Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 07:57

Εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας

Με μια σειρά σημαντικές εκδηλώσεις λογοτεχνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος συνεχίζει και φέτος τις δράσεις του ο δραστήριος Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η διοίκηση του συνδέσμου στα γραφεία του, στο Πνευματικό Κέντρο, οι φιλόλογοι διά στόματος της προέδρου τους Μαρίας Τσαγκαράκη ενημέρωσαν σχετικά με τις εκδηλώσεις του φετινού χειμώνα και τις άνοιξης.

Διευκρίνισαν πάντως ότι, εκτός από τις ήδη προγραμματισμένες, ενδέχεται να διοργανωθούν και άλλες, εμβόλιμες εκδηλώσεις για τις οποίες θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μίνα Σταθοπούλου, ο γραμματέας Βασίλης Μπαζάνης, η ταμίας Χαρά Νικολακοπούλου και ο οργανωτικός γραμματέας Γιώργος Σερεμετάκης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πρόγραμμα ξεκινά σε περίπου 10 ημέρες με τα «Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας»: έναν σπουδαίο σεμιναριακό κύκλο με διδάσκουσα την πανεπιστημιακή καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν 5 τριήμερα, έως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαρία Τσαγκαράκη, «συστήνοντας» την κ. Ευθυμίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ιστορικού, η οποία παράλληλα με τα ακαδημαϊκά και λοιπά της καθήκοντα επισκέπτεται εδώ και χρόνια πόλεις σε όλη την Ελλάδα και παραδίδει αυτά τα μαθήματα Ιστορίας αμισθί. Ο κύκλος της Καλαμάτας πραγματοποιείται μετά από 2ετή αναμονή. Μάλιστα η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα είναι ο προτελευταίος σταθμός, καθώς η Μαρία Ευθυμίου αμέσως μετά θα ολοκληρώσει τις διαλέξεις της -στις οποίες «ξετινάζει» την Παγκόσμια Ιστορία, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσαγκαράκη- στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τα μαθήματα θα γίνουν στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και οι ώρες διδασκαλίας θα είναι οι εξής: Παρασκευές και Σάββατα 5.30 - 9 μ.μ., Κυριακές 9 π.μ. - 1 μ.μ.
Για την παρακολούθηση απαιτείται προεγγραφή στα γραφεία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας στο Πνευματικό Κέντρο (Τετάρτη 13/1, Παρασκευή 15/1, Δευτέρα 18/1, Τετάρτη 20/1, ώρες 5-7 μ.μ.) καθώς και η καταβολή 20 ευρώ άπαξ, για το σύνολο των μαθημάτων - ώστε αφενός να υπολογιστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και αφετέρου να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων διοργάνωσης.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, οι φιλόλογοι θα κόψουν πίτα στα γραφεία τους. Η κ. Τσαγκαράκη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη και τους φίλους του συνδέσμου, δελεάζοντάς τους με τα σπιτικά χειροποίητα γλυκά και φαγητά που θα προσφέρονται στη γιορτή - μεταξύ των οποίων και οι φημισμένες κεντητές πίτες.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 19 Μαρτίου και είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος θα επισκεφτεί τα γραφεία του συνδέσμου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 
Οπως ανέφερε η Μαρία Τσαγκαράκη, ο Δ. Δασκαλόπουλος είναι κυρίως γνωστός από τις εργογραφίες του για τον Καβάφη και το Σεφέρη• είναι όμως και ο ίδιος σημαντικός ποιητής, ο οποίος διακρίθηκε μάλιστα πρόσφατα με το Βραβείο Ποίησης 2015 της Ακαδημίας Αθηνών - Ιδρυμα Πέτρου Χάρη.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ

Ακολουθεί, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Απριλίου, μια διημερίδα αφιερωμένη στον «Σοφοκλή, τον μεγάλο κλασικό της τραγωδίας».
Και τις δύο αυτές ημέρες, από τις 5.30 ως τις 9.30 μ.μ., θα παρουσιαστούν οι πιο ενδιαφέρουσες από τις σχετικές εισηγήσεις που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο του 42ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες.

ΤΑ «Η' ΠΟΛΥΔΟΥΡΕΙΑ» ΚΑΙ Η ΚΟΡΑΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ

Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων ολοκληρώνονται με τα 8α «Πολυδούρεια», τα οποία θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε μια άγνωστη κατά κύριο λόγο ποιήτρια: την Κοραλία Θεοτοκά.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα όσο και τραγική φιγούρα της ελληνικής ποίησης - η ιδέα για την παρουσίαση της οποίας ανήκει στον οργανωτικό γραμματέα του συνδέσμου, Γιώργο Σερεμετάκη.
Η Κοραλία Θεοτοκά (1935-1976) εξέδωσε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο Απόπειρες το 1963 , ενώ ποιήματά της είχαν ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό "Νέα Εστία". Το 1966 παντρεύτηκε τον Γιώργο Θεοτοκά, έναν από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του στις 30 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Εκτοτε αφοσιώθηκε στη φροντίδα του εκδιδόμενου και ανέκδοτου έργου του. Το 1967 εξέδωσε την δεύτερη συλλογή ποιημάτων της «Σε άλλο φως», αλλά αρνήθηκε τη διακίνησή της στο εμπόριο λόγω της μεσολάβησης της δικτατορίας. Από εκείνη τη χρονιά ως το 1974 υπήρξε μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ). Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, εξέδωσε δύο ακόμη ποιητικά έργα. Ομως ποτέ δεν ξεπέρασε το θάνατο του συζύγου της - και τον Δεκέμβριο του 1976 αυτοκτόνησε, πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού της στην Αθήνα.
Οπως ανέφερε λοιπόν χθες και η Μ. Τσαγκαράκη, είναι φανερή η «συγγένεια» της Κοραλίας Θεοτοκά με τη Μαρία Πόλυδούρη - γεγονός που την καθιστά ιδανική λογοτεχνική προσωπικότητα για να παρουσιαστεί σε αυτή την καθιερωμένη πια σειρά εκδηλώσεων, στη μνήμη της Μεσσήνιας ποιήτριας.

• Από αριστερά: Γιώργος Σερεμετάκης, Μίνα Σταθοπούλου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαρία Τσαγκαράκη, Βασίλης Μπαζάνης


NEWSLETTER