Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 21:16

Καλαμάτα και Τρίπολη ερίζουν για τις φυλακές

Γράφτηκε από την

Σε "μήλον της Εριδος" μεταξύ Καλαμάτας και Τρίπολης εξελίσσεται η ίδρυση νέων φυλακών που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στους νομούς Μεσσηνίας ή Αρκαδίας. Η μάχη προμηνύεται σκληρή μεταξύ των δύο πόλεων καθώς η Τρίπολη θα διεκδικήσει την παραμονή των υφιστάμενων φυλακών, ενώ η Καλαμάτα έχει το δυνατό χαρτί της ύπαρξης του Εφετείου.
Ηδη ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης φυλακών οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα εξυπηρετούν το Εφετείο Καλαμάτας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού, μετά από σχετική πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, καλούνται να αποφασίσουν αν επιθυμούν την ίδρυση και λειτουργία γενικού καταστήματος κράτησης στα διοικητικά όρια της περιφέρειάς τους.
"Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν υπάρχει Εφετείο χωρίς φυλακές και η ίδρυσή τους θα ενδυναμώσει το ήδη υφιστάμενο Εφετείο Καλαμάτας", ανέφερε στην "Ε" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητο να λειτουργήσουν φυλακές εκτός της διοικητικής περιφέρειας του Εφετείου.
Τόνισε δε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί στο νομό περιοχές κατάλληλες για την ανέγερση καταστήματος κράτησης και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, τις τοποθεσίες οι οποίες σκόπιμα δεν ανακοινώνονται, θα επισκεφτεί για αυτοψία κλιμάκιο της "Θέμιδας Κατασκευαστική ΑΕ" - ενώ την τελική απόφαση για την έγκριση ή μη μιας τοποθεσίας θα πάρει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Εν τω μεταξύ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος, Τάσος Κακλαμάνος, χαρακτήρισε το θέμα των φυλακών ως υψίστης σημασίας για την πόλη βρίσκοντας συμπαραστάτη το δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη ο οποίος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της διεκδίκησης παραμονής των φυλακών. Μάλιστα η συζήτηση εστιάστηκε στο ότι η Τρίπολη δεν πρέπει να χάσει μια ακόμα υπηρεσία -αφού με την ίδρυση νέου καταστήματος κράτησης οι υφιστάμενες φυλακές θα κλείσουν-, ή την ευκαιρία να ιδρυθούν φυλακές εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου.