Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 15:22

10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας

 

 

 

Τα 10 χρόνια του κλείνει ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας και με την ευκαιρία αυτή διοργανώνει κάποιες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να ενημερώσουν πολίτες, νέους και εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη του ανακοίνωσαν στα ΜΜΕ τις εξελίξεις σχετικά με την διεύρυνση της δομής του Κέντρου Ημέρας. 

Η πρώτη εκδήλωση θα έχει ως θέμα "Συνεκπαίδευση μαθητών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στην τυπική εκπαίδευση: ρεαλισμός ή ουτοπία;" και σχεδιάστηκε από το Σύλλογο και το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και το ΚΕΔΔΥ. Αυτή θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ. με προσκεκλημένο τον Σπ. Σούλη (αν. καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) στο "Elite". Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Το Σάββατο ακολουθεί βιωματικό εργαστήριο στις 9 π.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, απλά για το εργαστήριο χρειάζεται προεγγραφή. Την Παρασκευή 26 Μαΐου σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ακολουθεί εκδήλωση σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει ο αστυνομικός τα άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Υπήρξε άμεσα θετική ανταπόκριση στην ιδέα, από τον διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, αστυνομικό διευθυντή Παναγιώτη Πούπουζα, όπως δήλωσε ο Κώστας Σαραβελάκης μέλος του Συλλόγου και διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου. Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα διοργανωθεί μία έκθεση με δημιουργίες παιδιών, τα οποία είναι αδέλφια ατόμων με αυτισμό. Εκεί ο κόσμος θα διαβάσει εκθέσεις και θα δει έργα τους, που γίνονται στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκίνησε από την προηγούμενη επιστημονικά υπεύθυνη, Γεωργία Παυλοπούλου. Το πρόγραμμα συνεχίζει μέχρι σήμερα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και η έκθεση θα γίνει από τις 28 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου στο φουαγιέ. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί ομιλία στις 30 Μαΐου στο Πνευματικό, πάνω στο θέμα. 

Εκτός από τα παραπάνω, πολύ σημαντική εξέλιξη είναι το ότι ο Σύλλογος έχει κάνει αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εμπλουτιστεί και να μεγαλώσει η δράση του Κέντρου. Ο ένας τομέας δράσης αφορά την πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά από 2 - 6 ετών και ο άλλος την ίδρυση δομής φιλοξενίας για τα παιδιά που ενηλικιώνονται. Ενας άλλος μεγάλος στόχος σχετίζεται με την ίδρυση ενός Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, ο οποίος θα δίνει απασχόληση σε άτομα με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Τώρα ξεκινά κάτι ανάλογο στην Κόρινθο και για την Καλαμάτα θα είναι η πρώτη φορά.

Ο κ. Σαραβελάκης ευχαρίστησε το Δήμο για τη στήριξη, το Ιδρυμα Καρέλια που το 2015 έδωσε 15.000, το Ιδρυμα Νιάρχος που το 2013 έδωσε επίσης 15.000 ευρώ (ύστερα από πρόταση του Μεσσήνιου ποδοσφαιριστή Σωκράτη Παπασταθόπουλου). Ευχαρίστησε ακόμη όλους όσους στηρίζουν το Σύλλογο, τα ιδρυτικά μέλη, τους πρώτους προέδρους Αθηνά Σπανού και Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο.

Η σχετική συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στο νέο χώρο του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, στις Εργατικές Κατοικίες Ασύλου. Ο νέος χώρος είναι στο πίσω μέρος του Κέντρου, παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και επισκευάστηκε με χρήματα που είχε συγκεντρώσει ο Σύλλογος από δωρεές. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Στάθης Χριστοδουλόπουλος μίλησε για το ξεκίνημα του Κέντρου Ημέρας από το 2009 και για το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 34 παιδιά που ωφελούνται από τα προγράμματα. Το προσωπικό είναι εξειδικευμένο, καλύπτει όλους τους τομείς και για κάθε παιδί ή έφηβο βγαίνει εξατομικευμένο πρόγραμμα. Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Μαρία Κενσαλή είπε πως το Κέντρο ξεκίνησε με 15 παιδιά και σήμερα έχει παραπάνω από τα διπλάσια. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ένταξη ή η επανένταξη των παιδιών σε σχολικό περιβάλλον, η ψυχοεκπαίδευση των ίδιων και των οικογενειών τους.

 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER