Τρίτη, 23 Μαϊος 2017 07:51

Το Κέντρο αυτισμού Μεσσηνίας σε παγκόσμια έρευνα 

Γράφτηκε από την
Το Κέντρο αυτισμού Μεσσηνίας σε παγκόσμια έρευνα 

 

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας στην παγκόσμια έρευνα για θέματα αυτισμού, που σκοπό έχει να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Δυο Ελληνίδες, ερευνήτριες της ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού με αναπτυξιακές διαταραχές, που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, σε συνεργασία με δομές στην Αθήνα και την Καλαμάτα, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε δύο άξονες της καθημερινής ζωής των οικογενειών με αυτισμό. Συγκεκριμένα, στη σχέση ανάμεσα στα αδέλφια και τον ρόλο του ύπνου στην ψυχική υγεία αλλά και τη μάθηση.  

Η Γεωργία Παυλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι η πρώην επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Καλαμάτας. Σήμερα είναι λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης, αλλά και υπεύθυνη  επόπτρια συνεργατικών μελετών με οικογένειες και σχολεία στο "LiLAS Lab" του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Η Μαρία - Μικαέλλα Χαδιαράκου γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με επόπτρια τη Γεωργία Παυλοπούλου. Σήμερα είναι αναπτυξιακή ψυχολόγος και εργάζεται ως ερευνήτρια στο "LiLAS Lab", με επίκεντρο την επίδραση του ύπνου σε αναπτυξιακές δυσκολίες.

Το Κέντρο Ημέρας ενίσχυσε μέρος των ερευνητικών εργασιών συμμετέχοντας σε δυο μελέτες. Στόχος της πρώτης μελέτης ήταν να διερευνηθεί εάν και, κατά πόσο, ο ύπνος επιδρά στις γνωστικές ικανότητες παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η δεύτερη σχετίζεται με την εμπειρία των αδερφών των παιδιών με αυτισμό. Εχοντας γίνει "ειδήμονες" μέσα από τις δικές τους ζωές, τα αδέλφια μεταφέρουν της δικές τους προσωπικές εμπειρίες από την καθημερινότητα τους. Αυτά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ψυχοεκπαιδευτικά γκρουπ, αλλά και να εκπαιδεύσουν τώρα την τοπική τους κοινότητα, μέσα από έκθεση που θα γίνει τέλη Μαΐου στην Καλαμάτα. 

Στην όλη διαδικασία βοήθησαν οι Κώστας Σαραβελάκης διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου και η Μαρία Κενσαλή επιστημονικά υπεύθυνη.  


NEWSLETTER