Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 15:13

Ο "ΑΡΧΕΛΩΝ" στην παραλία  ωοτοκίας Ζάγκα - Μεμί

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο "ΑΡΧΕΛΩΝ" στην παραλία  ωοτοκίας Ζάγκα - Μεμί

Τη δράση του στην Κορώνη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, στην παραλία ωοτοκίας Ζάγκα - Μεμί, ξεκίνησε από τις 7 Ιουνίου ο Σύλλογος "ΑΡΧΕΛΩΝ". 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, πρόκειται για μία περιοχή που ο "ΑΡΧΕΛΩΝ" δραστηριοποιείται από το 1995, καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές, καθώς και ενημερώνοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Η παραλία αυτή φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 50 φωλιές σε μήκος 2,7 χιλιομέτρων. Τα ξημερώματα της πρώτης πρωινής περιπολίας την Τρίτη 7 Ιουνίου οι εθελοντές του "ΑΡΧΕΛΩΝ" εντόπισαν τις πρώτες φωλιές καρέτα - καρέτα για τη φετινή χρονιά, οι οποίες και προστατεύτηκαν με την μέθοδο προστασίας που χρησιμοποιείται σε όλη την Πελοπόννησο για αποφυγή πιθανής θήρευσης (π.χ. σκυλιά) και καθώς επίσης διότι βρίσκονται σε σημείο με οργανωμένη τουριστική χρήση (ξαπλώστρες, ομπρέλες). Οι πρώτες φωλιές που εντοπίστηκαν ήταν τέσσερις, γεγονός που επιβεβαιώνει την έναρξη της ωοτοκίας σε όλη την Μεσόγειο νωρίτερα από τα καθιερωμένα. Αυτό σχετίζεται με τον ήπιο χειμώνα που είχαμε φέτος, καθώς οι θαλάσσιες χελώνες είναι εξώθερμα ζώα, που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναπαραγωγή, ωοτοκία).  

Ο "ΑΡΧΕΛΩΝ" επισημαίνει ότι «η Κορώνη, με τον ειδυλλιακό χαρακτήρα της και την θαυμάσια αρχιτεκτονική της, έχει να αναδείξει μία ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, καθώς γειτνιάζει με μία από τις παραλίες της Πελοποννήσου που ωοτοκεί το υπό εξαφάνιση είδος καρέτα - καρέτα. Με σεβασμό για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε αυτό τον τόπο και μειώνοντας όσο γίνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις των ανθρώπινων ενεργειών, προστατεύουμε ουσιαστικά το περιβάλλον που εμείς και οι επόμενες γενιές χρειαζόμαστε για να ζήσουμε». 

Ο σύλλογος καλεί το Δήμο Πύλου - Νέστορος «να σταθεί αρωγός στο έργο του "ΑΡΧΕΛΩΝ" που δεν μπορεί να επιτελεστεί χωρίς την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής». 

Περισσότερες πληροφορίες σε λίγες ημέρες θα δίνονται στον ενημερωτικό σταθμό του "ΑΡΧΕΛΩΝ" στο λιμάνι της Κορώνης ή στο τηλέφωνο 6951-009785 (Νεστορίδου Πολύμνια, συντονίστρια προγράμματος Πελοποννήσου).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER