Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 08:44

"Τρύπες" στην Πυλία με τα ασθενοφόρα

Γράφτηκε από τον
"Τρύπες" στην Πυλία με τα ασθενοφόρα

Κίνδυνος να μείνει υγειονομικά ακάλυπτη η περιοχή της Πυλίας λόγω έλλειψης οδηγών στο Κέντρο Υγείας Πύλου. Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η ευρύτερη περιοχή είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες δεν επαρκεί το προσωπικό για να καλυφθούν οι απαιτούμενες βάρδιες, με αποτέλεσμα για ολόκληρα 8ωρα ή και περισσότερο να μην υπάρχει ουσιαστικά διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Μετά την πρόσφατη μετακίνηση οδηγού με υπηρεσιακή απόφαση σε μονάδα των Ιωαννίνων και με δεδομένη την απουσία άλλου οδηγού με αναρρωτική άδεια μετά από τροχαίο εν ώρα υπηρεσίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 οδηγοί στο Κέντρο Υγείας Πύλου συνεπικουρούμενοι από το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ στην περιοχή, που δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις περίπου 90 βάρδιες, που υπάρχουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι περιστατικά σαν το χθεσινό, όπου για ένα έμφραγμα στην Πύλο σε ώρα που υπήρχε “τρύπα”, κλήθηκε όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις το ΕΚΑΒ Καλαμάτας και έστειλε το πλησιέστερο ασθενοφόρο, που ήταν στα Φιλιατρά!

Τη δύσκολη κατάσταση επιβεβαίωσε μιλώντας στην “Ε” ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλου Μιχάλης Ρεντούλης, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει εγγράφως ως όφειλε από το Δήμο Πύλου - Νέστορος την απόσπαση ενός οδηγού για την κάλυψη των αναγκών.

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 78 του νόμου 4368/16 “στις περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται:

α) προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και

β) προσωπικό των Ο.Τ.Α. να οδηγεί τα ασθενοφόρα που ανήκουν στο κέντρο υγείας, κατόπιν αιτήματος αυτού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Το ως άνω προσωπικό πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο κέντρο υγείας”.

Κι ενώ το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος, που υπήρχε μεγάλη προσέλευση κόσμου στην περιοχή, από το Δήμο Πύλου - Νέστορος παραχωρήθηκε ο οδηγός του δημοτικού ασθενοφόρου που βρίσκεται στη Χώρα, εντούτοις πλέον με επίσημο έγγραφο του δήμου ζητείται από το Κ.Υ. Πύλου να μην συμπεριλάβει ξανά τον συγκεκριμένο εργαζόμενο στο πρόγραμμα “για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους”, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο εν λόγω οδηγός πληροί και τις δύο προϋποθέσεις, που προβλέπει ο παραπάνω νόμος.

Οσο για την πρόβλεψη κάλυψης της θέσης από το Πυροσβεστικό Σώμα, κάτι τέτοιο μάλλον ως ουτοπικό μπορεί να χαρακτηρισθεί εν μέσω θερινής περιόδου για ευνόητους λόγους.

Από τη διεύθυνση του Κ.Υ. Πύλου το ζήτημα έχει κοινοποιηθεί τόσο προς την 6η ΥΠΕ, όσο και προς τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, ενώ προσεχώς θα ακολουθήσει και νέα υπόμνηση προς το Δήμο Πύλου - Νέστορος, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία λύση έστω για τους μήνες αιχμής, κατά τους οποίους η συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα καλύπτει πληθυσμό, που αγγίζει τα 30.000 άτομα.

Δ.Πλ.


NEWSLETTER