Κυριακή, 01 Μαϊος 2016 09:02

120 χρόνια οδοντωτός σιδηρόδρομος 

Γράφτηκε από την
120 χρόνια οδοντωτός σιδηρόδρομος 

Τα 120 χρόνια ζωής του γιορτάζει ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος στη διαδρομή Διακοφτό - Καλάβρυτα. Φέτος λοιπόν ο Μάιος αναδεικνύεται σε μήνα μοναδικών αποδράσεων και εμπειριών στη φύση, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ανοιχτών εκδηλώσεων με επίκεντρο μια από τις σπανιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου, υπό τον τίτλο "Εν Συρμώ - Γιορτές Οδοντωτού" και με σύνθημα "Μας ταξιδεύει, μας ενώνει, μας εμπνέει".

Η συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΠΑ) του Δήμου Αιγιαλείας, του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, του Φορέα Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού, της "Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.", του Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού, δημιούργησε ένα ελκυστικό πρόγραμμα γεμάτο ταξίδια με μειωμένο εισιτήριο για μαθητές και ομάδες, πεζοπορία στο μοναδικό φαράγγι του Βουραϊκού, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τοπικών προϊόντων, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσίαση βιβλίου από το Γενικό Λύκειο Διακοπτού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Η κήρυξη της έναρξης θα γίνει από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, με την παρουσία των προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Παναγιώτη Θεοχάρη και Φίλιππου Τσαλίδη, των δημάρχων Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλουκαι Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά και της προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ Μαρίας Τσουκαλά. 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επανεκκίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001, ομιλίες και παρουσιάσεις για την ιστορία των 120 χρόνων του Οδοντωτού. Την Κυριακή 8 Μαΐου το πρωί, εξάλλου, χιλιάδες πεζοπόροι αναμένεται να συμμετάσχουν στο 36ο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού, ενώ οι δύο φιλοξενούμενοι υπουργοί θα κατέβουν με το τρενάκι από τα Καλάβρυτα στο Διακοπτό, συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.ensirmo.gr, καθώς και στη σελίδα “Εν Συρμώ - Γιορτές Οδοντωτού”.


NEWSLETTER