Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 14:30

Ταξιτζήδες Πελοποννήσου: Κερδίζουν οι μεσάζοντες από τη μεταφορά μαθητών

Γράφτηκε από την

Εδώ και αρκετό διάστημα (από την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ») παρακολουθούμε ένα σήριαλ που τείνει να καταλήξει θρίλερ. Αναφερόμαστε στη μεταφορά των μαθητών και για το ποιος τελικά θα ασκήσει αυτή την αρμοδιότητα από το νέο σχολικό έτος 2011-2012 και εφεξής. Ενώ λοιπόν στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα αυτή από 01/07/2011 περνά στους Δήμους, για ένα μεγάλο διάστημα καλλιεργήθηκε η αβεβαιότητα ότι η μεταφορά των μαθητών ενδεχομένως να παραμείνει στις Περιφέρειες.

Πριν ένα μήνα περίπου ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή (βλ. ΕΔΩ) που επιβεβαιώνει την μεταβίβαση αυτής της αρμοδιότητας στους Δήμους και τους προτρέπει μάλιστα να προετοιμαστούν από τώρα ξεκινώντας άμεσα τις διαδικασίες (συλλογή στοιχείων και πληροφοριών). Περαιτέρω, είναι ολοκληρωμένη, έτοιμη προς υπογραφή, και η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (βλ. ΕΔΩ) με την οποία μεταρρυθμίζεται ολόκληρο το πλέγμα (προκηρύξεις, διαγωνισμοί, ανάθεση, κλπ.) της μεταφοράς των μαθητών, όπως θα διενεργείται από τους Δήμους της Χώρας, κάτι που ρητά προβλέπεται από αυτήν (την Κ.Υ.Α.).

Βλέποντας λοιπόν στο ρεπορτάζ από την συνάντηση των Διοικήσεων των ΚΤΕΛ της Πελοποννήσου με τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 09 Ιουνίου (βλ. βίντεο ΕΔΩ), ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την παραμονή και άσκηση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών από αυτήν, αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό πραγματοποιηθεί τελικά. Για ένα όμως είμαστε σίγουροι. Ότι ο κ. Τατούλης, σεβόμενος τους διακριτούς ρόλους και την αναγκαιότητα της περιστολής των δημόσιων δαπανών, σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσει την πολιτική των Νομαρχών της Πελοποννήσου που έδιναν όλα τα δρομολόγια (και αυτά των ταξί) στα ΚΤΕΛ· και αυτά με τη σειρά τους, αφού φυσικά δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα, σε τιμές πολύ μικρότερες, έδιναν το έργο της μεταφοράς αυτής στα ταξί, αλλά και σε Ι.Χ.!!

Αν ανατρέξει κάποιος στο σύνολο των συμβάσεων (Νομαρχιών – ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ – Ταξί) των δρομολογίων (του τρέχοντος και παρελθόντων χρόνων) θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν αποκλίσεις που βγάζουν μάτι και ότι κάποιοι εξασφάλιζαν απίστευτα κέρδη. Ανάμεσα στο Δημόσιο (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) και στον τελικό μεταφορέα του κάθε δρομολογίου υπήρχε (και υπάρχει) ένας μεσάζοντας που τις περισσότερες φορές κέρδιζε μεγάλα ποσά με την ανοχή της Πολιτείας. Υπάρχει σχολείο στην Πελοπόννησο που δραστηριοποιούνται σε αυτό δέκα περίπου ταξί μεταφέροντας μαθητές από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα. Το ημερήσιο κόστος για την μεταφορά όλων των μαθητών είναι περίπου χίλια εννιακόσια ευρώ· οι φυσικοί μεταφορείς (ταξί) λαμβάνουν περίπου το 60% και ο εργολάβος (ΚΤΕΛ) κερδίζει το 40% περίπου. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι οι Νομαρχίες δεν ξεχώριζαν το μεταφορικό έργο (λεωφορείων & ταξί) αλλά το έδιναν πακέτο στα ΚΤΕΛ. Η ύπαρξη όρου για ανάθεση ολόκληρου του έργου σε έναν μόνο ανάδοχο, σαφέστατα ευνοούσε τα ΚΤΕΛ (δεδομένου ότι ουδείς διαθέτει καθημερινά ικανό στόλο λεωφορείων στην έκταση ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας). Συνεπώς, η απουσία ξεχωριστών διαγωνισμών και δικαιώματος συμμετοχής σε αυτούς και των φυσικών μεταφορέων, αυτών δηλαδή που διέθεταν και τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα (ταξί) δεν ευνοούσε τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα την μεγάλη άνοδο του κόστους του κάθε δρομολογίου.  Όλα αυτά βέβαια δεν τα λέμε μόνο εμείς. Τα επιβεβαιώνει και η λεπτομερής, ενδελεχής και πολύμηνη έρευνα που παραγγέλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μεταφορών Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ) (βλ. ΕΔΩ σελ 7 Παρ. 2)

Ο κ. Τατούλης, ή οι Δήμαρχοι, αν τελικά πάει σε αυτούς η αρμοδιότητα, εμείς, οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί της Πελοποννήσου, αλλά κυρίως η κοινωνία δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί  άλλο αυτή η τακτική.

Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ταξί Πελοποννήσου

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σωτήρης Π. Ροϊνός                           Νικόλαος Β. Κωτσάκος