Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 21:04

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις δονήσεις στην Οιχαλία: Με 500 σεισμούς εκτονώθηκε η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί

Γράφτηκε από τον

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν χθες ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας και ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς κατά την αυτοψία τους στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας που εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρείται από συνεχείς σεισμικές δονήσεις.
Δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο που να μας δείχνει ότι μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή, τόνισαν, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός των σεισμών -500 έχουν καταγραφεί- δείχνει πως υπάρχει εκτόνωση της ενέργειας που ήταν συσσωρευμένη στην περιοχή. Παρατήρησαν ότι τέτοιο φαινόμενα, να καταγράφονται συνεχείς σεισμοί επί μακρά χρονική περίοδο σε μια περιοχή, δεν είναι συχνά στον ελληνικό χώρο αλλά δεν είναι και πρωτόγνωρα, ενώ στατιστικά όπου έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα ποτέ δεν έχουν δώσει μεγάλο σεισμό.
Τόνισαν επίσης ότι οι σεισμοί είναι ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή καθώς το επίκεντρο βρίσκεται... κάτω από τα πόδια τους και το εστιακό βάθος στην πλειοψηφία των σεισμών είναι στα 5-15 χιλιόμετρα. Βλέποντας αρκετά σπίτια της περιοχής, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο δομικός ιστός είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να αντέξει σίγουρα και μεγαλύτερες εντάσεις, ενώ σημείωσαν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν σε παλιά και μη συντηρημένα σπίτια.
Για το πόσο θα συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, είπαν ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακριβώς, αλλά το προσδιόρισαν για περίπου 1 μήνα. Ζήτησαν δε από τους κατοίκους να μην ακούν τα διάφορα σενάρια που ακούγονται στην περιοχή, καθώς οι σεισμοί είναι ένα φυσιολογικό γεωλογικό φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με επιφανειακές παρεμβάσεις από διάφορα έργα που εκτελούνται.
Οσο για τους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι μαζί με τους σεισμούς, τόνισαν ότι είναι φυσιολογικό αφού βρίσκονται ακριβώς πάνω από το επίκεντρο. Εξετάζοντας μάλιστα ένα ρήγμα στο έδαφος στο χωριό Σιάμου, εκ πρώτης παρατήρησαν ότι είναι απόλυτα σύμφωνο με τα δεδομένα που έχουν δώσει και τα όργανα στα εργαστήρια τους.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Ο Ευθ. Λέκκας και ο Αθ. Γκανάς, συνοδευόμενοι από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά και τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Γιαννακέα, ξεκίνησαν την αυτοψία τους από τη Μερόπη όπου τους περίμεναν οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Σταυρόπουλος, Ηλίας Ντονάς και Γιώργος Κατσαμπάνης, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ελένη Αλειφέρη και αρκετοί κάτοικοι. Επισκέφτηκαν αρκετά σπίτια εξετάζοντας ρωγμές και ακούγοντας τους πολίτες για το πώς ένιωσαν τους σεισμούς - και ιδιαίτερα τους δύο μεγαλύτερους στις 14 Αυγούστου και στις 14 Σεπτεμβρίου. Οπως διαπιστώθηκε, στη συγκεκριμένη περιοχή τα περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον πρώτο σεισμό που ήταν και το επίκεντρο πιο κοντά.
Στην συνέχεια στο χώρο του ΚΕΠ έγινε μια ενημέρωση προς τους κατοίκους. Τους δύο επιστήμονες καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Ηλ. Σταυρόπουλος ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, την οποία και χαρακτήρισε σημαντική.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τόνισε πως επειδή το φαινόμενο εξακολουθεί επί μακρό χρονικό διάστημα και έχουν εμφανιστεί πολλοί... "σεισμολόγοι του καφενείου", κλήθηκαν δύο καταξιωμένοι επιστήμονες να ενημερώσουν για την κατάσταση. Τόνισε ότι αναλυτική καταγραφή των ζημιών θα γίνει από το ΤΑΣ αλλά σημείωσε ότι η κρατική μηχανή δεν δούλεψε όπως έπρεπε κι έτσι χρειάστηκε να ασκηθούν αρκετές πιέσεις, ενώ και ο ίδιος πήγε στο υπουργείο Υποδομών για αυτό το θέμα.
Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου ευχαρίστησε τους κ. Λέκκα και Γκανά, δίνοντας συγχαρητήρια στην Αυτοδιοίκηση που πήρε αυτή την πρωτοβουλία. Υπάρχει έντονη ανησυχία, τόνισε, και δικαιολογημένη καθώς ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, είπε - και δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από το ΤΑΣ θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να δοθούν λυόμενα όπου υπάρχει ανάγκη.

ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ


Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι η παρουσία και των δύο επιστημόνων στην περιοχή έχει τριπλό στόχο: Ο πρώτος είναι να στηρίξει η Πολιτεία τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, αν και σε αυτές όπως εδώ έχουμε μικρούς σεισμούς. Ο δεύτερος είναι επιστημονικός, να διερευνηθεί το φαινόμενο, τι ακριβώς συμβαίνει. Και τρίτος είναι ο κοινωνικός στόχος, να ενημερωθούν οι κάτοικοι με ορθότητα και με ακρίβεια.
Στο επιστημονικό κομμάτι, είπε πως ναι, έχουμε μια σεισμική δραστηριότητα για αρκετό χρονικό διάστημα με μικρούς σεισμούς, όμως «δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο για μεγάλο σεισμό - αυτό κατηγορηματικά το αποκλείουμε, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο για όσα διαδίδονται σαν φήμες». Συμπλήρωσε ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά με του ίδιου επιπέδου σεισμούς και σιγά σιγά θα αποσβεστεί καθώς δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη.
Ο Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι είναι μια περίπτωση ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα - έχει παρατηρηθεί βέβαια και σε άλλες περιοχές, αλλά δεν είναι κάτι που το αντιμετωπίζουν συχνά στο Αστεροσκοπείο. Η Μεσσηνία είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας μας, είπε, ενώ τόνισε πως όποια φήμη ακούγεται είναι ανυπόστατη και αβάσιμη καθώς δεν υπάρχει καμία μέθοδος παγκοσμίως που να κάνει πρόγνωση. Οποιος κάνει προγνώσεις είναι ανεύθυνος, είπε χαρακτηριστικά.
Δείχνοντας ένας χάρτη της περιοχής με τους σεισμούς, παρατήρησε ότι τους τελευταίους 3 μήνες έχουν γίνει πάνω από 500 σεισμοί, όλοι μικρού μεγέθους από 1 έως 4,5 Ρίχτερ: «Δύο είναι τα κύρια γεγονότα, 14 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου, και με όσα στοιχεία έχουμε, βρήκαμε ότι τα βάθη είναι από 5 έως 20 χιλιόμετρα με τον κύριο όγκο από 5 έως 15 χιλιόμετρα και η εξέλιξη της ακολουθίας αυτής είναι κανονική. Στατιστικά κοιτώντας, βλέπουμε ότι είναι μια κανονική εξέλιξη. Θα έχουμε και άλλους σεισμούς 4 και 3 Ρίχτερ μέχρι να ηρεμήσει, δεν θα έχουμε όμως 6 - αυτή είναι η δική μας εκτίμηση. Πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο και δεν θα πρέπει να δίνουμε βάση σε φήμες που τρομοκρατούν τον κόσμο», τόνισε.
Ακολούθησαν ερωτήσεις για το αν συνδέεται το φαινόμενο αυτό με τα έργα του δρόμου αλλά και με το τμήμα της Τσακώνας που έπεσε. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι τα έργα που γίνονται σε δρόμους και γενικά στην επιφάνεια είναι πολύ μικρής κλίμακας για να δημιουργήσουν τέτοια φαινόμενα, ενώ ο κ. Γκανάς συμπλήρωσε πως από το δίκτυο που έχουν δεν έχει καταγραφεί ένδειξη για επιφανειακό φαινόμενο. Παρατήρησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούει τέτοιες φήμες, αλλά είπε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τους σεισμούς.
Σχετικά με τους θορύβους που ακούγονται σαν εκρήξεις, ο κ. Γκανάς σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα, ο κ. Λέκκας τόνισε πως είναι της τάξεως των 5,5 ρίχτερ στο ανώτατο όριο, αλλά με τη μεγάλη αυτή δραστηριότητα έχει υπάρξει εκτόνωση και έτσι δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το όριο.

ΣΤΟ ΣΙΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΥ


Στη συνέχεια οι επιστήμονες επισκέφτηκαν το χωριό Σιάμου. Εκεί η προσοχή τους επικεντρώθηκε σε ένα ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο έδαφος σε δρόμο του χωριού, το οποίο περνά και μέσα από σπίτια - ενώ όπως είπαν οι κάτοικοι, όσο περνά ο καιρός με τους σεισμούς μεγαλώνει και βαθαίνει. Οι καθηγητές παρατήρησαν ότι αυτό απλώς εντάσσεται στο σεισμικό γεγονός της περιοχής, και μάλιστα ότι η κατεύθυνση του σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση είναι ίδια με τις μετρήσεις που έχουν στο εργαστήριο.
Στη συνέχεια πήγαν στο χωριό Κατσαρού όπου επισκέφτηκαν τον κεντρικό ναό του χωριού που έχει υποστεί ζημιές και μίλησαν με τους κατοίκου. Εκεί ο Ευθ. Λέκκας επανέλαβε ότι αυτό το φαινόμενο με την μακρά διάρκεια μικρών σεισμών δείχνει ότι δεν θα πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη. Η συμπεριφορά των κτηρίων είναι εξαιρετική, τόνισε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα έμενε στο χωριό. Σημείωσε επίσης ότι το να γίνει μεγαλύτερος σεισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά η πιθανότητα είναι μία στο δισεκατομμύριο - όπως και το να βγεις έξω από το δημαρχείο και να σε χτυπήσει ένα φορτηγό.
Ο Αθ. Γκανάς εξήγησε ότι οι θόρυβοι είναι από την τριβή των πλακών και ακούγονται καθώς το επίκεντρο. «Μην ακούτε ότι λέγεται, είναι ανυπόστατο», είπε στους κατοίκους - ενώ σε ερωτήσεις για το ρήγμα στο Σιάμου σημείωσε ότι θα επανέλθουν στην περιοχή με όργανα για να το εξετάσουν.