Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 09:50

Μεγάλη η ανάγκη για αίμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Οι ανάγκες για αίμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολύ μεγάλες. Και το αίμα που συγκεντρώνεται από εθελοντικές δράσεις και προσφορά συγγενών και φίλων ασθενών, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, δε φτάνει για να τις καλύψει.

Αυτό σημειώνει στην “Ε”, η γιατρός Αγγελική Καπόγλη, επιμελήτρια Α' στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

“Οι ανάγκες είναι μεγάλες και αυξάνονται το καλοκαίρι, ενώ έχουμε και τα τροχαία ατυχήματα”, παρατήρησε η κ. Καπόγλη. Επεσήμανε πως “ο εθελοντισμός δεν είναι σε τόσο καλό επίπεδο, δεν καλύπτει τις ανάγκες. Οι δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας από συλλόγους είναι πολύ καλές, αλλά δε φτάνουν. Και αυτοί που προσέρχονται για να προσφέρουν αίμα, είναι για ασθενείς”.

Η γιατρός ενημέρωσε ότι “μετά το Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, είμαστε εμείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες αίματος στην Πελοπόννησο” και πρόσθεσε πως “θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, γιατί έχουμε καινούργιες πτέρυγες, με περισσότερους ασθενείς που θα χρειάζονται αίμα”.

Οσον αφορά την ανάγκη για καμπάνια ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο, η κ. Καπόγλη παρατήρησε ότι “αν είχαμε πιο πολύ προσωπικό, θα μπορούσαμε να πάμε στα σχολεία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Γιατί στα σχολεία πρέπει να δοθεί έμφαση για ενημέρωση”.

Η γιατρός απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο που μπορεί, για να προσφέρει αίμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Οποιος μπορεί, όσοι δεν έχουν πρόβλημα υγείας και νοσήματα που το απαγορεύουν, πρέπει να δίνουν αίμα. Καλό είναι να δίνουν όλοι όσοι μπορούν”. Εξήγησε μάλιστα ότι και άνθρωποι που έχουν ορισμένες παθήσεις και παίρνουν χάπια (π.χ. για την πίεση), μπορούν να δώσουν αίμα, αν ενημερωθούν σωστά, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους.

Ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας περιμένει τους εθελοντές αιμοδότες κάθε μέρα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8.30 το πρωί με 1.30 το μεσημέρι και 6 με 8 το απόγευμα.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του σταθμού είναι 27210 46149, ενώ της γιατρού που δίνει και συμβουλές και 27210 46153 και 27210 46157.

 

Γ.Σ.