Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 09:26

Μαθητές του Λυκείου Κυπαρισσίας καταγράφουν υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα

Γράφτηκε από την

Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα καταγράφουν μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εργασία, παρακαταθήκη για την περιοχή, καθώς η ελιά είναι συνυφασμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του τόπου.

Πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας ως μέλος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΛΙΑ, μέσα από την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ελιά: Ο θησαυρός της Μεσσηνίας» κατά το σχολικό έτος 2015-2016, συμμετέχει στην προσπάθεια καταγραφής των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, την οποία οργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας ως συντονιστικός φορέας, σε συνεργασία με άλλους φορείς. 

Στόχος της καταγραφής αυτής είναι η φωτογράφιση και ταυτοποίηση των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, καθώς και η συγκέντρωση πιθανών μύθων, θρύλων ή ιστοριών που υπάρχουν και σχετίζονται με τα δέντρα αυτά. Είναι σημαντικό επίσης να διασωθεί γενετικό υλικό των ελληνικών ποικιλιών ελιάς.

Ετσι στο πλαίσιο του προγράμματος, αφού ενημερώθηκαν  για κάποιες υπεραιωνόβιες ελιές στην περιοχή τους από το ΚΠΕ Καλαμάτας, μια ομάδα μαθητών μαζί με τους συντονιστές καθηγητές του προγράμματος, Ντρούλια Κατερίνα, Σπύρο Δημητρακόπουλο και Χαρά Κουροπούλου, βρέθηκε στους ελαιώνες χρησιμοποιώντας την ταυτότητα του υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου για να τα καταγράψουν. 

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι οι μαθητές: «Φωτογραφίσαμε τα δέντρα, συλλέξαμε τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως την ακριβή γεωγραφική τους θέση, και συζητήσαμε με τους ιδιοκτήτες για τυχόν ιστορίες που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δέντρα. Τέλος στείλαμε όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ώστε να ενσωματώσει τα ελαιόδεντρα αυτά στον χάρτη με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της περιοχής».