Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 21:35

Κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας έκλεισαν την εθνική οδό για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από τον
Κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας έκλεισαν την εθνική οδό για τα πυρηνελαιουργεία

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης στο ύψος της διασταύρωσης με Κατσαρού, προχώρησαν χθες το πρωί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Οπως σημείωσαν οι διαμαρτυρόμενοι, κανείς δεν θέλει να κλείσουν τα εργοστάσια αλλά η λειτουργία τους να γίνεται με σωστό τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η ζωή τους και να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η περιοχή χθες το πρωί ήταν πνιγμένη στους καπνούς και σε συνδυασμό με την άπνοια και την υγρασία δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι κάτοικοι στην συνέχεια προχώρησαν και σε ολιγόωρο αποκλεισμό της εισόδου των δύο πυρηνελαιουργείων, ενώ σε συζητήσεις που είχαν με τους ιδιοκτήτες τους αυτοί υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας λειτουργίας τους.
Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί και διήρκεσε περίπου μέχρι τις 11. Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι ζήτησαν να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχει μόλυνση από τα δύο εργοστάσια, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και υποστηρίζοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να υποβαθμίζεται.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης καταρχήν ζήτησε συγγνώμη από τους οδηγούς που ταλαιπωρήθηκαν, αλλά όπως είπε δεν υπάρχει άλλος τρόπος αφού κανείς δεν τους καταλαβαίνει. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Από την άνοιξη έχουμε προσλάβει περιβαλλοντολόγο που ασχολείται με το πρόβλημα, το οποίο είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανασάνουν. Δεν ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε τις επιχειρήσεις, γιατί χωρίς επιχειρήσεις ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά. Αλλά πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και πάνω από αυτό βρίσκεται ο άνθρωπος. Θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να κάνουν σωστά την δουλειά αλλά και ο κόσμος που προϋπήρχε και ζει στην περιοχή να ζει ανθρώπινα. Μπορεί να υπάρξουν και θέματα υγείας τα οποία ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά αυτά δεν φαίνονται από την μια μέρα στην άλλη».
Καταλήγοντας ο κ. Μπάμης τόνισε ότι θα καλέσει και τους βιομηχάνους ώστε όλοι μαζί να συζητήσουν για το τι μπορεί να γίνει, σημειώνοντας: «Αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα θα λάβω τα κατάλληλα μέτρα για να κλείσουν τα εργοστάσια. Το λέω με κρύα καρδιά και ελπίζω να μην συμβεί, ελπίζω να υπάρξει κατανόηση από τους βιομηχάνους».
Ο πρόεδρος της Σκάλας Νίκος Κανελλόπουλος επισήμανε: «Η κατάσταση μιλάει από μόνη της. Αυτό που βλέπετε σήμερα εμείς το βιώνουμε καθημερινά, υπάρχει πρόβλημα πολύ σοβαρό. Επιλέγουμε αυτή την κινητοποίηση σήμερα για να βγάλουμε το πρόβλημά μας προς τα έξω καθώς δεν μας ακούει κανείς. Δεν είμαστε υπέρ του να κλείσουν οι επιχειρήσεις αλλά και εμείς δεν μπορούμε να ζούμε με αυτή την κατάσταση, κάτι πρέπει να γίνει». Ο κ. Κανελλόπουλος κατήγγειλε στην συνέχεια την απουσία της Περιφέρειας σημειώνοντας: «Θέλουμε να καταγγείλουμε την απουσία της Περιφέρειας, του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη, των περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι μας θυμούνται μόνο για τις ψήφους. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα και θα έπρεπε σήμερα να είναι όλοι εδώ».
Ο πρόεδρος των Τσουκαλεΐκων Αποστόλης Μπάρδης σημείωσε: «Αυτό που ζητάμε είναι να μην δημιουργηθεί άλλο εργοστάσιο και αυτά που είναι να λειτουργήσουν όπως πρέπει».
Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Σταυρόπουλος τόνισε: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Σαν δήμος τους συμπαραστεκόμαστε, για αυτό είμαστε μαζί τους. Από το Μάρτιο έχουμε ξεκινήσει με διάφορες ενέργειες για να λύσουμε το πρόβλημα. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί μια σύσκεψη του δήμου με τους κατοίκους που θίγονται από τα πυρηνελαιουργεία και θα ανακοινωθούν τα μέτρα που έχουν παρθεί, ενώ έχουμε πάρει προσφορές από δύο εταιρείες για να τοποθετηθούν μετρητές στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων, γιατί αυτοί μας λένε πως δεν μολύνουν αλλά οι κάτοικοι και εμείς λέμε το αντίθετο».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε τίποτα με τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι δίκαιη η διαμαρτυρία του κόσμου. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν πάει άλλο, πρέπει οι επιχειρηματίες να λειτουργήσουν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι νόμοι. Στην υγεία των πολιτών δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε κανένα».
Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιώργος Κατσαμπάνης ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα γράφτηκε ότι ήρθαν υπηρεσίες της Περιφέρειας και τα βρήκαν σωστά -"αν λειτουργούν σωστά, βλέπετε ποια είναι τα αποτελέσματα" τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Υπάρχει καθυστέρηση από την ΠΕΧΩ Τρίπολης να δώσει την άδεια για τους περιβαλλοντικούς όρους. Επανειλημμένα στους ελέγχους που έχουν γίνει δεν έχουν βρει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σωστά".
Από τους κατοίκους της περιοχής, η 80χρονη Γεωργία Βέργη τόνισε: «Εγώ ενδιαφέρομαι για τα εγγόνια μου και τα παιδιά μου, αυτό που κάνουμε εδώ είναι για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό που κάνουμε όμως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα θα έχει να πάρει ο δήμος 5-6 μηχανήματα και να κλείσει τις πόρτες των εργοστασίων».
Ο Μιχάλης Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας  επισήμανε: «Η ζωή μας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δύσκολη, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, η εικόνα μιλά από μόνη της. Δεν ζητάμε να κλείσει καμία επιχείρηση, όμως θα πρέπει να συμμορφωθούν και να λειτουργήσουν νόμιμα. Θα ζητήσουμε να μας ενημερώσει η δημοτική αρχή αν αυτό που εισπνέουμε είναι καρκινογόνο. Αν δεν συμμορφωθούν, θα υπάρχουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις».
Ο Αθανάσιος Μαλεύρης από τη Σκάλα σημείωσε: «Εχουμε αγανακτήσει, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό, δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα σπίτια μας, έχουμε πρόβλημα μεγάλο, κάτι πρέπει να γίνει».
Ο Ιωάννης Παυλόπουλος ανέφερε: "Εγώ είμαι 82 χρονών και δεν μπορώ να αναπνεύσω", ενώ ο Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι "επί δέκα χρόνια και για έξι μήνες κάθε χρόνο έχουμε αυτή την κατάσταση η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ζητάμε από την Πολιτεία να μας προστατεύσει, ζητάμε άμεσες λύσεις».
Από την πλευρά του ο Επαμεινώνδας Δρακόπουλος επισήμανε: «Η κινητοποίηση ήταν αρκετά μεγάλη, που σημαίνει ότι και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Υπάρχει παντελής έλλειψη της Περιφέρειας, η οποία πρέπει να στείλει τις υπηρεσίες να εξετάσουν την σωστή λειτουργία, να μας πουν πού ζούμε και αν αυτό που αναπνέουμε, σωστά το αναπνέουμε. Είμαστε η χαβούζα της Μεσσηνίας, μας προορίζουν για αυτή τη χρήση».
Με το άνοιγμα της εθνικής οδού οι κάτοικοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του πυρηνελαιουργείου του κ. Κουραμάνη ο οποίος συζητώντας μαζί τους υπεραμύνθηκε της ορθής λειτουργίας του εργοστασίου -για το οποίο οι κάτοικοι εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις-, ενώ λίγη ώρα αργότερα απέκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου του κ. Χατζέλη, ο οποίος επίσης τους επισήμανε ότι η λειτουργία του είναι καθόλα νόμιμη διαβεβαιώνοντάς τους ότι αυτό που βγαίνει σαν καπνός είναι υδρατμοί που είναι ακίνδυνοι.


NEWSLETTER