Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 22:21

Δεν ανησυχούν στο Γεωδυναμικό για τους σεισμούς

Γράφτηκε από τον
Δεν ανησυχούν στο Γεωδυναμικό για τους σεισμούς

Η επιστημονική κοινότητα περιορίζεται στην παρακολούθηση και την καταγραφή των σεισμικών φαινομένων που εξελίσσονται για τουλάχιστον 2 μήνες στην κεντρική κυρίως Μεσσηνία, σκορπώντας ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους.
Η πιο πρόσφατη αισθητή -και στην Καλαμάτα- εκδήλωση ήταν η δόνηση των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χθες στις 12.50 το μεσημέρι, με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα βόρεια/βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στην περιοχή της Αλλαγής, με εστιακό βάθος 10,2 χιλιόμετρα.
Μιλώντας χθες το μεσημέρι στην «Ε», ο γεωλόγος Μαρίνος Χαραλαμπάκης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία. Δήλωσε ωστόσο ότι κατανοεί την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η εμμονή του φαινομένου στους κατοίκους της Μεσσηνίας - ιδιαίτερα στο Δήμο Οιχαλίας.
Σημειώνοντας ότι και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου εκδηλώνονται σεισμοί τις τελευταίες εβδομάδες -αλλά χωρίς να συνδέει τα φαινόμενα- ο Μ. Χαραλαμπάκης είπε, αναφερόμενος στη Μεσσηνία, ότι η διέγερση στην περιοχή προκαλεί πολλούς μικρούς και επιφανειακούς σεισμούς, η ακολουθία των οποίων ωστόσο δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις:
«Μιλάμε για κατά βάση μικρούς σεισμούς σε εστιακά βάθη 10 με 12 χιλιόμετρα - αυτούς που ονομάζουμε επιφανειακούς», είπε ο Μ. Χαραλαμπάκης, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται και καταγράφεται λεπτομερώς από τους σεισμογράφους και τα υπόλοιπα επιστημονικά όργανα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.


NEWSLETTER