Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 15:39

Πόλεμος για την καπνοαπαγόρευση

Γράφτηκε από την


Η ελεύθερη πτώση του τζίρου εξαιτίας της καπνοαπαγόρευσης στις καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες έχει φέρει σε απόγνωση τους επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τονίζοντας ότι πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο αν συνεχιστεί η καπνοαπαγόρευση.
Ο κ. Καραμπάτος προτείνει «τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα έως 60 τ.μ. να δηλώνουν με ευκρίνεια στην είσοδο αν είναι "καπνιζόντων" ή "μη καπνιζόντων" και οι πελάτες να επιλέγουν με ελεύθερη βούληση τα μεν ή τα δε. Οι επισιτιστικές και υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις πάνω από 60 τ.μ. να έχουν το δικαίωμα να ορίζουν ξεχωριστό κλιματιζόμενο χώρο μέσα στο κατάστημα για τους καπνίζοντες πελάτες τους».
Η αλήθεια είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των καφέ και των εστιατορίων της Καλαμάτας δεν υπάρχουν πουθενά τασάκια στους εσωτερικούς χώρους, από την πλατεία 23ης Μαρτίου μέχρι την Παραλία. Οι επιχειρηματίες φοβούνται σε μεγάλο βαθμό τα πρόστιμα, γεγονός που οδηγεί όμως και σε... άδεια τραπέζια. Σε αρκετά μπαρ βέβαια η εικόνα είναι διαφορετική: Υπάρχουν τασάκια και ο κόσμος καπνίζει - αφού για πολλούς, νύχτα, ποτό και μουσική απλώς δεν νοούνται χωρίς τσιγάρο.
Οσο για τις ταβέρνες; Ακούσαμε πως υπάρχει η εξής πρακτική: Εάν στην παρέα υπάρχουν καπνιστές, προηγείται πάντα τηλεφώνημα στο μαγαζί. Ενημερώνουν πως... καπνίζουν και πως αν δεν επιτρέπεται το τσιγάρο πολύ απλά δεν θα κάνουν κράτηση.
Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου ήδη οι επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα, μέσω αποφάσεων των συλλογικών τους οργάνων, βάζουν ξανά με το "έτσι θέλω" τα τασάκια στα τραπέζια.
Ο Γιάννης Κανελλέας από τη "Δωδώνη" λέει πως είναι γεγονός πλέον το ότι ο κόσμος που θα καθίσει στον εσωτερικό χώρο δεν θα καπνίσει. "Οι καπνίζοντες ή θα κάτσουν έξω, ακόμη κι όταν θέλουν να δουν ένα ματς, ή δε θα καθίσουν καθόλου. Οτι πάμε όμως για μεγάλο πρόβλημα στον τζίρο μας... αυτό είναι σίγουρο. Οι πελάτες σέβονται το μέτρο, αλλά δεν τους είναι κι εύκολο. Η όλη ρύθμιση έγινε σε μια ήδη κακή συγκυρία. Πιστεύω ότι θα επιδεινωθεί η άσχημη κατάσταση που υπάρχει λόγω κρίσης. Δε συμφωνώ όμως με ακραίες αποφάσεις, με το να βάλουμε δηλαδή τα τασάκια και πάλι με το ζόρι", καταλήγει.
Ο Γιώργος Μπεσσής από το "Λωτό" λέει πως οπωσδήποτε υπάρχει πρόβλημα: "Η δουλειά είναι μειωμένη, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε τώρα που αλλάζει ο καιρός, γιατί γίνονται συνεχώς έλεγχοι. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του ζητά να καπνίσει, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο. Επίσης είμαι αντίθετος στο να βάλουμε μόνοι μας τα τασάκια - πρέπει να γίνει αλλαγή από πολύ πιο ψηλά, από το ίδιο το νομοσχέδιο, το οποίο δεν ταιριάζει στο ταμπεραμέντο του Ελληνα".
Από το "Τζιβαέρι" ο Θύμιος Βασιλειάδης εκφράζει την αγανάκτησή του για το ότι στην πρώτη φάση του μέτρου (χώροι καπνιζόντων - μη καπνιζόντων) πολλοί έκαναν στα μαγαζιά τους όλες τις απαραίτητες αλλαγές για τον εξαερισμό και χάλασαν πολλά χρήματα. "Αυτά τα χρήματα δεν μας τα επέστρεψε κανείς, αντίθετα τώρα εφαρμόζεται νέο μέτρο που μας τσακίζει! Κατά 80% έπεσε η δουλειά τις καθημερινές! Μόνο τα Σάββατα κάπως δουλεύουμε, αλλά και πάλι με δυσκολία. Καταλαβαίνω απόλυτα τους επιχειρηματίες που έβαλαν με το ζόρι στα τασάκια, γιατί έφτασαν σε απόγνωση, δεν έχουν άλλο τρόπο. Πώς θα κάτσει ο Ελληνας με το κρασί και τη μουσική του χωρίς τσιγάρο; Θα επιβάλω εγώ στον καπνιστή 20 και 30 ετών να αλλάξει τώρα τρόπο ζωής;" αναρωτιέται. "Ας μας αφήσουν να φτιάξουμε τα μαγαζιά μας όπως θέλουμε εμείς, να τους δημιουργήσουμε ξεχωριστούς χώρους ή να τα χαρακτηρίσουμε ανάλογα, για καπνιστές ή όχι", καταλήγει.
Και ο Μιχάλης Καννάς από το "Fish & Pasta Καννά" συμφωνεί πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: "Οι καπνιστές δυσανασχετούν. Μέχρι τώρα κάθονταν έξω, αλλά στο εξής δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι πρόβλημα - και είναι αυτονόητο, δεν θέλει ανάλυση. Βλέπω πως υπάρχει ζημιά, γιατί το κάπνισμα δεν επιτρέπεται καν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αν δεν έχουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Φυσικά και δυσαρεστούνται οι πελάτες μας... Εχει τύχει να φύγουν από το μαγαζί και παρέες. Συμβαίνει πλέον αυτό λόγω της απαγόρευσης".

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ

Στην επιστολή που έστειλε χθες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος, αναφέρει:
«Κύριε υπουργέ,
Οπως είχαμε γραπτά επισημάνει προς την προκάτοχό σας με το έγγραφό μας 8966/6-9-2010, σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει καθημερινά μια αποκαρδιωτική οικονομική κατάσταση και υφίσταται πρωτοφανείς περικοπές εισοδήματος και παροχών, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους των κέντρων εστίασης και αναψυχής είναι τουλάχιστον αψυχολόγητη…
Σε ένα λαό που -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- αντιμετωπίζει το αύριο χωρίς την παραμικρή αισιοδοξία σε ποσοστό άνω του 80%, το υπουργείο Υγείας απαγορεύει το κάπνισμα, το τελευταίο ίσως μέσο χαλάρωσης που έχει απομείνει, και μάλιστα στους χώρους εκείνους όπου ακριβώς οι συμπολίτες μας πηγαίνουν για να συζητήσουν, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη φθηνότερη ανάπαυλα που προσφέρεται σήμερα στη χώρα μας: έναν καφέ ή ένα ποτό.
Το γεγονός ότι τα καφέ και τα μπαρ είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που ήδη πλήττονται από την κρίση, δεν πτοεί το υπουργείο - όπως δεν το πτοεί το ότι οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών, ούτε το ότι οι πελάτες τους είναι σε συντριπτικό ποσοστό καπνιστές κι αν δεν μπορούν πλέον να καπνίσουν δεν θα βγαίνουν από τα σπίτια τους, όπως έγινε ήδη και σε άλλες χώρες. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μερικές χιλιάδες λουκέτα παραπάνω, σε μια εποχή που η αγορά μαστίζεται και η ανεργία καλπάζει…
Με την ευκαιρία της έναρξης της έμπρακτης διαμαρτυρίας της ΠΟΕΣΕ, που από σήμερα τοποθετεί και πάλι τα τασάκια στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, επανερχόμαστε στο κρίσιμο για τα μέλη μας αυτό θέμα και ζητούμε η αψυχολόγητη αυτή απόφαση να ανακληθεί, ως ανελεύθερη και αντισυνταγματική, και να δοθεί στους Ελληνες πολίτες το δικαίωμα στην επιλογή, και για τον πελάτη και για τον επιχειρηματία.
Ζητούμε:
Τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα έως 60 τ.μ. να δηλώνουν με ευκρίνεια στην είσοδο αν είναι "καπνιζόντων" ή "μη καπνιζόντων" και οι πελάτες να επιλέγουν με ελεύθερη βούληση τα μεν ή τα δε.
Οι επισιτιστικές και υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις πάνω από 60 τ.μ. να έχουν το δικαίωμα να ορίζουν ξεχωριστό κλιματιζόμενο χώρο μέσα στο κατάστημα για τους καπνίζοντες πελάτες τους».

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER