: «Πλήγμα για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία το πολυνομοσχέδιο»

Γράφτηκε από την

Την ανησυχία των Καλαματιανών έχει προκαλέσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει κατακλυστεί από αιτήματα. Με αφορμή αυτό αλλά και την ψήφισή του αύριο στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΣΚ Κώστας Μαργέλης έκανε χθες σχετικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα ενοίκια και τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης αναφέρθηκε στην αναστολή εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, που θίγει διατροφές γονέων και εργαζόμενους που περιμένουν μισθούς.

Πιο αναλυτικά, ο Κώστας Μαργέλης επεσήμανε ότι πληθώρα ιδιοκτητών ακινήτων απευθύνονται στο ΔΣΚ για διευκρινίσεις. Είπε ότι η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία δέχεται δύο καίρια πλήγματα: Πλέον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν οι πάντες, ακόμη και όσοι επιβαρύνονται μόνο με 10 ευρώ και οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τον φόρο μετά από το πρώτο ευρώ. Το άλλο είναι ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο ακόμη και αν δεν εισπράττουν το ενοίκιο, αφού η δυνατότητα να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα μισθώματα, καταργείται. Ετσι όμως ούτε έξωση θα μπορούν να κάνουν στους κακοπληρωτές, αφού απαγορεύεται από το νόμο. 

Ενα άλλο ζήτημα το οποίο έχει φέρει προβλήματα ειδικά σε ό,τι αφορά δεδουλευμένα και αποφάσεις διατροφής, όπου εκεί έχουν προκύψει θέματα, ταλανίζει πολύ κόσμο. Πατέρες που έχουν χωρίσει δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους και γυναίκες δεν λαμβάνουν την διατροφή, ενώ εργαζόμενοι περιμένουν δεδουλευμένα. Κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης έχει παγώσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου, με άδηλο μέλλον της τυχόν παράτασης. Επιπλέον «ενισχύει τους κακοπληρωτές και τους στρεψόδικους διαδίκους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΚ. 

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Οπως επεσήμανε ο Κ. Μαργέλης, με το νομοσχέδιο καταργούνται δεκάδες ευεργετικές διατάξεις (ρυθμίσεις Στρατούλη) που έδιναν ανάσα σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, αφού καταργεί: Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές, ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Την δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Την μείωση των υπέρμετρα αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Προέβλεψε δε ότι δεκάδες χιλιάδες γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι θα οδηγηθούν σε διαγραφή από το ΕΤΑΑ.

Ο Κ. Μαργέλης αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές που επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο «για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, αυξάνεται το επιτόκιο από το 3% στο 5% και η αύξηση αυτή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. 

 

Ν.Κ.