Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 07:57

Ξανάνοιξε για λίγες ώρες η ιστορική παμπ "Φανάρι" στην Καλαμάτα, "πλημμυρίζοντας" με αναμνήσεις (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Η παμπ - μπαρ "Φανάρι", Αριστοδήμου και Βασ. Αμαλίας, η πρώτη παμπ της Καλαμάτας που έκλεισε με το σεισμό του Σεπτεμβρίου 1986, ξανάνοιξε την πόρτα της για τον κόσμο, για τους παλιούς πελάτες της, το βράδυ του Σαββάτου, κατά την περιήγηση στη νυχτερινή διασκέδαση της πόλης στη δεκαετία του 1980, που οργάνωσε η ομάδα "Πάμε Βόλτα".

Ο ιδιοκτήτης της Ανδρέας Βακαλόπουλος φώτισε το χώρο με γεννήτρια και οι πελάτες της, από 50 και πάνω σήμερα, μαθητές και νεαροί εκείνη την εποχή, σε κλίμα συγκίνησης και αναμνήσεων, γύρισαν τις μνήμες τους στη δεκαετία του ’80. 

Το μπαρ με τα ποτά σκονισμένα από το 1986, ο τιμοκατάλογος με τις τιμές σε δραχμές, μια αφίσα που είχε μείνει από τότε, η ζωγραφιά με τον κόκορα στις τουαλέτες και οι αυγοθήκες στην κατεστραμμένη οροφή, ζωντάνεψαν μνήμες με μουσική και διασκέδαση, σε κάτι πρωτοποριακό για την πόλη εκείνη την εποχή. Τα τραπεζάκια - ραπτομηχανές δεν υπήρχαν, γιατί όπως μας είπε ο Ανδρ. Βακαλόπουλος τα μάζεψε, γιατί είχαν αρχίσει να μπαίνουν στον εγκαταλειμμένο χώρο και να τα κλέβουν. Ο ιδιοκτήτης μαζί με τον Παύλο Γκρέκη που μπήκε στην μπάρα, βρήκαν βιβλίο εσόδων κι εξόδων και τα αναδευτήρια, τα πλαστικά με τις ανθρώπινες φιγούρες που οι πελάτες ανακάτευαν το ποτό. Ο Ανδρ. Βακαλόπουλος θυμήθηκε στιγμές από τη λειτουργία του "Φαναριού", το προσωπικό που εργάστηκε, τις αυγοθήκες στην οροφή που μπήκαν για ντεκόρ κι έκαναν την καλύτερη ηχομόνωση, τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον Κωστάκη το Μάλαμα, που του έφερνε και του πωλούσε τσιγάρα με απόδειξη.

Η περιήγηση του "Πάμε Βόλτα" συνεχίστηκε και σε περιοχές με άλλα καταστήματα - στέκια της δεκαετίας του ’80.

Γ.Σ.