Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 21:52

Εικόνες εγκατάλειψης στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης - Οι μειοψηφίες ζητούν να επιστρέψει ο χώρος στο Δήμο

Γράφτηκε από τον
Εικόνες εγκατάλειψης στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης - Οι μειοψηφίες ζητούν να επιστρέψει ο χώρος στο Δήμο

Εγκατάλειψη είναι το χαρακτηριστικό που επικρατεί στο Φιλοσοφικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης, μερικές δεκάδες μέτρα νοτιοανατολικά του Δημαρχείου. Οι εντυπωσιακές μαρμάρινες πλάκες που τοποθέτησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου -στο οποίο έχει παραχωρηθεί το οίκημα εδώ και περίπου 5 χρόνια- αποτελούν τραγική παραφωνία με την εικόνα του υπόλοιπου συγκροτήματος.
Τα χορτάρια στον κλειδωμένο περίβολο έχουν θεριέψει, τα κτήρια έχουν εμφανή τα σημάδια της έλλειψης οποιασδήποτε συντήρησης και η γενική εντύπωση που αποπνέει η εμφάνιση της παραμελημένης αυτής υποδομής είναι απογοητευτική.
Η παραχώρηση -για 5 χρόνια- του συγκροτήματος από το δήμο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το Δεκέμβριο του 2006 έγινε με το σκεπτικό να λειτουργήσει μεταπτυχιακό τμήμα στο Φιλοσοφικό Κέντρο, στο οποίο -σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε- το ΑΕΙ της Πελοποννήσου αναλάμβανε την υποχρέωση να εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες, ώστε να καταστεί λειτουργικό και να αξιοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίον το παραχώρησε ο Δήμος Μεσσήνης.
Οι προβλεπόμενες εργασίες δεν έγιναν, μεταπτυχιακό τμήμα ποτέ δεν λειτούργησε βεβαίως, και το κτήριο παρέμεινε έρημο, ασυντήρητο και αναξιοποίητο -μόνη παρέμβαση οι... μαρμάρινες πλάκες στην είσοδο του περιβόλου.
Πέρυσι το χειμώνα, το απελθόν Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θέλησε να πάρει απόφαση σε αίτημα του Πανεπιστημίου σχετικά με το μέλλον του Φιλοσοφικού Κέντρου, καθώς, όπως η τότε δημοτική αρχή εκτίμησε, δεν ήταν πρέπον να δεσμεύσει τη διάδοχό της -αφήνοντας σε αυτήν τη λήψη απόφασης για το εν λόγω θέμα.


NEWSLETTER