Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 20:42

Κραυγή απόγνωσης των επαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ

Γράφτηκε από την
Κραυγή απόγνωσης των επαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ

Το Βιοτεχνικό Πάρκο έκλεισαν από νωρίς χθες το πρωί οι επαγγελματίες, συμμετέχοντας στην απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας. Ο Παύλος Γκρέκης, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ενοικιαστής καταστήματος στο Βιοτεχνικό Πάρκο, είπε στην "Ε" ότι ο αποκλεισμός έγινε με απόφαση της γενικής συνέλευσης των επαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ - οι οποίοι, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα λόγω ύφεσης, αντιμετωπίζουν και άλλα που έχουν να κάνουν με τα ενοίκια και τις εγκαταστάσεις του πάρκου. Πληροφόρησε μάλιστα ότι τις προσεχείς ημέρες θα γίνει και νέα συνέλευση των επαγγελματιών, για να δουν τα τρέχοντα θέματα λειτουργίας του πάρκου.
Ο κ. Γκρέκης μίλησε για τον κίνδυνο να ακολουθήσει... μπαράζ λουκέτων το επόμενο διάστημα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός και εκτός ΒΙΟΠΑ, ενώ επεσήμανε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δύο καταστήματα έχουν ήδη βάλει λουκέτο εντός των εγκαταστάσεων. «Κλείνουμε για μια ημέρα για να μην κλείσουμε για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά - και τόνισε ότι δεν μπορεί να κρατηθεί η οικονομία όταν στη Μεσσηνία ή στην Καλαμάτα «έχουμε αντικαταστήσει τις βιοτεχνίες με φαστ-φουντ και καφενεία, νομίζοντας ότι αυτή είναι η επιχειρηματικότητα».
Αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στο ΒΙΟΠΑ είπε ότι «για εμάς κυριαρχεί -και στη σημερινή μας απεργία- το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα ενοίκια, τα οποία δεν είναι πλέον φτηνά». Μάλιστα προανήγγειλε πως «θα επανέλθουμε πάρα πολύ σύντομα με διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της εταιρείας "Διοκλής Α.Ε." που διαχειρίζεται και το ΒΙΟΠΑ».
Ενα άλλο πρόβλημα, όπως είπε, είναι η προώθηση της ανακύκλωσης. Σημείωσε πως είναι σημαντικό το ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκαταστήσει μεγάλους κάδους, πλην όμως «εμείς είμαστε συνεργεία, είμαστε κατασκευαστικές μονάδες, είμαστε βιοτεχνικές μονάδες και ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων σε εμάς είναι μεγάλα αντικείμενα, πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα, ξύλο. Δυστυχώς όμως ό,τι μαζεύει ο δήμος από το ΒΙΟΠΑ και είναι ανακυκλώσιμο δεν πηγαίνει στην ανακύκλωση». Ετσι «μόνο όσοι επιχειρηματίες έχουν μέταλλο ή ξύλο φροντίζουν οι ίδιοι, με την παρέμβαση της δικής μας διοίκησης, και το εκποιούν σε επιχειρήσεις». Τόνισε πάντως ότι «ο δήμος που έχει μεγάλες μονάδες όπως είναι το Βιοτεχνικό Πάρκο και η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, με τη συμμετοχή και των επιχειρηματιών, θα μπορούσε να στηρίξει τη διαδικασία της ανακύκλωσης».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Παύλος Γκρέκης είπε επίσης ότι προβλήματα υπάρχουν και στις εγκαταστάσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου Καλαμάτας: «Το κτήριο αυτό του ΒΙΟΠΑ κατ' ανάγκην -λόγω όχι μόνο του μεγέθους, αλλά και της υφής της κατασκευής- θέλει μια περιοδική συντήρηση η οποία όμως δεν γίνεται, ή γίνεται κάτω από μεγάλη πίεση και μετά από δικές μας συντονισμένες ενέργειες», ανέφερε. Και πρόσθεσε πως «επειδή τώρα άλλαξε το καθεστώς κι η ΑΔΕΚ έγινε "Διοκλής" και πήρε όλη την περιουσία του δήμου, ευελπιστούμε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν μελέτες».
Στην παρούσα φάση επεσήμανε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα το έχουν «οι μετόπες των καταστημάτων. Γίνεται αποκόλληση του μπετόν και πέφτει». Οι επαγγελματίες περιμένουν λοιπόν να γίνει συντήρηση στο Γ' μπλοκ που παρουσιάζει και τα εντονότερα προβλήματα, «όπως έγινε με το Α' μπλοκ πριν από 4-5 χρόνια κι ένα κομμάτι του Β' μπλοκ».
Ο κ. Γκρέκης πρόσθεσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας και ο "Διοκλής" «θα πρέπει να σκύψουν στα θέματα αυτά, διότι οι επιχειρήσεις δεν είναι εύκολο πλέον να διατηρηθούν. Οποιος μπορεί και διατηρεί επιχείρηση σήμερα είναι ήρωας». Συμπλήρωσε δε ότι με τα θέματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάθε στήριξη. «Είναι άνισο το παιχνίδι, υπάρχουν επιχειρήσεις με μηδενικό τζίρο στο ΒΙΟΠΑ και έξω. Δεν μιλάμε για κέρδη, μιλάμε για μηδενικό τζίρο - και αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος  είναι να εκκινήσει τον παραγωγικό τομέα», επεσήμανε - ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί να μην έχει η περιοχή σου αγροτικό τομέα, μεταποίηση και εξαγωγές».
Εξαιτίας της κρίσης ανέφερε ότι έχουν κλείσει δύο επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ, «όμως το μπαράζ των κλεισιμάτων έρχεται αργότερα, γιατί προς το παρόν ο καθένας προσπαθεί να κρατήσει την επιχείρησή του ανοιχτή με την ελπίδα ότι θα γίνει εκκίνηση της οικονομίας». Βέβαια χωρίς να μπαίνει χρήμα στην αγορά, και μάλιστα φτηνό χρήμα όπως επεσήμανε ο κ. Γκρέκης, «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τον επιχειρηματία της Ιταλίας και της Γερμανίας - όταν εγώ σαν επιχειρηματίας αγοράζω με 10,5 και αυτός αγοράζει με 3,5».


NEWSLETTER