Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 09:17

Μακριά από την Μεσσηνία οι λαθρέμποροι τσιγάρων

Γράφτηκε από την
Μακριά από την Μεσσηνία οι λαθρέμποροι τσιγάρων

Η ενίσχυση της αστυνόμευσης τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα φαίνεται ότι απομάκρυνε τους λαθρέμπορους τσιγάρων από τις ακτές της Μεσσηνίας, καθώς φέτος το χειμώνα δεν υπήρξαν ούτε μεμονωμένα περιστατικά. Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα κλιμάκια ανδρών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας επικουρούμενα από διπλά πληρώματα του σκάφους του Λιμεναρχείου επιχειρούν άλλωστε νυχθημερόν.

Το σύνολο περιπολιών αυξήθηκε κατά  54% (1.506 περιπολίες) από το  2014, ενώ διενεργήθηκαν 1.143 περιπολίες (αύξηση 61%). Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των περιπολιών και των προληπτικών ελέγχων είναι ευθύνη της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, προϊστάμενος της οποίας είναι ο αρχιπλοίαρχος Σταμάτης Καλογείτων, με τον οποίο μίλησε η "Ε". Βέβαια θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι συνέβαλαν σημαντικά και οι επιτυχίες της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας το προηγούμενο διάστημα, που φόβισαν τους λαθρέμπορους και τους έκαναν να αναζητήσουν πιο σίγουρους θαλάσσιους δρόμους. Θυμίζουμε τις 3 κατασχέσεις πλοίων με παράνομο φορτίο 174.442.600 τεμαχίων τσιγάρων (διαφυγόντες δασμοί 31,5 εκατ. ευρώ), καθώς και τις 27 συλλήψεις πληρωμάτων.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ

Σημαντικά όμως ήταν και τα αποτελέσματα στο λιμάνι της Πάτρας, όπου με τη συνεργασία της Αστυνομίας εκεί, το Λιμενικό έχει καταφέρει τους τελευταίους 6 μήνες να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να ταξιδέψουν λαθραία στην Ιταλία, όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της 5ης ΠΕΔΙΛΣ. Με τον οποίο μιλήσαμε και για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων και τα αποτελέσματά τους στην Πελοπόννησο και τις περιοχές ευθύνης της Περιφερειακής Διοίκησης. Στη διάρκεια της συζήτησής μας, ο κ. Καλογείτων μας είπε μεταξύ άλλων και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθεί και θα βγει στη θάλασσα ξανά για περιπολίες το σκάφος της Πύλου. Οσο για το προσωπικό και τα μέσα στις Λιμενικές Αρχές που προΐσταται η 5η ΠΕΔΙΛΣ, σημείωσε πως δεν υφίσταται ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς μέσα από συνεργατική δουλειά και αστυνόμευση με πλήρη αξιοποίηση των χερσαίων μέσων, ξεπερνιούνται τα όποια προβλήματα -ενώ στη θάλασσα έχει βρεθεί ο τρόπος μέσω της αλληλοκάλυψης όμορων λιμενικών αρχών, όποτε αυτό απαιτηθεί.

Η Λιμενική Αρχή της Πάτρας διαθέτει εξάλλου δύο περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, ενώ τα φουσκωτά της Καλαμάτας και του Γυθείου είναι σχεδόν παντός καιρού με καλές δυνατότητες. Τα δύο ναυαγοσωστικά της Μονεμβασιάς και του Κατακόλου συμπληρώνουν το δυναμικό σε επιχειρησιακά μέσα και μαζί με τα μικρότερα πλωτά των υπόλοιπων Λιμενικών Αρχών «δημιουργούν ένα ικανό σύνολο επιχειρησιακών μέσων, τα οποία με τον απαράμιλλο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση των πληρωμάτων εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή αστυνόμευση και ασφάλεια στον θαλάσσιο χώρο».  

Εξάλλου, υπενθύμισε ο αρχιπλοίαρχος, η αστυνόμευση ενισχύεται με εναέρια μέσα.

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Ενα δείγμα από τη δουλειά που έχει γίνει είναι και οι έλεγχοι στο νησάκι Τριζόνια και την ευρύτερη περιοχή. Μόνο το χρόνο που πέρασε διαπιστώθηκαν 29 παραβάσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η παρουσία του Λιμενικού στην περιοχή έχει ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων. Αλλά και στα δύο λιμάνια με μεγάλη επιβατική κίνηση, το Κατάκολο και την Κυλλήνη, οι έλεγχοι ήταν καθημερινοί. Ειδικά σε αυτό της Κυλλήνης μικτά κλιμάκια ΚΕΑ, Ασφάλειας και Τροχαίας κατέγραψαν 109 παραβάσεις ΚΟΚ με 7 πταισματικές παραβάσεις, σε σύνολο 1.632 ελέγχων. Επίσης οι Λιμενικές Αρχές Κατακόλου και Κυλλήνης έλεγξαν στα επιβατηγά πλοία και τυχόν παραβιάσεις και παραλείψεις στα δικαιώματα που προβλέπονται από το νόμο για τα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων στη γραμμή Κυλλήνη - Ζάκυνθος - Κεφαλλονιά, και καταγράφηκαν 7 παραβάσεις.

Η 5η Περιφερειακή Διοίκηση κινητοποίησε το σύνολο των πλωτών και χερσαίων μέσων, δίνοντας έμφαση στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και των Κυθήρων, καθώς και του Λακωνικού, Μεσσηνιακού και Κυπαρισσιακού Κόλπου, για να χτυπήσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και να αποτρέψει την είσοδο παράτυπων μεταναστών ή να τους διασώσει όταν αυτοί κινδύνευαν. Συστηματικοί έλεγχοι και επιχειρήσεις έγιναν και για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας και Ναυπλίου, με αποτέλεσμα την κατάσχεση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και συλλήψεις, αλλά και κατασχέσεις λαθραίου καπνού και τσιγάρων.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η δραστηριότητα της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης δεν σταματά στην αστυνόμευση και καταστολή. Το χρόνο που πέρασε στελέχη της συμμετείχαν και σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Λιμενικοί του Κατακόλου συμμετείχαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο πάνω σε θέματα τροχαίας. Επίσης λιμενικοί από τα Λιμεναρχεία Μεσολογγίου, Ιτέας και Κυλλήνης εκπαιδεύτηκαν ώστε να αναγνωρίζουν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και στο πώς να ελέγχουν ένα όχημα. Τα σεμινάρια αυτά έγιναν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας από Γερμανό αξιωματικό και στελέχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πατρών για δωρεάν μαθήματα ιστιοπλοΐας σε παιδιά λιμενικών.


NEWSLETTER