Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 13:40

Νοσοκομείο Σπάρτης: Πρόληψη των επιπτώσεων από τον καύσωνα

Γράφτηκε από την

Με αφορμή το δελτίο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα κατά τις επόμενες ημέρες στη Λακωνία και ιδιαίτερα στην πόλη της Σπάρτης, θεωρείται επιβεβλημένο να ληφθούν ορισμένα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ώστε ν’ αποφευχθούν εκείνες οι παθολογικές καταστάσεις, που δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό από υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να τον οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι : έντονος πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος : πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.
Για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα πρέπει να παίρνουμε τα ακόλουθα μέτρα :
Προσπαθούμε να παραμένουμε σε μέρη δροσερά ή κλιματιζόμενα. Αποφεύγουμε τους χώρους με συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις κάτω από τον καυτό ήλιο.
Να αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και την άσκηση σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή κάτω από τον ήλιο.
Φοράμε δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υλικά ώστε το σώμα να αναπνέει. Επίσης βάζουμε πάντοτε καπέλο όταν κυκλοφορούμε στον ήλιο.
Τρώμε ελαφριά και μικρά γεύματα με λίγα λιπαρά πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Πίνουμε άφθονο νερό και αποφεύγουμε εντελώς τα οινοπνευματώδη ποτά.
Κάνουμε πολλά δροσερά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προληπτικά βάζουμε δροσερές κομπρέσες στο λαιμό ή το μέτωπο.
Προστατεύουμε τα μάτια μας από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου φορώντας απορροφητικά γυαλιά ηλίου.
Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας σε περίπτωση που πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ίσως χρειαστεί τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων, επειδή κάποια από αυτά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Αποφεύγουμε τα πολύωρα ταξίδια, ειδικά με μέσα που δεν κλιματίζονται, κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
Τέλος, ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα, τα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά, καθώς και οι ηλικιωμένοι. 


Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ. Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Ι. ΚΟΥΦΟΣ


NEWSLETTER